Nevek a címekben kihívás olvasós

!

Ibanez P

Elolvasandó könyvek száma10
Elkezdődött2020. november 20., 16:51
Jelentkezés vége2021. május 31., 23:50
Véget ér2021. május 31., 23:59

Sziasztok!

Ez egy nagyon egyszerű kihívás lesz. Felfigyeltem arra, milyen sok könyv címében szerepel egy-egy név, sokszor akár nemcsak keresztnévként, hanem családi névvel vagy valamilyen bővítménnyel együtt. A feladat, hogy ezekből elolvassunk 10 darabot!

A szabályok:
– A kihívás ideje alatt olvasott könyveket fogadom el, tehát a kihívás pontos kezdetétől a kihívás végéig tartó olvasások érvényesek!
– Újraolvasást most nem fogadok el!
– Bármilyen nyelven lehet olvasni, hiszen a cím a fontos. Azoknál a könyveknél, ahol két cím is van (pl. angol és magyar), ott a magyar a mérvadó, tehát ez nem fogadható el!
– Minimum oldalszám: 100 oldal, de két esetben olvashattok úgy, hogy rövidebb művekből szeditek össze a 100 oldalt (tehát elolvashattok az egyik 100 oldalas könyv helyett két mesét, amelyek együtt kitesznek 100 oldalt, ezt ugye kétszer lehet megjátszani).

Hozható úgy, hogy csak keresztnév szerepel a könyvben (pl. Emma nyomában, Lady Susan), vagy csak családnév (pl. Dávidkáné), lehet teljesen kiírt név (Harry Potter és a bölcsek köve) és elfogadom, ha a becenév szerepel a mű címében: pl. Sissi, egy császárné élete, ha az a nevéből keletkezett!

FONTOS!
Nem fogadok el olyan nevet, amely nem érthető a mai világban egy emberre. Tehát például a Bob, az utcamacska vagy a Dewey, a könyvtár macskája gond nélkül hozható, hiszen a Bob és Dewey nevek léteznek (függetlenül attól, hogy a történetben állat viseli őket). Viszont nem hozható például ez: Tapsikáné fülönfüggője, hiszen tudtommal Tapsika családnév nem létezik. Az esetlegesen felbukkanó, nagyon különleges nevekre kérdezzetek rá, de örülnék, ha nem fantasy-kitalált neveket hoznátok, azzal a feltételezéssel, hogy egyes országokban bármit lehet adni a gyereknek :-D Szeretném elkerülni például ezeket: Grindelwald bűntettei, Beowulf, Loki farkasai, Plop, Ré álarca, Vándorsólyom kisasszony és különleges gyermekei és társai. Azt sem fogadom el, ha a címben olyan kifejezés szerepel, amely névként is megállhatná a helyét, de evidens, hogy nem névként szerepel: pl. Bori notesz ..

FONTOS!
A hozott nevek között lennie kell:
– kettő női névnek (lehet keresztnév, vagy teljesen kiírt név és szerepelhet más nevekkel is együtt, pl. Ábel és Eszter)
– kettő férfi névnek (ugyanúgy mint a női névnél)
– egy olyan névnek, amiben a családnév és keresztnév is szerepel (mindegy, hogy férfi vagy női)
(Amennyiben pont ezen neveknél akarnátok rövidekkel kiváltani a teljesítést, úgy természetesen mindkét/mindegyik rövid könyvre érvényesnek kell lennie a kitételnek).
– kettő magyar névnek (ha keresztnév, akkor mindenképp magyar formában, tehát például az Anne Frank naplója nem elfogadható, mert nem Anna…)

Az alcím vagy sorozatcímeket (pl. Hercule Poirot) nem fogadom el!
Egy sorozatból csak egy név jöhet (pl. Harry Potter és…., Montgomery: Anne… ).

Csatolok a kihíváshoz pár könyvet segítségként. Ami csatolva van, azt elfogadom biztosan!

Kihívás képe: spoiler
Plecsnikép: spoiler