Nobel-díjra fel! (5.) kihívás irodalmi díj olvasós

!

Dénes_Gabriella P

Elolvasandó könyvek száma12
Elkezdődött2019. szeptember 3., 15:22
Jelentkezés vége2020. november 3., 00:00
Véget ér2020. december 3., 23:59

A kihívást, mivel már „jubileumi”, ötödik alkalommal indul útjára, két módon lehet teljesíteni!
Mindkét esetben az olvasások a kihívás kezdete utániak kell legyenek, újraolvasást csak és kizárólag a korábbitól eltérő nyelven fogadok el.

Első lehetőség, avagy a „klasszikus út”:
Nobel-díjas szerzőktől kell olvasni évtizedes bontásban, azaz összesen tizenkettőt. (Tehát azok közül, akiket 1901–1909 között díjaztak, egyet, 1910–1919 közötti periódusról még egyet, és így tovább.
FIGYELEM: kevés könyvű, esetleg elérhető nyelven csak ritkán/keveset publikált szerzők drámái és rövid prózai alkotásai esetében lehetséges olyan is, hogy gyűjteményes kötet egy opuszát olvassa valaki. Egy adott szerző műveit tartalmazó kötetből nem lehetséges csak egy olvasást hozni.
Líra esetében a dolog bonyolultabb. Van jó néhány szerző, akinek csak egy-két-há' alkotása érhető el számunkra is hozzáférhető nyelven. Nem érezném fair playnek azt, ha valaki kétverses olvasással letudná az évtizedeket. Itt arra gondoltam, hogy maximum egy évtizedhez tudom elfogadni azt, ha gyűjteményes kötetből olvasod el az adott szerző összes alkotását.
Nem tudom elfogadni az egyszerzős kötet néhány elemét teljesítésként.

Második lehetőség, a „jubileumi ösvény”
Tizenkét különböző, Nobel-díjas szerző alkotását kell elolvasni úgy, hogy az egy-egy évtizedben (1901-1919, 1920–1929 stb.) díjazottak közül két szerzőtől lehet olvasni egy-egy művet. Azaz akár hat évtizedből hozott 2-2 olvasással is teljesíthető a kihívás. De az is járható út, ha mondjuk az 50-es évekből nem akarsz/tudsz olvasni, ezért azt kiváltod egy másik évtizedben díjazott író alkotásával.
Ebben az esetben a rövidprózára és lírára vonatkozó könnyítések nem vehetőek igénybe.

A teendők: tizenkét darab olvasási link (lehet én + könyv link is) hozása hozzászólásban, polcon, listán, irkalapon… mindegy, csak egyszerre hozd.

***
Ajánlok egy társkihívást, aki nem csak irodalmi Nobel-díjasokkal ismerkedne, annak itt van @m6tika remek próbatétele: link
(Kihíváskép: Szabadság.ro; Plecsnikép: Színház.org)

77 hozzászólás