St. Valentine's Day Massacre kihívás listáról olvasós

!

Flajmer

Elolvasandó könyvek száma6
Elkezdődött2019. február 10., 13:54
Jelentkezés vége2024. január 1., 00:00
Véget ér2024. február 14., 23:59

Kilencven éve történt az amerikai alvilág leghíresebb esete a Valentin-napi mészárlás, amikor Al Capone kiiktatta legnagyobb vetélytársának csapatát. Az 1920-as évek Chicagója a szervezett bűnözés és az erőszak városaként tett szert ismertségre a korabeli Amerikában. A korszak egybeesett az amerikai-olasz Al Capone alvilági uralmával, aki 1925-ben az egykori vezér, Johnny Torio helyét vette át, miután az idős bandafőnök egy merényletkísérletet követően a visszavonulás mellett döntött. Napjainkkal ellentétben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) akkori jogköre szűk keretek között mozgott, így a rendőrségen kívül egyéb hatósági szerv alig foglalkozott az alvilági ügyek felgöngyölítésével.
1924 és 1929 között 16 különböző, valamely bandaháborúhoz kapcsolódó gyilkosságot regisztráltak, ez a szám 1929-re 64-re emelkedett. Ekkorra Capone már évi 60 millió dollár becsült bevétel felett rendelkezhetett, de az amerikai-ír George „Bugs” Moran személyében sok problémát okozó, komoly vetélytársra lelt, akivel vérre menő küzdelmet vívtak az alkoholcsempészet és -előállítás felügyeletéért. Az 1920-as években mindkét bandavezér gyilkossági kísérletek sorozatát élte túl. Egyik elhíresült alkalommal Moran csapata hat autóval elhajtva egy hotel előtt géppuskatüzet nyitott az ott étkező Capone-ra és társaira, több mint ezer golyóval szórva meg az épületet. Az ír származású rivális mélységesen lenézte Capone-t és 50 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki az olasz fejére. Capone számára ez volt az utolsó csepp a pohárban: elhatározta Bugs bandájának megsemmisítését, amelyre az utókor az egyik leghíresebb alvilági leszámolásként emlékszik.
A leszámolásra Szent Valentin napján, 1929. február 14-én került sor. Moran bandája egy whiskeyszállítmány érkezését várta az észak-chicagói North Clark utcában bérelt raktárban, amelyet akkor főhadiszállásként használtak. Moran késve indult útra otthonról és a raktárhoz épp akkor érkezett fél 11 környékén, amikor két rendőrtiszt két öltönyös figura társaságában az épületbe lépett. A bandavezér türelmesen várakozott az utcán, arra számítva, hogy a pribékjeit a hatósági razzia eredményeként bilincsben elvezetve látja majd.

A kihívás teljesítéséhez összeválogattam pár könyvet külföldi listák alapján, átfedések segítségével. 5 darab könyvet el kell olvasni kötelező jelleggel és még egyet ki kell választani a szabadon választott listából. Ha valamelyik kötelező könyvet már olvastad korábban akkor van jogod ahhoz, hogy cserélj a szabadon választott listából, ha nem élsz ezzel újra kell olvasnod. Ha cserélsz ezt mindenképpen jelezd, mikor hozod az olvasásokat.

Kötelezők:
• Mario Puzo: A keresztapa
• Mario Puzo: A szicíliai
• Nicholas Pileggi: Nagymenők
• Harry Grey: Volt egyszer egy Amerika
• Nicholas Pileggi: Casino

Szabadon választhatóak:
• Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
• Petra Reski: Maffia
• Roberto Saviano: Gomorra
• Leonardo Sciascia: Mint a bagoly nappal
• Lorenzo Carcaterra: Egy gengszter

Csak a kihívás ideje alatti olvasások érnek, ha megvolt a hat olvasás hozd az én és könyv linkeket és kész is vagy.
Lista ahol tudjátok jelölni hol jártok: https://moly.hu/listak/st-valentines-day-massacre
„Egy napon, ami el sem jön talán, majd én is kérek tőled egy szívességet, Bonasera.„

6 hozzászólás