Miamona's Reading Challenge 2018 kihívás olvasós

!

Miamona

Elkezdődött2018. január 6., 19:02
Jelentkezés vége2018. december 31., 23:59
Véget ér2018. december 31., 23:59

Immár, azt hiszem, hagyománynak tekinthető, hiszen negyedik éve indítom útjára olvasási kihívásomat, amiben még mindig az a jó, hogy a kategóriák összemoshatók, át- és összejárhatóak, vagy ha nem tetszik, kicserélhetők. Az igazán elszántak teljesen saját listával is indulhatnak, ami a csövön, vagyis a lapon kifér! :)

A kihívás a blogon is követhető:
http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2018/01/miamonas-…

Szabályok:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
~ 10+1 kategória van, ahol a +1 Jolly Joker, azaz kiválthat egy nem annyira tetsző kategóriát.
~ A kategóriák összevonhatóak; egy könyv több kategóriát is lefedhet, tehát az olvasott könyvek számának nem kell feltétlen 10-nek lenni.
~ 2018. január 6. utáni olvasások érnek (a moly szabályzata miatt).
~ Új olvasások, amennyiben a kategória nem írja, hogy újraolvasás is ér.
~ A kihívás 2018. december 31. éjfélig tart, tehát eddig kiolvasott könyvek érnek.
~ A legfontosabb szabályt hagytam a végére, amit mindenképp kérnék betartani: Have fun! Élvezzétek az olvasást! :)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Íme az idei, 2018-as kategóriák:

1. „Össze vagyunk kötve, mint hidakkal a Pestek”

Immár hat éve élek Budapesten, de a mai napig nem tudok betelni vele! Azt is nagyon élvezem, ha egy-egy regényben köszönnek vissza az ismerős utcák, terek. Ha ti is így vagytok ezzel, olvassunk hát olyan regényt, amiben akár csak egyszer is megemlítik Budapest egy utcáját, terét, épületét, tehát egy kicsivel többet, mint magát a várost. Ehhez a ponthoz idézeteket is küldhettek, ha van kedvetek, hátha más is kedvet kap!

***************************************
2. Zene nélkül mit érek én…

Ahogy a szummázásomban említettem, 2017-ben nagyobb szerepet kapott a zene, mint a könyvek, és annak ellenére, hogy voltak olyan éveim, amikor jóformán alig hallgattam zenét, mára elképzelni sem tudnám az életet zene nélkül! Ezért hát kössük össze a kellemest a még kellemesebbel, és olvassunk olyan regényt, aminek: zene van a címében / vagy zene van a borítóján / vagy központi helyet foglal el a zene, akár csak egy újra visszatérő szám… Szabad tágan értelmezni a kategóriát, csak legyenek benne így vagy úgy hangjegyek.

***************************************
3. Kiskarácsony, nagykarácsony

Azt meg ugyan ki mondta, hogy karácsonyi történeteket csak karácsonykor lehet olvasni?! Persze, akinek csak akkor esik jól, még az is bőven belefér! A lényeg, olvassunk bármilyen karácsonyi történetet, akár a nyár közepén is! Csak, mert jól esik! Meg mert kivált egy kategóriát nálam! ;)

***************************************
4. Lelki béka…

Az olykor áradó, rohanó, ránk telepedő mindennapokban nehéz megtalálni az olykor igencsak halkan brekegő lelki békánkat… Igaz, minden könyv arra hivatott, hogy elraboljon minket a saját gondjaink elől, de vannak írások, amelyek átlagon felül elringatnak, kikapcsolnak, ami után úgy érezzük magunkat, mintha egy wellness hétvégéről érnék haza kisimultan, kipihenve. Próbáljunk egy ilyen könyvet találni, és merüljünk el benne. Újraolvasás is ér!

***************************************

5. Come, fly with me…

Sokan vágyunk utazni, felhők szárnyán suhanni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy bár, míg fiatalabb koromban teljesen kimaradt a repülés élménye, felnőttként volt / van szerencsém pótolni. Bár már jó pár úton túl vagyok, azért mindig van bennem félsz, és mindig csak akkor lélegzem fel, amikor szilárd talajt ér a lábam, vagy legalább a gép kereke, mégis, amikor elérjük a repülési magasságot, minden szép és nyugodt (ideális esetben), sosem tudok betelni a látvánnyal. Különös élmény minden egyes alkalommal. Szóval, aki repült már, azért, aki pedig nem, azért… Olvassunk egy könyvet, amiben repülnek. Tágan is értelmezhető, akár gép nélkül is… ;)

***************************************

6. Eat now (Pray, Love later)

Ugyan ki ne szeretne enni?! Nem tudom, hogy vagytok vele, nekem mindig kicsordul a nyálam, ha valami guszta kis ételleírást látok, de nem is kell annyira részletekbe bocsátkozni, mai napig emlékszem, hogy például Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságbóljában milyen jóízűen esznek májkrémes kenyeret savanyú uborkával. Joanne Harris Csokoládéja is ízlelőbimbókat (is) mámorító élmény, de a kategória címadójában is elmerülhetünk az olasz konyha zaftos részleteibe. Olvassunk hát legalább egy olyan regényt, amiben legalább egyszer egy igazán jóízűt esznek / főznek/ sütnek, és nekünk legalább egyszer ki kell szaladnunk a konyhába…

***************************************

7. Lenn délen, meseszép éjen édes édent remélsz…

… De csak remélsz, mert általában nem azt kapsz… PuPillám, és az én nagy bánatomra is a tavalyi szórásból kimaradt, pedig nagyon rajongunk a déli regényekért, még akkor is, ha oly' sok bennük a szenvedés, igazságtalanság. Kegyetlenségükben is felemelőek tudnak lenni ezek a sors-történetek az elnyomottakról és elnyomóikról. Nekem nagy kedvenc például, filmen és könyvben is, Kathryn Stockett: A Segítség. Toni Morrison: Nagyonkékje is jócskán belém mart már. De nagyon szerettem Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtemjét is. És hát ne felejtsem ki a nagy nagy kedvencemet sem, ami nem más, mint Fannie Flagg: Sült zöld paradicsoma. De akár olyan klasszikusok is szóba jöhetnek, mint Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója vagy az Elfújta a szél. A lényeg, hogy olvassunk déli regényeket, még ha nem is olyan meseszép édes édenek…

***************************************

8. A pöttyös és csíkos az igazi!

Lehet, hogy az idei kicsit jobban is kedvez a női olvasóknak, mint eddig, de nem tudom megállni, hogy ne legyen egy pöttyös kategória. És most NEM a vörös és rubinpöttyös könyvekre gondolok, hanem a porillatú, igazi, régi, ifjúsági pöttyösökre és csíkosokra! Szabad felmenni a padlásra vagy ellátogatni a legközelebbi antikváriumba, könyvtárba, kedvenc nagymamánkhoz, mert ezek a kis gyöngyszemek igazi kincset rejtenek! A blogomon is találtok pár tippet az általam már olvasott pöttyös/csíkosokból, de szabadon garázdálkodhattok és pöttyözhettek, csíkozhattok! Higgyétek el, nem fogjátok megbánni, ráadásul például az első kategóriával egészen biztosan összevonható, ha magyar írást választotok. ;)

***************************************

9. Jöjj vissza hozzám!

Biztosan nektek is vannak olyan szerzőitek, akiket imádtok, szerettek, olvastatok is már tőlük, talán többet is, de aztán azóta valahogy perifériára szorultak. Időről-időre egy szerelmetes gondolat formájában átfutnak az agyatokon, de aztán a várva várt újra találkozás továbbra is csak várat magára… Nekem ilyen például Szabó Magda és Joanne Harris, Schäffer Erzsébet. Tudom, hogy ha visszatérek hozzájuk, olyan lesz, mintha hazaértem volna, mégis valamiért mindig csak elhúzom a mézesmadzagot a saját orrom előtt… Hát most kitárhatjuk karunkat, és rákiálthatunk a polcon, hogy: Jöjj vissza hozzám! Azaz, olvassunk olyan szerzőtől, aki a szívünk csücske, és akit mégis valamiért hanyagoltunk az utóbbi időkben…

***************************************

10. Mint a Vénusz és egy tányér leves…

Aki nézte a Szívek szállodája című sorozatot, annak ismerős lehet ez a kifejezés. Rory kérdezi az édesanyját, Lorelait, hogy vajon miért ennyire különbözőek a férfiak és nők, és hogy lehet, hogy míg a férfi a Mars, addig a nő a Vénusz, hogy lehet, hogy mindketten bolygók, amikor sokkal inkább, mint a Vénusz és egy tányér leves… Tudom, ez nem szép az Urakkal szemben, elnézést is kérek, és higgyétek el, hogy ebben nincs annyira durva negativitás, mint így a kontextusból kiragadva. A lényeg tehát, hogy olvassunk olyan regényt, amiben nők és férfiak vannak, és kettőjük között interakciók jönnek létre, megmutatkoznak a bolygók és levesek! Azt hiszem, nem kevés ilyen regény akad… :)

***************************************

+1. Játszd le nekem a Mistyt

Nos, ennek a kategóriának nem sok köze van a nevét adó filmhez, amelyben Clint Eastwood egy rádiós dj, akire eléggé rászabadul egy megvadult nőszemély. De tetszik ez a cím, mert olyan… misztikus, nem igaz? Ez itt már a plusz egy, a Jolly Joker, amivel, ha az én listámat követed, és az egyik kategória nem annyira fekszik, kiváltható. A feladat pedig csak annyi, hogy olvassunk el legalább egy misztikus regényt, amitől kicsit vagy nagyon megfagy az ereinkben a vér, és kétszer is magunk mögé vagy az ágy alá nézünk… Nem kell, hogy horror legyen, elég, ha misztikus, de persze kinek mi a misztikus fokozata… :)

***************************************

A könyvek; a kihívások; a kategóriák; és az édes, olvasással töltött órák legyenek veletek idén is! :)

~Miamona~

28 hozzászólás