Adél ​és Aliz 330 csillagozás

Fábián Janka: Adél és Aliz Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián ​Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban. A különböző társadalmi és családi háttérrel rendelkező lányok, a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél, egy bentlakásos iskolában válnak elválaszthatatlan barátnőkké, és nem is sejtik, hogy a sorsuk még akkor is egymásba fonódik majd, amikor ezt már egyáltalán nem akarják.

Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság. Ahogyan azt a szerzőtől már megszokhattuk, könyvében itt-ott valós történelmi figurák is feltűnnek, ám csupán mellékszereplőként.

A befejezés természetesen tartogat meglepetéseket, de a regény végkicsengése a szereplőket… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2022
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636040871
>!
Libri, Budapest, 2020
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338413
>!
Libri, Budapest, 2019
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336051

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 14

Most olvassa 18

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Na, akkor most, hogy befejeztem a könyvet, képzeletben megveregetem a vállamat, hogy ilyen szerencsés kézzel választottam meg a legutóbbi három olvasásomat:)
Egyszerűen imádtam! Annyira magával ragadott, hogy szinte le sem tudtam tenni. Lebilincselő, olvasmányos történet, a karakterek is jól kidolgozottak, a köztük lévő kapcsolatok meglehetősen szövevényesek. Nem csak egy bentlakásos lányiskola mindennapjaiba tekinthetünk be, de egy kis történelmi hátteret is kapunk.
A címszereplők sorsát 10 éves koruktól követhetjük nyomon. Alizt sokkal jobban kedveltem, mint Adélt, aki már legelső megjelenésekor ellenszenvet váltott ki belőlem, és ez a könyv során csak fokozódott. A végén mindkét lány azt kapta, amit érdemelt.

Mariann_ P>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Az 1920-as évek lánynevelő intézetének életébe cseppenünk bele a könyv elején.
Egy kialakuló barátságba, ami érdekből köttetett.
Aztán bekúszott a történelmi szál, mint mindig.
De csak érintőlegesen, több szerepet kapott a „románcok ” ecsetelése.
Talán nem kellett volna ennyire kibontani ezt a szálat.
A végére azért kerek lett a történet, bár nem mindenki kapta azt ,amit érdemelt.

3 hozzászólás
janka0416>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Borító: 5/5- Szerintem a fehér kalapos Aliz, a sötét pedig Adél.
Cselekmény: 5/5** – Annyira, de annyira szeretem Fábián Janka történeteit. :) Soha, de soha nem okoz csalódást.
Lényegében egy már megszokott történetet mutatott be az írónő, egy kis történelemmel megspékelve. :) Szval. erről túlságosan sokat nem is akarok írni…
Szereplők:
Adél: Utáltam… már az első mondat ami a könyvben elhangzott tőle, tudtam,hogy ő lesz a történet fekete báránya. Végén… megérdemelte, amit kapott.
Aliz: Drága Aliz. :) képen is látható,hogy ő volt fehérben, akárcsak egy angyal.. szőke göndör fürtök, kék szem. :) szerethető karakter volt. :)
Iván: Mindkét szerep jól állt neki. Jó fiúként, rossz fiúként is szerettem. Ő volt az,aki végén rádöbbent arra,hogy „amit csináltam rossz volt".
Andor: szegény hülye.. már elnézést de az volt..
Többi mellékszereplő Jojó. :) őt is nagyon szerettem, és Irma.. :D :„még szerencse,hogy őt találtam el." :D
Szerintem érdemes elolvasni, én nagyon szerettem, mint ahogy többi regényét is. :)
*Downton Abbey OST (S2)-Nothing To Forgive* – http://www.youtube.com/watch…

dwistvan P>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Jól felépített, izgalmas történet ez is. A német lány és francia nő történetéhez hasonlítva nem sodort annyira magával, de ez is egy zseniális regény. Itt nem a sorsok és a karakterek az igazi lényeg, hanem a történelem. Az mindenesetre lenyűgöző ahogy a történelem családregény formájában tálcán érkezik. Fábián Janka regényeinek különlegessége az, hogy biztos, hogy következik néhány megrázó fordulat, a szereplők között mindig kiderül valami megrázó kapcsolat, a karaktereket pedig szeretni és utálni is lehet a szerint, hogy milyenek, vagy mi derül ki róluk. Most már biztos vagyok abban, hogy a többi regényét is élmény lesz olvasni.

mokus33>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Könnyen olvasható, érdekes könyv, érdekelt a korszak, amiben játszódik. Szerettem volna a korszak jellemzőiről, az akkori életről többet is megtudni, igaz, a történet leginkább egy zárt lányiskolában játszódik, így megértem, hogy ez kevés lehetőséget nyújtott a háttér kibontására. Ami viszont nagyon zavart, hogy az időben való előreugrásokat nem mindig jelezte a fejezetcímben évszám. Úgy kellett gondolatban összetákolnom, hogy akkor most ugyan melyik évet is írjuk, mi is most a történelmi háttér? Egy történelmi könyvben számomra ez alap lenne.
A szereplőket nem szerettem, mindenkinek volt valami idegesítő vonása, az pedig, hogy a könyvben jóformán mindenki mindenkivel… Hát nem is tudom… Talán a kevesebb több lett volna.

3 hozzászólás
Trixi >!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Könnyedebb olvasmányra vágytam, meg is kaptam. Mégis a Lenin-fiús kezdés után fajsúlyosabb könyvre számítottam. De a bentlakásos iskolás folytatás is jónak ígérkezett. A sok pici lány, egyedül egy idegen helyen, megszeppenve. Aztán két egymástól igencsak ellentétes lány vmiért barátságot köt. Vagyis a barátság Aliz részéről igazi, Adél csak rontja maga körül a levegőt. Bosszú bosszú hátán. Igazi vagy igaznak vélt sérelmek miatt. Nem tudtam rájönni. Adélt nem igazán lehet megkedvelni (gondolom ez is volt a cél), és Irmuskát se tudtam nagyon hová tenni. Van, létezik, morog (de miért?). A karakterek fejlődése néhol érthető, néhol mintha csettintésre történt volna. 1-2 fordulatnál maradtak is bennem jócskán kérdések :D :D . Viszont úgy éreztem, mintha az adott korból most kevesebbet kaptam volna, mint amennyire megszoktam ezt az írónőtől. De végül is nem gond, mert a politikával csak a gond van. Mindegy ki van hatalmon, valakinek mindig rossz vagy még rosszabb.

KönyvMoly_1989>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

A Könyvhéten szereztem be az újonnan megjelent, gyönyörű borítójú, libris kiadást. Az írónő ráadásul még dedikálta is, szóval nagyon fel voltam lelkesülve, és mielőbb elkezdtem olvasni.
Az Emma trilógiát sejtettem, hogy nem fogja überelni, de azt nem gondoltam, hogy ennyivel alatta marad. Az eleje és a vége érdekes volt, de a közepe nálam teljes érdektelenségbe fulladt. Igazából a történelmi kor sem a kedvencem, amikor a könyv cselekménye zajlik, de próbáltam ettől függetlenül átszellemülni. Viszont ez nem volt teljesen lehetséges, mivel jóformán egyetlen karakterrel sem tudtam szimpatizálni.
Az általam forgatott leggyengébb Fábián Janka regény.

zsani_konyvespolca>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

A könyvárus lány után úgy gondoltam, ideje több Fábián Jankát olvasnom, hiszen teljesen magával ragadott a múltban játszódó családok története.
Az Adél és Aliz is hasonlóan tetszett, egy teljesen másik kort tárt elém, a 20-as években játszódó történet is teljesen magával ragadott. Néhol meglepődtem, néhol szomorkodtam, de végig kitartott a kíváncsiság, hogy vajon ennyi kusza esemény után, hogy alakul a két barátnő élete. Nem csalódtam a végkifejletben sem.
Fábián Janka immár tényleg az egyik kedvenc magyar írómmá vált.

robinson P>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Az általam eddig olvasott 5 FJ könyvekből, magasan a legjobb! Ármány és szerelem jellemzi legjobban. Minden a helyén, érdekes, olvasmányos,jó. Nagyon kidolgozott a két nő karaktere, ahogy nővé érnek, és a barátságuk összeköti az életüket. Talán a politikai, történelmi szál itt most csak keret, de ez nem baj.
bővebben a blogomon. http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/05/adel-es-aliz.html

5 hozzászólás
Sdedina>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Ez a regény kicsit más volt, mint az általam olvasott Fábián Janka regények. A történelmi szál, a szerelem megvolt, de itt nagy hangsúlyt fektetett az írónő a szexualitásra. Két lány barátságáról olvashattunk egy nehéz időszakban, ami ráadásul érdekből jött létre. Bár nem lett a kedvencem, ajánlom a műfaj kedvelőinek.


Népszerű idézetek

Boritek70 P>!

Ugyan senki sem látta, de egy úriember akkor is úriember, ha nincsen közönsége. Az édesapja mindig erre tanította.

robinson P>!

– Szép név – mosolyodott el Aliz. – Igazán…nem lehetnénk mi barátnők? – kérdezte tétován, félre hajtott fejjel. – Mindkettőnk neve A-val kezdődik, és négy betűs. Ez akár jó előjel is lehet, nem gondolod?

42. oldal

Málnika P>!

Valami összekötötte őket, valami ősi és megváltoztathatatlan vonzalom, mindannak ellenére, ami az életben később elválasztotta őket egymástól.

303. oldal, Epilógus (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2013)

szmelus P>!

Igen, valószínűleg ő is így tett volna. Odament volna Adélhoz, ha fordítva alakul a helyzet. Valami összekötötte őket, valami ősi és megváltoztathatatlan vonzalom, mindannak ellenére, ami az életben később elválasztotta őket egymástól.

303. oldal

robinson P>!

Már hajnalodott, és az ég szürkeségét az egyelőre bágyadt napsugarak lassan sárgásfehérre festették. Ma is szép, meleg nyári nap ígérkezett.

5. oldal

Ildó>!

Hamarosan befagyott csatornák mellett és egyre sűrűbben lakott vidéken robogott a vonat.

183. oldal

_tigrisliliom_>!

Vidékiek-állapította meg Adél szinte ösztönösen, a fővárosban született és nevelkedett nőnemű lény csalhatatlanságával.

szmelus P>!

Aliz rémülten a szája elé kapta a kezét. Jézusmária! De hiszen ez borzasztó! Lopva újra a lányra nézett, de ezúttal egészen más szemmel. Szegényke! Ő pedig milyen csúnyákat gondolt róla. Ha tudta volna… Nem csoda, hogy ilyen furcsa…

33. oldal

Málnika P>!

Aliz éppen az öltözőjében volt, és a száját rúzsozta- noha a rádióban senki sem láthatta, hogy néz ki, viszont ő biztos volt benne, hogy a hallgatók igenis érzik, mennyire csinos aznap, friss-e vagy éppen fáradt.

275. oldal, 6. fejezet (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2013)

mészáros5>!

Meg aztán…nem is találkozott még olyan lánnyal,aki megfelelt volna neki. Vagyis inkább az álmainak,amelyeket a kamaszkorában olvasott regények és a fővárosi mozikban látott amerikai filmek ihlettek.

182. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bauer Barbara: A fényfestő
Gaby Roney: A Huszár esküje
Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye
Prónik Judit: A Szemerédy-ház titkai
Tapodi Brigitta: A hajtű
Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura
María Dueñas: Öltések közt az idő