Második világháború 80 éve kihívás háború olvasós történelmi

!

Megitsune

Elolvasandó könyvek száma1
Elkezdődött2020. április 13., 16:41
Jelentkezés vége2025. szeptember 1., 23:59
Véget ér2025. október 1., 23:59

Az egyik kedvenc történelmi témám ez, és egy ideje szerettem volna létrehozni ehhez kapcsolódó kihívást, de mindenképpen olyat, ami eltér egy átlagos kihívástól. A kihívás különlegessége az, hogy egy 80 éve történt eseményről kell olvasni a világháború történésein belül. Ennek megfelelően nem fogadok el olyan monográfiát, ami felöleli a teljes világháborút, mindenféleképpen egy rövidebb távú eseményt kell választani, pl. merénylet Hitler ellen, Mussolini kiszabadítása vagy egy hónapokig tartó hadművelet is akár. A témával kapcsolatban nyugodtan írj kommentet a kihívás alá, hogy elfogadható-e.

Viszont ami trükkössé teszi a kihívást az az, hogy a könyvet az adott esemény kezdete (hónap és nap) előtt 1 hónappal hamarabb nem lehet elkezdeni, és mindenféleképpen az esemény befejezése utáni 1 hónapon túl már nem érvényes a teljesítés.
Gyakorlatban ez így néz ki: ha pl a Weserübung hadműveletről olvasol egy könyvet, akkor ennek dátuma 1940. április 9. – június 7., ebben az esetben a könyvet leghamarabb március 9-én lehetett (volna) kezdeni, és még július 7-ig be lehet fejezni. Szerintem elég világos így a kikötés, mindenki próbáljon olyan eseményt választani, ami nem tartott mondjuk majd egy évig, tehát nem fogadok el olyan könyvet, ami feldolgozza a teljes keleti frontot 1941–1945.

Röviden:
– 1 könyv elolvasás, legalább 100 oldal, történelmi monográfia, nem regény.
– kezdés leghamarabb az esemény kezdetétől 1 hónapig
– befejezés az esemény vége utáni 1 hónapon belül
– az esemény és így az olvasás nem tarthat 1 évnél tovább
– pontosan 80 éve történt az esemény, tehát ha 2020-ban akarod teljesíteni, akkor 1940-es esemény kell, és így tovább, attól függ melyik évet írjuk jelenleg!

Kapcsolódó alkotók: Ian Kershaw · John Keegan · Alistair Horne · Antony Beevor · Max Hastings · David Reynolds