100 ​magyar népmese 42 csillagozás

A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása
100 magyar népmese

A ​Magyar népmesék sorozat valódi kulturális kincsünk: ezeken a meséken több generáció felnőtt már, a sorozat zenéje, a főcím ágról ágra szálló madara mindannyiunk közös élménye és emléke. A történetek valódi családi mesék, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez népmesei hagyományunkat. A 100 magyar népmese kötet egyedülálló gyűjtemény, amelyben a sorozat valamennyi darabja helyet kapott, s amelynek éppen ezért ott a helye minden család könyvespolcán.

A Magyar népmesék sorozat 1977-ben született Mikulás Ferenc ötletéből. A Kecskeméti Filmstúdió vezetője és a sorozat rendezője, tervezője, Jankovics Marcell elhatározták, hogy az egyes epizódokban az adott tájegység népművészeti motívumait, viseletét és tájnyelvét jelenítik meg. A sorozat zenéjét az autentikus népdalelemeket saját dallamokkal elegyítő Kaláka együttes írta. Az így létrejövő képi, zenei és szövegvilágnak köszönhetően a Magyar népmesék népszerűsége több mint három évtized múltán… (tovább)

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

>!
Alexandra, Pécs, 2015
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633574775

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 16

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 54


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Ez a mesegyűjtemény visszarepített az időben. Újra bekuckóztam a kanapéra, vártam az esti mesét, és azt kívántam, kezdődjön el a jól ismert főcímdal.
A kiadványba belelapozva láthatod, hogy pontosan olyan a mesekönyv, mint a tévében látott sorozat: szép, színes és részletgazdag. Élmény már kézben tartani is, én legalábbis rögtön átmentem kisgyerkőcbe, amikor kinyitottam. De a legfantasztikusabb ebben a könyvben, hogy olvasás közben hallani véltem a narrátort, aki egy jó mesélőhöz híven elcsalt és ott marasztalt egy-egy történet erejéig. Jókat somolyogtam a nyelvezeten, a rég elfeledett szavakon és persze a humoros, tanulságos elbeszéléseken.
Minden lapja nosztalgia. Kedvenc! :)
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/04/01/ko_leves#more7870220

24 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

A fiúk IMÁDJÁK! Szerintem ez egy olyan mesekönyv lesz az életükben, amit később a saját gyerekeiknek is elolvasnak, vagy legalábbis beszélnek róla. Napközben meg szoktuk nézni a tv-ben a Magyar népmeséket este pedig azt a mesét olvassuk fel, amit láttak.
Az illusztrációk gyönyörűek és tényleg benne van az összes magyar népmese. Egy ideig biztos, hogy nem unatkozunk, hisz eltelik egy pár hónap, amíg az összes mesét végigolvassuk nekik. Már meg is van a kedvenc mese, mégpedig A Só.

http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/02/mesesarok-fe…

>!
BeliczaiMKata P
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Mindig is nagyon szerettem a Magyar Népmesék sorozatot, ezért nem is volt kérdéses, hogy megszerzem a könyvet. Tele van azokkal a gyönyörű rajzokkal, amikből a rajzfilmek készültek, és a meséket olvasva is szinte hallja az ember az eredeti narrációt. Amennyire meg tudom ítélni, egy az egyben ugyanazt a szöveget adták nyomtatásban, mint ami annak idején a mesék alatt hallható volt. Gyerekeknek is tetszett, kisfiam mindig azt mondta esténként: „Anya, a királyosból!”
Volt egy mese, ami nagyon nem tetszett, illetve voltak olyanok, amik egy-két részletet kivéve ugyanazok voltak szinte, de a mesék már csak ilyenek, hasonlítanak egymásra.

>!
adrienn_szucs
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Gyermekként is imádtam ( akkor még inkább nézni), de később sok mesét el is olvastam (fejben persze szigorúan Szabó Gyula hangján :D). Most a kisfiamnak olvastam el, és felnőttként is nagyon szórakoztatónak találtam. Szeretem a mesék tanító célzatú üzeneteit, a régies nyelvezetet és hogy azért jó pár szót meg kellett kérdeznem anyukámtól / utána kellett néznem, hogy mit is jelent :). Vissza- visszatérő könyv ez nálunk :).

>!
GTM P
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Ki ne szeretné népmeséinket? És ki nem ismerné a kedves és gyönyörű rajzfilmsorozatot, amin immár több nemzedék is felnőtt? Jó volt újra olvasni őket!
Szerethető és nagyon szép küllemű kiadás a rajzfilmből vett képekkel illusztrálva, talán az egyik legszebb könyv, ami mostanában a kezembe került. Gazdag válogatás, úgy hiszem lefedi az ország egész területét, de ebben nem lehetek biztos. Erről majd később. Időben is nagy távolságot fog át: az ősi mesetípustól az egészen modern korban keletkezett mesékig. Most mégsem magukról a mesékről írnék. Egyrészt azért, mert azok önmaguk reklámjai. Tudjuk, jó bornak nem kell cégér! Másrészt azért, mert három hónapon át folyamatosan jegyzeteltem róluk a népmesés kihívásban. Minek ismételjem önmagam?
Most csúnya ünneprontó módon, de nem ezzel a szándékkal, inkább néhány kifogásomat, fogalmaznám meg.
Szemet gyönyörködtető a kötet, de olvasni roppant kényelmetlen. Hatalmas is, vaskos is. Szinte nem lehet kézben tartva olvasni. Különösen, ha egy apróság is az olvasó ölébe telepedik.
A sok tájnyelvi kifejezés részint hasznos szókincsbővítő, ám hiányzik a magyarázat. A rajzfilmben a képi megjelenítés segíti a megértést, olvasva azonban egy kisgyereknek gondot okozhat. Úgysem az autentikus szöveget közli a könyv. Átdolgozták gyerekek számára, tehát elfért volna némi magyarázat, vagy egyszerűen egy szinonima hozzákapcsolása egy-egy szóhoz. Nem mondanám, hogy gyér a tájnyelvi szókincsem a mai átlagolvasóhoz képest, mégis gyakran csak találgattam, mit is jelenthet a szó. Persze érdekes játék az is, amikor a hangzása alapján kell kitalálni a kifejezés értelmét, de gyakran kellett keresgélnem az online lexikonokban.
A harmadik kifogásom a hiányérzet. Tudom, nem tudományos célzattal került kiadásra a kötet, és a célközönséget sem érdekli, mégis szívesen vettem volna némi utalást arra, hogy mikor és hol gyűjtötték az adott mesét.
De ez mind csak szőrszálhasogatás. A lényeg az élmény, amit nyújt, akár a magányos olvasónak, akár a közös olvasás során. És különben is a miénk, hozzánk tartozik, így ennél nagyobb hibákkal együtt is szeretni lehetne.

>!
ritusss P
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Szuper könyv, jó hogy összegyűjtöttek ennyi népmesét! A gyerekek betegsége alatt jó néhányszor olvastuk, sok kedvenc lett!
Minden könyves polcon ott a helye!

1 hozzászólás
>!
mrsp
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Abszolút egyetértek a fülszöveggel – ennek a könyvnek tényleg ott kell lennie minden család könyvespolcán. Mert ez a súlyos kis könyvecske egy egész mesevilágot rejt magában, ami kitűnő szórakozást nyújthat mindenkinek, kicsiktől a nagyokig.

Én magam a Magyar Népmeséken nőttem fel, legalábbis a DVD-változaton, és minden nap elvarázsoltan néztem a mesés, színes illusztrációkat, amelyek érdekesebbnél érdekesebb történeteket vonultattak fel előttem. Volt olyan mese, amit 10-15-ször is láttam, annyira tetszett. Így mikor felütöttem ezt a könyvet, gyerekkorom világa elevenedett meg a szemem előtt, pontosan ugyanazok az illusztrációk, ugyanazok a történetek! Fantasztikus. Ez a könyv jó lesz anyának nosztalgiázni, a gyermeknek pedig új meséket megismerni. Ezért ajánlom mindenkinek, mert az egész családnak szórakozást nyújthat. :)

http://mostjo.blogspot.hu/2016/08/100-magyar-nepmese.html

>!
Gáborr_Nagy
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

A Magyar népmesék sorozat szövegeinek kiadása. És sajnos könyvben nem is működnek jól, ezek a film nélkül sántítanak, túl szűkszavúak, nem szépek a megfogalmazások, nem jó őket felolvasni, és olyan is van, ami így értelmetlen is. Át kellett volna dolgozni őket. A képek nagyon szépek, azok is a sorozatból származnak.

>!
Millázs
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Gyönyörű kiadás! Igazi kincs! Féltégla, de én imádom a féltéglákat!
A meséket anno nagyon szerettem. Gyerekkorom kiemelkedő kedvencei voltak.

Többen írják, hogy a szöveg hiányos, hűen követi sajnos a tévés verziót. Óh, mit nekem? Majd én kiegészítem, aha, az ötödik történet után már engem is zavart, hogy most ki is mondja, ki lépett a színre, hova a búsba mennek…
Kár, egy átfésülés ráférne, de nagyon…

>!
matka
100 magyar népmese

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban.
Egyfelől gyönyörű kiadás, csodálatosak a képek, másfelől viszont néhány mesét úgy lerövidítettek, h szinte érthetetlen lett a történet. Volt ahol egész mondatokat hagytak ki, ki kellett következtetni, mi is történhetett, h került oda egy-egy szereplő
Értem én, h így is hatalmas a kötet, de akkor már jobb lett volna 2 részben kiadni, így pont a népmesék jellegzetes bája, az ismétlődések ritmusa veszett el.
Nagyon sajnálom, mert igazi kincs lehetett volna ez a könyv.


Népszerű idézetek

>!
sztimi53 P

Keserves helyzetemben eszembe jutott, amit az iskolában tanultam volt, hogy élt egyszer egy Diódénes nevű bölcs görög ember, aki hordóban lakott.

75. oldal, Alexandra, 2015.

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

Kapcsolódó szócikkek: Szinópéi Diogenész
>!
Gáborr_Nagy

Hát a liba is, ahogy fogta, útközben le-lefosta, összetollazta, azt ez unta vinni.

(A bugyuta ember)

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása

>!
AnitaZoé P

Lassan húzd, te szegény ember,
meg ne sértsed gyenge karom!
Gyenge karom nyirettyűje,
Király Erzsi hegedűje.

183. oldal (A szegény ember hegedűje)

100 magyar népmese A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása


Hasonló könyvek címkék alapján

100 mese Mátyás királyról
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa
Bartók István: Macskacicó
Petro Lizanec (szerk.): Három arany nyílvessző
Boldizsár Ildikó (szerk.): Sárkányölő Sebestyén
Fülöp Lajos: Gyöngyöspatai népmesék
Az elrabolt királykisasszony
A selyemrét és más mesék
Benedek Elek: A kék liliom
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem tündérekről és boszorkányokról