100 ​szóban Budapest 2020 61 csillagozás

100 szóban Budapest 2020

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Maksai Kinga, Molnár Gábor, Németh Judit, Geréb János, Nemes Anna, Sarkadi Zsolt, Kaprinyák Dóra, Tarja Kauppinen, J. Hahn Zsuzsanna, Haász János, Gulya István, Tóth Mónika, Vajda Gyula, Ambrus Zoltán, Módra Ildikó, Szabó Erika, Papp Attila, Szűcs Zoltán, Kránicz Dorottya, Szilágyi Magdolna, Vancsó Éva, Kampós Csaba, Molnár István, Frekot Erika, Tóth Péter, Zsigó György, Szabó György, Simándi Klára, Kovács Tibor, Lengyel András, Rezeda Réka, Zahuczki Dorottya

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: 100 szóban Budapest

>!
Mindspace, Budapest, 2020
114 oldal · puhatáblás

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Molymacska >!
100 szóban Budapest 2020

Már lassan szokássá válik, hogy minden évben (mióta POKETben adják ki) az ősz azzal telik, hogy megveszem a 100 szóban Budapest antológiát. Most is jó volt olvasni.
Arra számítottam ebben az évben, hogy az antológia témájába 2020 legfontosabb eseményei is bekerülnek. Nem csak a koronavírusra gondolok, de arra is többek között (de emellett mondjuk a kerékpárút kérdés, a HÉV felújítás, és szívem legszebb vágya a metrófelújításról is). Ezek közül alig jelent meg valami: koronavírus volt, kettő darab novella, egy biciklis novella is megjelent, de amúgy… hozta azeddigi kötetek színvonalát. Sőt, ebben a kötetben, ahogy olvastam inkább a régebbi, kicsit történelmi témák voltak felülreprezentálva, és emellett voltak inkább az egymásra figyelős, barátságokról és szerelmekről szóló történetek. Ilyen szempontból nekem kicsit kevés volt, aktuálisabbat szerettem volna olvasni, kicsit olyan #2020 életérzést, és valahogy ezt közel sem kaptam meg.
Az írások színvonala jó volt, kellemes, hozta a nagy átlagot. Voltak kedvesebb történetek, voltak kicsit unalmasak, de mivel száz szó, így a legrosszabb történetet is el lehet olvasni. Sok ismerős névvel találkoztam, és sok olyan nem került be az antológiába, akit nagyon vártam volna.
Az illusztrációk jók voltak, minőségimunkák, bár néha nem a novellához, hanem a novella hangulatához passzoltak igazán. Ez nem mindenhol probléma, de egy-két alkalommal azért figyelhettek volna erre.
Alapvetően hozza a szokott színvonalat. Ha ódzkodz a koronavírus témától, nyugodtan ajánlom, mert nem ez áll a központban. Ha inkább tetszene a történelmi témák Budapesten,akkor olvasd el, kedvenc antológiád lesz.

Cukormalac P>!
100 szóban Budapest 2020

„Világváros, hagyjál már…
Sok turista menjen már!
Nem lesz pardon, nem lesz tánc,
ez tiszta udvar, rendes ház.

Halkítsák már le a zenét,
térdig ér a sok szemét!
Ez tiszta udvar, rendes ház,
nem lesz pardon, nem lesz tánc!”
(Junkies – Nincs pardon)
https://youtu.be/InYLgaFoPu4

(Irtó sokat gondolkodtam, hogy álljak neki összeszedni az idehányt szavaimat. Mert hát azzal, hogy nem mindenki születik írónak, nos idejekorán ledobhattam volna a bombát. Úgyhogy szépen lesz előkészítve az apokalipszis, de a vég elkerülhetetlen. Nyugi, nem kattantam még be teljesen. Egyelőre…)

Üdvözlök minden tisztelt, nagyra becsült olvasót-követőt, lelkes érdeklődőt, bemutatkoznék kérem: megérkezett a könyves Grincs, a könyvértékelések Ebenezer Scrooge ura. Mert hát ki vagyok én (kivagyok én…) hogy csak úgy beleszálljak egy ennyire remek kezdeményezés megvalósítása? Elmondom: az olvasó, akihez hasonlóból több ezer akad itt, ebben a közösségben (sőt, még azon kívül is) és másokkal egyetemben előszeretettel nyomkodja a csillagokat, hinti az ilyen-olyan igéket jobb-rosszabb olvasmányokról, ráadásul azok közé tartozik, akik megmondják, ha valami ezért vagy azért nem tetszett és – ne adj' sátán – mindezt meg is magyarázza. Mert szeret dumálni, tud is és baromira nem érdekli, ha valaki beleáll. Nem olyan, mint amilyennek Gaben szeretné Lalit beállítani az Üvegtigrisben, azaz hogy „azzal, hogy Traubit iszol, nem pedig kólát, különbözöl a többiektől.” Tény, hogy nem nagyon szeret az árral menni, de kíváncsi. Ha pedig nem tetszik a fagyi, inkább jégkását vesz.

Itt van például a 2020-as 100 szóban Budapest antológia. Remek kezdeményezés, ráadásul óriási öröm is, hogy egy nagyváros (továbbmegyek: szeretett székesfővárosunk) folyamatos szétlopkodása és tönkretétele mellett az önkormányzat támogatja, hiszen tényleg nemes ügyről beszélünk, amibe aztán mindenki beszállhat. Újfent a dobogósok, valamint az ezért vagy azért jónak ítélt, de külön helyezést nem kapott írások sorakoznak a könyvecskében, a minőség a megszokott, akinek volt hasonlóhoz szerencséje, biztosan örömmel üdvözli majd, már-már visszatérőnek vehető régi ismerősként.

De azért az írásokról is beszélhetne végre ez a pacák, nem?! Hááát… röviden és egymás közt maradjunk annyiban, hogy van itt minden, mint a bolhapiacon – Örkény nyomában lihegő fiktív gyászjelentéstől a szintén pistis abszurdokon át a világ szeleteit gőzölgő posványként megéneklő – feltételezhetően – fiataloktól (ők főleg lányok – tényleg ennyire szutyok lenne az élet, gyerekek?) a nem-tudom-eldönteni-hogy-komolyan-vehetem-e helytörténetig, utóbbi egészségesen elosztogatva, több dózisban. (Bár egy is elég bőven sok lett volna.) És most értünk el oda, hogy nem mindenki születik írónak. (Tudom, hogy irtó nehéz száz szóban rendes, végtaggal-mindennel bíró történetet alkotni, szóval nem szemétkedni akarok, csak némi pislákoló fényt gyújtani ahhoz, hogy hogyan ne akarjunk érvényesülni. Vagy valami hasonló.) Vannak persze remekül megkomponált eleje-közepe-vége sztorik, sőt maga a kötet remekül indul, úgy be van pörgetve, mint búcsúban a ringlispíl, aztán fokozatosan a vége felé haladva már inkább málhákat cipelő, fáradt-törődött napszámosként vánszorognak itten a dolgok, kérem szépen… És nem az elosztással van probléma, sokkal inkább az egyformasággal. Egyrészt sok a töri. Nem arról van szó, hogy alapvetően zavarna, de most komolyan, ezekkel az eszmefuttatásokkal inkább egy más kaliberű cuccot tessék kitölteni, esetleg a jövőben. Nem mondom, hogy vevő lennék rá, de ötletnek nem rossz. Megyek tovább: az mondjuk külön öröm, hogy az egy éve húzódó Covid Világturné csak nagyon minimálisan kerül felszínre, ezzel tényleg nincs is gáz. Viszont ami sok, az sokk – egy idő után már nehezen megkülönböztethetőek egymástól a nyúlfarknyi szövegek, hiába jelölték egyenként a szerzőket.

Viszont néhány kellemesebb darabot azért csak sikerült találni, noha nem hinném, hogy a jövőben szükséges wow-effektusokat ezektől fogom majd elérni; a többi pedig arra volt jó, hogy leszűrjem, mivel nem lesz érdemes próbálkozni idén. Bár ha komolyan erre van igény, akkor könnyen meglehet, ez nem az én terepem. Aki pedig ezek után nem követ ki, azt továbbra is üdvözlöm, továbbra is üldözöm a jövőben hasonlókkal. Béke, szeretet!

>!
Mindspace, Budapest, 2020
114 oldal · puhatáblás
kratas P>!
100 szóban Budapest 2020

Sok szerző, sokféle történet, eltérő minőség. Nekem hiányzott valami központi vezérelv, vagy valami szál, vagy bármi, ennyi erővel különböző szavakat is be lehetne dobálni valahova és azt mondani rá, hogy ez egy alkotás…. Szerencsére a történetek többsége azért tetszett :)

2 hozzászólás
Éva_Bátka>!
100 szóban Budapest 2020

Én ezzel a könyvvel minden évben olyan elfogult vagyok. Mielőtt beleolvasnék már tudom, hogy szeretni fogom. Persze, vegyesek ebben is a történetek, vannak benne igen gyengék is. De van bennük jó néhány olyan, ami miatt szeretem ezt a várost, és mindig otthon érzem magam benne.

theodora P>!
100 szóban Budapest 2020

Ismét egy hangulatos válogatás került ki a Mindspace 'műhelyéből'. Külön tetszett, hogy nem csak mai történetek, hanem századfordulós vagy 20. századi élethelyzetek is megjelentek. Az írások színvonala változatos, van persze ami kevésbé emelkedik ki a többi közül. Nekem összességében ismét tetszett, sőt már el is gondolkodtam hogy én mit írnék max 100 szóban Bp-ről :)

Dorina_S>!
100 szóban Budapest 2020

Ez volt az első 100 szóban Budapest kötet, amit olvastam. Számos novella jeleníti meg Budapestet, amelyek hol vidámak, hol szomorúbbak. Találhatunk közöttük modernet, jelenkorit vagy régebben játszódót. Számos érzelmet felvonultatnak. A szereplők is változatosak: nagyszülők, unokák, fiatal nők és férfiak mindennapi anekdotáikkal mutatták meg a főváros arcait.
Nekem a régi időkben játszódóak voltak a kedvenceim. Ezek a történetek megmutatták a szépséget és a csúfságot egyaránt. Azt a Budapest kelt életre a lapokon, amit én is ismerek.
Voltak írások, amelyek kevésé tetszettek, de összességében megató kis kötet lett, amely nem egyszer csalt könnyeket a szemembe.

udora>!
100 szóban Budapest 2020

Évről évre mindig nagyon várom ezt a kötetet. Alig várom, hogy olvashassam a sok-sok ember rövid történeteit. Van bennük olyan, ami megmosolyogtat, ami elszomorít, és ami napok múlva is az eszembe jut.. :)

Bianka_Kincsei>!
100 szóban Budapest 2020

Nagyon tetszett az idei 100 szóban Budapest! Már majdnem olyan érzésem volt, mint amikor először találkoztam ezzel a pályázattal. A tavalyi annyira nem tetszett, jóval elmaradt a 2018-ashoz képest, de az idei ismét jó volt.

Sokat tudtam a kis történeteken nevetni, ami most nagyon kellet. A jelenlegi politikai problémák, illetve a vírus helyzet nem volt túl nyomórészben jelen, ennek egy kicsit örültem. Jó volt végre nem folyton a koronáról hallani.

Az illusztrációk feldobták a lapokat.

https://biankakincsei.blogspot.com/2020/12/2020-decembe…

ivi007 P>!
100 szóban Budapest 2020

A nem díjazott novellák között is találtam számos nagyon frappáns vagy megmosolyogtató alkotást. Szerencsére a covid ellenére igazából egyáltalán nem ez határozza meg a novellák tartalmát és hangulatát sem.

Dawn_Silver I>!
100 szóban Budapest 2020

Voltak már jobbak is a történetek. De talán csak sértődött vagyok…


Népszerű idézetek

vivienlovesit>!

Zuhog az eső az Astorián. A Mekiben ülve, sült krumplival a kezemben húzogatom balra a srácokat a Tinderen. Zsíros, sós ujjaim nyomot hagynak minden arcon és félmeztelen felsőtesten. Bejáratott kézmozdulat ez, mint a maszturbálás, tudod, hova kell nyílni, de egy idő után nem okoz élvezetet, ha túl gyakran csinálod. A sajtburgerben az uborka a legjobb. Ha időben megtalálom, körberágom, és a végére hagyom utolsó falatként. De ha az első harapásnál a számba kerül, elmegy a kedvem az egésztől. Pedig az íze ugyanolyan. Nem húzok jobbra senkit, különben meglenne az esélye, hogy randira hívnak. Jó vicc. Inkább kérek még valamit elvitelre.

68. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Békés Pál: Csikágó
Géczi Viktória: Tizenkét ember
Moskát Anita: A hazugság tézisei
Schäffer Erzsébet: A szőlővirág illata
Palotás Petra: Lélekszirmok
Schäffer Erzsébet: Hajnali játékok
Jenei András: Mezőszirmok
Urbánszki László: Munkát keresek – Szex kizárva!
Bodnár Alexandra – Monos Anett – M. Z. Chapelle (szerk.): Sssh!
Zsoldos Árpád – Zsoldos Adrienn (szerk.): Falvak-városok