100 ​szóban Budapest 2019 25 csillagozás

100 szóban Budapest 2019

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Laczkó Ilona, Kecskeméti Dávid, Kondra Katalin, Forgács Péter, Keömley Anna, Kertész Éva, Deák Dániel, Papp Adrienn, Futó István, Tarja Kauppinen, Hegedűs Mária, Ecsédi Orsolya, Maksai Kinga, Haász János, Endrédy István, Gulya István, Kertai István, Szalai Zsolt, Keszi Bálint, Schubert András, Sándor Andrea, Schmöltz Margit, Láng Anikó, Balázs Attila, Lőrincz Csaba, Kemény György, Csongor Andrea, Huszka Levente, Simándi Klára, Szerényi Szabolcs, Pozsgai Katalin

Tartalomjegyzék


Kedvencelte 2

Most olvassa 14

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Milli88 P
100 szóban Budapest 2019

„Hamar beláttam, hogy csak New Yorkban tudnék igazán jó Pókember lenni, úgyhogy inkább informatikus lettem Budapesten.”

A múlt héten végre Szegeden is megnyitotta kis ajtaját a POKET automata. Az első körben nem sikerült beszereznem ezt a kis csodát, de második töltésre bezsebelhettem belőle egyet. Nem is gondoltam, hogy ennyire jó döntést fogok hozni. Soha még csak hasonlót sem olvastam. :) Az egész könyvecske egy érzelmi hullámvasút. Imádtam minden sorát. :D
Az illusztrációk pedig elbűvölően szépek.

A kedvenceim:
1 – Nő az erkélyen
4 – Éva néni padja
5 – Budapestország
9 – Kátyús Magdi
11 – Apa (Ő különösen nagyon tetszett!!!) https://moly.hu/idezetek/1158436
20 – Albérlet kiadó
68 – Anzix
76 – Tevékeny álmatlanság
78 – Nagypapa villamosa
93 – Csöpi mama (Ő különösen nagyon tetszett!!!) https://moly.hu/idezetek/1158442

5 hozzászólás
>!
Molymacska P
100 szóban Budapest 2019

Teljesen véletlenül egy randinap alkalmával pont a Deákon voltunk, és mondtam páromnak, hogy nézzük meg az automatát, és már ott virított ez a szépség. Nagyon örültem neki, hiszen így majdnem elsőként került hozzám a könyv, de mindenképpen az elsők között olvashattam a történeteket.
Mivel most én is küldtem be írást (és nem jutottam be), ezért nagyon figyeltem, mivel jobbak ezek a szövegek, mint az enyém. Talán ezért, mert figyeltem rá, de úgy érzem, ez a kötet sokkal színvonalasabb írásokkal volt tele, mint az előző. Sokkal érthetőbb és átérezhetőbb történetek voltak benne, és a nagy klisékből is kevesebb cseppent bele (történelmi nagyi helyzet is ritkább volt, és négyes hatos szerepét is átvette más BKK járat).
Amit megfigyeltem, hogy egy jó történet több réteggel is rendelkezik: megidézi a várost, ahogyan csak ismerhetjük, szól a benne élőkről, átad egy érzést (szomorúságot, dühöt, vagy nevetség miatt egy piciny boldogságot) és közben van egy érdekes történet is. Nem mindegyik történet tetszett nekem (azért száz szinte teljesen más egyperces közül ez nyilvánvaló volt), de nagyon sok megérintett és szólt valamiről.
A másik érdekesség, hogy ismerős neveket is láttam, akiknek örültem, hogy a munkájuk kikerült. Szívből örültem, hogy akikkel itt, vagy a facebookon beszélgetek, azok jó írók, akiknek kellemes történeteik vannak.
Nagyon kíváncsi vagyok mindenki történetére, hogy mit gondol Budapestről. Én borzasztóan élveztem a kötetet olvasni, sokkal jobban tetszett, mint a 2018-as, szerintem mindenképpen minőségi írásokat tartalmaz. Csak ajánlani tudom :)

>!
Lianeko
100 szóban Budapest 2019

Budapest tanúja volt az emberi történelem legsötétebb pillanatainak, ugyanakkor látott dicső tetteket is, legtöbbször azonban csak sztoikus szemlélője a hétköznapi életünknek. 2014 óta írhatják meg a város ismerői, hogy mit jelent számukra a néha komor, néha pedig hihetetlenül pezsgő oldalát mutató fővárosunk. Valaki a Lukács fürdőben, valaki pedig a 4es6os villamoson fedezi fel a város esszenciáját, nincs semmilyen megkötés. Az írások között találhatunk anekdotákat, visszaemlékezéseket, szabadverset, és még sok minden mást. Valamelyik írás elgondolkodtat, van amelyik megmosolyogtat, vagy éppen elszomorít, és persze akad egy csomó történet, ami csak olyan… „meh”. 100 mozaikdarabka, amikből visszakacsint ránk ez a kétmillióarcú város: Budapest.

>!
theodora
100 szóban Budapest 2019

Már a tavalyi kötet is tetszett, ezért rá voltam készülve, hogy amikor Bp-re látogatok akkor mindenképp beszerzem az idei kiadást.
Még szebb lett, mint a tavalyi – most ez is lekerekített szélű, mint a többi Poket, és még illusztrációkat is tartalmaz.
A történetek között most is voltak erősebb – gyengébb darabok, a 20. századi történelmi eseményektől kezdve igazán mai sztorikig. Ismét tetszett, változatos jelenetek, életképek, életek jelentek meg – az ikonikus budapesti helyszíneket is megjelenítve.

>!
Lea89
100 szóban Budapest 2019

Nem bántam meg, hogy megvettem ezt a kis POKET-et. Tudtam róla, hogy van ez a 100 szóban Budapest novella pályázat, de hogy ilyen régóta már… :) A könyvecske történetei minőségben egész picit hullámzók, de összességében 10-ből 10 csillagot adok rájuk. És hát az illusztrációk. Bőven megéri azt az ezrest, előfogom még venni, ha a hangulatom úgy hozza.

>!
kormix
100 szóban Budapest 2019

A POKET automata előtt állva egy pillanatig sem haboztam, hogy megvegyem-e ezt a könyvecskét, ugyanis mindig szerettem az ilyen rövid kis írásokat, az pedig egy nagy plusz, ha Budapestről szólnak.
A felhozatal nem meglepő módon eléggé vegyes volt. Jobban tetszettek azok a munkák, amelyek a mában játszódtak, ezek tudtak rám hatni. Azt viszont már elcsépeltnek és gagyinak érzem, hogy sokan még mindig csak a háborús témához tudnak nyúlni és ugyanazt a történetet írják le más és más szavakkal. Tovább kéne lépni.
Örültem, hogy egyes történetek illusztrációt is kaptak, értékesebbé teszik a kötetet. És ha már a szerzők között nem is, az illusztrátorok között legalább akadt egy ismerős név.
Összességében elégedett vagyok, mert jó volt belelátni abba, hogy kit mi ragad meg Budapestből, mennyire mást és mást jelenthet a város egyes embereknek. A kedvencem mindenképpen a Te kócos lány volt, azzal tudtam a leginkább azonosulni.

>!
dödölle
100 szóban Budapest 2019

Juj, de nagyon szerettem én most ezt a kötetet!
Üde, friss, tele olyan történettel, ami magába szippant, és Csöpi mamától egészen Pali barátig mindenkit a sajátodnak érzel.

1 hozzászólás
>!
deaxx P
100 szóban Budapest 2019

Sokkal jobb mint a 2018-as. Az én tetszésemet így sem nyerte el maradéktalanul, túl sok a hasonló történet. Lecsupaszítod, és mind ugyanolyan alul. Szeretnék több variációt látni. Főleg azok a történetek tetszettek, amik el mertek szakadni a valóságos-történetet-mesélek jellegtől, ki mertek lépni a keretekből, vagy egy kicsit más nézőpontból tudtak az olvasóhoz szólni.

>!
FZolee
100 szóban Budapest 2019

A korábbi köteteket nem olvastam, így nem tudtam mire számítsak. Alapvetően tetszettek a történetek, de sajnos volt egy pár, aminek a mondanivalóját nem értettem, illetve sok volt az ismétlődés, a hasonló téma. Például a háborús/deportálós/forradalmas részek számomra nem tettek sokat hozzá a könyvhöz, mert bármennyire is szomorúak, de sajnos, vagy nem sajnos, ezekre már valamennyire immunis vagyok, nem tudnak nagyon meghatni, ráadásul ilyen rövid terjedelemben nagyon különbség sincs közöttük.
Volt benne jó pár remek írás, de a fentiek miatt csak négy csillagot tudok adni, ennek ellenére rendkívül tetszett, jó lenne minél előbb elolvasni a korábbi könyveket is.


Népszerű idézetek

>!
Milli88 P

– Itt a börtön meg a temető, de ne aggódjon, még egyikből sem jött át senki.

#72/2019 Albérlet

3 hozzászólás
>!
Milli88 P

Hamar beláttam, hogy csak New Yorkban tudnék igazán jó Pókember lenni, úgyhogy inkább informatikus lettem Budapesten.

#15/2019 Pókember Budapesten

>!
Milli88 P

Lement cigiért – gúnyolódott anyám, amikor apa egy hangos éjszaka után eltűnt. Tizennégy voltam. Azóta nem láttam. Hiányzik. Szerettem, hogy volt egy tetkója a csuklója belsején. A születési dátumom és egy M. „Mártikám” – duruzsolt mindig, amikor beteg voltam. A tizenötödikre varrattam én is. Ugyanazt, ugyanoda. Huszonkettő vagyok. Gyermeket várok. Tegnap a Blahára mentem dokihoz. Hőség volt, az aluljáróban kosz és bűz. Egy varkocsos fickó tartott meg. Húgyszagú matracra fektetett. „Mártikám” – hallottam távolról. Amikor magamhoz tértem, a mentős éppen félretolta a varkocsost. Az csak bámult rám. Aztán bátortalanul intett. A születési dátumom és egy M volt a csuklóján.

#11/2019 Apa

>!
Milli88 P

Hatévesen a nagymamámat tartottam a világon a legvagányabbnak. Volt például jogosítványa. Ha vezetett, felhúzta krémszínű lyukacsos bőrkesztyűjét, fejkendőt kötött, mintha legalábbis kabrió lenne a 312-es Wartburg, és félelmet nem ismerve száguldott át a fővároson. Azt csak mi tudtuk, hogy csöpp létére három párnát töm maga alá az ülésre, hogy kilásson a kocsiból. Útjaink gyakran vittek a Hármashatár-hegy alatti parkolóba, hogy onnan nagy erdei túrákat tegyünk titkos kettesben. A faragott sétabot és az elemózsiás kosár az elmúlt fél évszázad alatt elvesztek, de a szőttes plédből hátizsákot varrtam magamnak, hogyha a családdal kirándulunk, az én Csöpi mamám is velünk lehessen, legalább emlékeimben…

#93/2019 Csöpi mama

>!
Hajnalka_Ferencsák

A mozgólépcsőn miért nem mosolygott senki? Én, ha mindennap mozgólépcsőzhetnék, állandóan mosolyognék.

>!
zyzmut 

A bevándorlást megállítottuk, de török kebabboltban vásárolunk pakisztáni eladóktól, kínai étteremben esszük a legfinomabb édes-savanyú csirkét, szlovén fagyizóban nassolunk és albán pékségbe járunk kenyérért. Ha pedig kifogytunk a mosószerből, vietnami háztartási boltba megyünk.

#80/2019

>!
zyzmut 

Egy emlék jutott eszébe: nagyjából 40 évvel ezelőtt Monica, az igéző szépségű spanyol hölgy Budapestre érkezett pár hetes tanulmányútra. Az akkor húszéves Kálmán azonnal beleesett mint vak ló a szakadékba. Első randevújuk a Gellért-hegyen volt. Kálmán bácsi kuncogva idézte fel, mit válaszolt Monica arra a kérdésre, vajon mit emel az ég felé a híres nőalak: – Ahogy eddig megismertelek titeket, magyarokat, egy fél rántott húst vagy lángost…

#51/2019

>!
zyzmut 

Sosem hittem volna, hogy a börtön mellett fogok lakni, közvetlenül a temető után. (…) És sosem hittem volna, hogy valaha a következő mondatot is hallani fogom a beköltözésem előtt: – Itt a börtön meg a temető, de ne aggódjon, még egyikből sem jött át senki.

#72/2019


Hasonló könyvek címkék alapján

Tomán László (szerk.): Különös ajándék
Nagy Gabriella – Keresztury Tibor (szerk.): Eurovízió
Nagy Gabriella – Jánossy Lajos (szerk.): Mátyás ponyva
Nagy Gabriella (szerk.): Duna-legendárium
Németh István: Felhőnézők
Bitó László – Czeizel Endre – Csepeli György – Dragomán György – Heller Ágnes – Kun Árpád – Lángh Júlia – Markó Béla – Máté Gábor – Parti Nagy Lajos – Solymosi Frigyes – Szelényi Iván – Varnus Xavér – Végel László: Hazám
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó
Pelle Anna (szerk.): A jövő városa – Kazincbarcika 100.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 32.
Alexander Brody (szerk.): Felhő