Történelemrajongók 2019–2020 kihívás háború listáról olvasós olvasós tárgyjutalom történelmi

!

Ibanez P

Elolvasandó könyvek száma20
Elkezdődött2019. szeptember 1., 13:27
Jelentkezés vége2020. március 31., 23:59
Véget ér2020. december 31., 23:59

Kedves történelemrajongók!

Üdvözlök minden harcos kedvű társat, főleg azokat, akik a Történelemrajongók 2018–2019-es évadában is velem tartottak (főhajtás azok előtt, akik sikeresen teljesítették azt). Megérkezett a következő évad, kicsit nehezítéssel, kicsit könnyítéssel. Legfőbb könnyítés, hogy NINCS havi ütemezés!

Alapszabályok:
1. Újraolvasás 2 esetben lehetséges!
2. Más nyelven lehet olvasni!
3. Minimum oldalszám: 150 oldal. Csatoljátok mindig a könyv kiadását az olvasáshoz!
4. Egy könyvet elfogadok a minimum oldalszám ALATT, de 100 oldal FELETT, viszont ez nem társítható a fix témakörű könyvekhez, csak a szabadon választotthoz!
4. A könyveknek rendelkezniük kell „TÖRTÉNELEM” (specifikusan is, pl. angol történelem, kivéve: alternatív történelem!!!!) vagy „TÖRTÉNELMI REGÉNY” vagy „TÖRTÉNELMI DOKUMENTUM” címkével! Történelmi romantikust csak akkor fogadok el, ha a többi címkéből is szerepel valamelyik!
5. Képregény, mangát, verset nem fogadok el!
6. A könyvek felének a kihívásra való jelentkezés utáninak kell lennie!

Lássuk tehát a feladatot! Az elmúlt évben futó havi kihívások mintájára a történelmi témájú könyvek lesznek az olvasási célpontjaink! 2019. szeptember 1-től kezdve összesen 20 ilyen könyvet kell majd elolvasni a megadott szempontok alapján!

Figyelem! Nincs havi ütemezés! Ha egy hónap alatt ledarálod az összes könyvet, akkor tiéd a plecsni és a főhajtás :-D

Idén is, akárcsak tavaly, lesz pár szempont, amelyre mindenképpen olvasni kell. Ahová azt írtam ALAPCÍMKE, ott természetesen a fenti címkék valamelyikének is mindenképpen szerepelnie kell!

1. A tavalyi kihívássorozat legtöbbet választott könyvei közül egyet.

Levelek Skye szigetéről
A tenkes kapitánya
Akli Miklós
Nász és téboly
A könyvtolvaj
Én vagyok Malala
Anne Frank naplója
Nyugaton a helyzet változatlan
A velencei szerződés
Kódjátszma
Akit elhagytál
Menedék (Diane Ackerman)
A gójátékos
Johnny háborúja
Ötvenezer lándzsa
Új Zrínyiász
Mesterségem a halál
Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Amennyiben mindegyik jelölt könyvet olvastad már és nem szeretnéd erre használni az újraolvasási lehetőséget (avagy nincs kedved újraolvasni), úgy válassz egy, a címkéknek megfelelő könyvet ezektől az íróktól. Amennyiben ezeket is olvastad, akkor válassz ezen írók bármelyikétől egy könyvet. (és amennyiben azokat is olvastad már mind, emelem kalapom, szólj nekem és adok három másik könyvet, amelyből választhatsz :-D)

2. Olvass el egy háborús (bármilyen) könyvet! (elfogadom a specifikus címkéket is, pl. polgárháború, 1. világháború, délszláv háború stb.). ALAPCÍMKE!

3. Olvass el egy könyvet, melynek cselekménye az ókori Rómához vagy Görögországhoz kapcsolódik, abban a korban játszódik! ALAPCÍMKE!

4. Olvass el egy könyvet „rabszolgaság” címkével vagy olyat, amely a Ku-Klux Klánhoz kapcsolódik! ALAPCÍMKE!

5. Olvass el egy könyvet, amely az ezredforduló után íródott (tehát 2000-től fogadom el az első megjelenési évet!). ALAPCÍMKE!

6. Olvass el egy magyar könyvet, amire a fenti címkék valamelyike illik! ALAPCÍMKE!

7. Olvass el egy könyvet „hunok”, „ősmagyar” vagy „honfoglalás” címkével! ALAPCÍMKE!

8. Emlékezzünk! Olvass el egy olyan könyvet, amely egy történelmi jelentőségű eseményhez kapcsolódik. Ez természetesen lehet bármilyen olyan történelmi könyv is, amelyben például a holokauszt, vagy a gulág, vagy egy-egy fontos hadművelet (D-day stb.) szerepel, de olyanok is, amelyekre emlékezni kell, példák: Titanic elsüllyedése, Csernobili katasztrófa, első holdraszállás, Johanna megégetése és hasonlók. A biztonság kedvéért hozd olvasás előtt a könyvet, megnézem, hogy jó lesz-e. (természetesen valós eseményeket kérek).

9. Olvass el egy „féltéglányi” történelmet… A könyvnek minimum 600 oldalasnak kell lennie! ALAPCÍMKE!

10. És végül, olvass el az alábbi klasszikus történelmi regények közül egyet! Aki már mindet olvasta (hoznia kell a bármikori pontos olvasási linkeket igazolásul), az kérhet újabb listát.
Henryk Sienkiewitz: Quo vadis?
Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai
Charles Dickens: Két város regénye
Walter Scott: Ivanhoe
Margaret Mitchell: Elfújta a szél (tipp: erre külön kihívás is van év végéig!)
Alexandre Dumas: A három testőr
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Giuseppe Tomasi di Lampedusa: A párduc
Alessandro Manzoni: A jegyesek
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány lánya

Ennek a 10 feltételnek teljesülnie kell egy-egy könyvre vonatkozóan (tehát egy pontot egy könyvhöz lehet csatolni)! A maradék 10 könyvet ti választhatjátok ki szabadon (alapcímkék!).

Az olvasásokat hozzászólásban, polcon vagy listán is hozhatod, rád bízom, ahogy neked jobb :-D Én és a könyv linket kérek, csatoljátok a kiadást az olvasáshoz! Szöveges értékelést is kérek, tudom, hogy sokan nem szeretik, de én szeretném látni-olvasni, hogy tényleges olvasás van mögötte!

És a nyereményjáték :-D

Mindazok között, akik teljesítik a kihívást, egy kívánságlistás könyvet sorsolok ki! A nyertes kívánságlistáján (vagy erre a célra leadott polcán) legalább harminc, magyar nyelven megjelent, megvásárolható (könnyen elérhető, nem könyvritkaság stb.) könyvnek kell majd lennie.

EXTRA nyeremény: Mindazok között, akik mindkét kihívásom (Hivatásos kalandor 2019–2020 és ez a kihívás) teljesítik, még egy további nyertest sorsolok ki, amely mellé egy kis olasz csemege is járni fog! A társkihívást itt találod: https://moly.hu/kihivasok/hivatasos-kalandor-2019-2020

Hajrá mindenki, elő a történelmi könyvekkel és jó olvasást kívánok! :-D

Kihíváskép: saját fotó (Sounion, Görögország)
Plecsnikép: saját (későbbi feltöltés)

147 hozzászólás