OrszágVárosFiúLány kihívás olvasós szókereső

!

SzTEtti

Elolvasandó könyvek száma5
Elkezdődött2020. február 12., 07:27
Jelentkezés vége2021. február 1., 20:00
Véget ér2021. április 1., 08:00

Sziasztok!

Mostanában egyre több olyan kihívásra jelentkezek, amikben valamilyen szót/kifejezést kell az olvasásaimból összevadásznom. Mindig nagy öröm, mikor kifotózok 1-1 részt, hogy „ezt majd bemásolom ehhez a kihíváshoz”. Most egy ilyet terveztem meg. :)

5x5x5 is lehetne a neve, de az OrszágVárosFiúLány jobban hangzik szerintem. Lássuk a mackót:

A régi játék mintájára van 5 kategória:
Ország
Város
Fiú
Lány
Állat
(Lehetne több is, de az egyszerűség kedvéért tartom magam az 5x5x5 szabályomhoz. :D)

Minden kategóriához 5 db szót/kifejezést/nevet kérek idézettel, ami ahhoz a kategóriához tartozik (pl. ország: Magyarország, város: Budapest, állat: kutya, stb)! A Fiú és a Lány kategóriától eltekintve a többihez 5 KÜLÖNBÖZŐT kell hozni! (Tehát 5 különböző ország, város és állat kell.)

Összesen minimum 5 db könyvet kell elolvasni. Minden könyvből 5 szó hozható idézettel, DE kategóriánként csak EGY! (Tehát 1 db könyvből maximum 1 ország, 1 város, 1 fiú, 1 lány és 1 állat) De nem kell feltétlen egy könyvből minden kategóriához. Ha csak állat volt benne, az is jó.

Kifejtve, hogy mit hogyan fogadok el:
~ ORSZÁG: nem az ország szót, hanem az ország nevét keressük! Pl. Magyarország, Litvánia, Brazília. (Itt jegyezném meg, hogy pl. „Amerika” mint olyan, földrész és nem ország. Azt csak Amerikai Egyesült Államok vagy Egyesült Államok kifejezéssel fogadom el.) Megyéket, országrészeket, államokat nem fogadok el! Létező ország neve legyen. Ragozva lehet, de melléknevesítve nem jó (pl. a Magyarországon jöhet, de a spanyol vagy spanyolországi nem jó)!
~ VÁROS: nem magát a város szót keressük, hanem magát a város nevét. Pl. Budapest, Oslo, Barcelona, stb. Városrészeket, falukat nem fogadok el. (Gugli definiálja városnak a települést.) Ja, és létező legyen! Ragozva lehet, de nem melléknevesítve (pl. Barcelonában jöhet, de a budapesti nem jó).
~ FIÚ/LÁNY: itt jön a csavar, mert itt magát a „fiú” és „lány” szavakat keressük. Ebben a formában, amit macskakörmöztem. Nem ragozva, nem toldalékolva, nem összetett szóként (és nem nő, nem férfi, nem kislány, nem pasi :D).
~ ÁLLAT: itt szintén nem magát a szót keressük, hanem különböző állatfajokat. Pl. kutya, jaguár, kaméleon. Szóval „gyűjtőneveket” fogadok el (nem tudom ennél jobban körülírni anélkül, hogy biológiai szakszavakkal dobálóznék :D). Ragozva jöhet, de állatot jelöljön, ne átvitt értelemben legyen, vagy ne szófordulatban, illetve összetett szóként sem fogadom el, valamint az állatfajták sem jók (pl. NEM jó a macskakő, kutyául érzi magát, lócitrom, hóbagoly, francia bulldog, boxer – mint kutyafajták stb). Létező állatka legyen.

Amit tenni kell:
~ Kattints a „Részt veszek” gombra.
~ Olvass el minimum 5 db könyvet a fenti (és amúgy az „egyéb” lenti) szempontok szerint/alapján.
~ Értékeld a hozott könyveket csillagosan legalább.
~ Hozd egyszerre az Én és a könyv linkeket az olvasásaidról a 25 idézettel együtt (elég 1 mondat, ha abból világosan kitűnik amit fent leírtam). Szerintem legegyszerűbb polcon gyűjteni, de persze ez egyénfüggő.

Ha ez mind megvan, akkor megy is a plecsni!

Egyéb szabályok:
~ Csak a kihívás kezdete utáni olvasásokat fogadom el!
~ Legalább 3 könyv teljes olvasása a jelentkezés utáni legyen!
~ Teljes, pontos dátumos olvasásokat kérek (év, hó, nap, óra, perc)!
~ Egy perces olvasásokat nem fogadok el!
~ Újraolvasás ér.
~ Idegen nyelvű olvasás ér (de akkor fordítsd le nekem az idézeteket magyarra :D).
~ Minimum oldalszám 150 oldal.
~ Műfaji megkötés nincs.

Ha bármit kihagytam, megbeszéljük. :)

Jó olvasást!

Ui. A klasszikus játéktól eltérően itt most NEM kell adott és azonos betűvel keresni az összeset. Mindegy milyen kezdőbetűsek a megtalált nevek/szavak. Aztán, ha működik majd a kihívás, akkor jövőre nehezítek rajta talán. :P

Borítókép: https://www.pagony.hu/megerkeztek-a-legujabb-pagony-jatekok
Kitüntetéskép: https://www.pagony.hu/megerkeztek-a-legujabb-pagony-jatekok részlete

24 hozzászólás