Képregényes körutazás kihívás képregény

!

vicomte P

Elolvasandó könyvek száma12
Elkezdődött2019. március 9., 20:10
Jelentkezés vége2020. május 1., 00:00
Véget ér2020. május 31., 23:59

A képregény egyfajta köztes művészeti ág, amelynek nagyon ősi gyökerei vannak, s amelyben ideális esetben a kép nem csupán illusztrálja a szöveget, de azzal szerves egységet alkotva magasabb szintre emeli az befogadás élményét.
A sokszínűség és egyre nagyobb kulturális beágyazódottság ellenére sokan még mindig idegenkedve, sőt rosszabb esetben kimondottan lesajnálóan vagy ellenségesen állnak ehhez a művészeti ághoz, holott a képregény nem más, mint az irodalom és a grafikus művészetek szerelemgyermeke.
Az évtizedek során számtalanszor futottam bele olyan véleménybe, amely ezt a szerelemgyermeket törvényen kívüli fattyúnak tekintette: amely szerint a képregény nem más, mint lebutított irodalmi adaptáció azoknak, aki lusták olvasni; gyerekeknek szóló vicces csacskaság, vagy épp álarcos, sztreccsgatyás szuperhősök agyatlan pofozkodása.
Kétségtelen tény, hogy vannak ilyen képregények is, sőt, ahogy minden művészeti ágban, itt is többségében tisztes iparosok igyekeznek kielégíteni a képregényrajongók igényeit, és mellettük sok a csapnivaló, sőt kontár író vagy grafikus, de vannak igazán kiemelkedő alkotók is.

A kihívás során 12 olyan képregényt kell elolvasni, és tartalmasan, a történetre és a grafikai megvalósításra is kitérve értékelni, amelyek együttesen a lehető legváltozatosabb és legszínesebb képet adják erről a művészeti ágról.
Ehhez az alábbi kategóriáknak kell megfelelni a kiválasztott képregényeknek:

I. kategória: zsánerek – 12 különböző
– Történelmi fikció
– Családtörténet
– Romantikus
– Szatíra
– Krimi / Detektív történet
– Kémtörténet
– Politikai thriller
– Western
– Kaland
– Humoros (egybefüggő történet)
– Comic strip (jellemzően 3-4 képkocka terjedelmű gegek gyűjteménye)
– Szerzői képregény (szépirodalommal analóg, önálló graphic novel)
– Sci-fi
– Space fantasy
– Cyberpunk
– Steampunk
– Fantasy
– Urban fantasy
– Horror
– Disztopia
– Poszt-apokaliptikus
– Weird
– Szuperhős történet
– Atipikus szuperhős történet (nem a Marvel/DC fősodor, hanem attól gyökeresen más szemléletű történet, mint a Watchman, a Top Ten spoiler de a Csodák kora is belefér.)
– Non-fiction

II. kategória: nemzetiség – 3 különböző
– Magyar
– Európai
– Amerikai
– Dél-kelet-ázsiai
– Egyéb, fel nem sorolt

III. kategória: rajztechnika – 4 különböző
– Fekete-fehér
– Színes
– Festett
– Rajzolt
– Realisztikus
– Karikatúra jellegű
– Artisztikus (nem a figurák életszerűségén van a hangsúly, hanem az egységes vizuális, művészeti koncepción)

IV. kategória: ihletforrás – legalább kettő minden alkategóriából
– Adaptáció (konkrét könyv / film képregényes átirata)
– Eredeti mű
– Univerzum bővítő adaptáció (van filmes, könyves, számítógépes játékos előképe, de nem annak az konkrét átirata, hanem annak továbbgondolása, vagy egy már meglévő képregényes franchise bővítése különleges megközelítéssel.)

Egy képregény akár mind a négy kategória valamely alkategóriájához is besorolható, de kategórián belül legfeljebb egy alkategóriához kapcsolható. Pl. Jean-Claude Forest: Barbarella európai, fekete-fehér, eredeti mű a space-fantasy zsánerből, de hiába felel meg a rajzolt alkategóriának is, oda már valami mást kell majd hozni.

A képregények a kihívás ideje alatt olvasandóak, újraolvasni lehet. Az olvasásokat kérem külön polcon gyűjteni a könyv és az „én és a könyv” link becsatolásával.
Amennyiben bármi kérdés merül fel, természetesen állok rendelkezésre! :)

A kitüntetés képen Rorschach, a Watchmen – eleddig az egyetlen képregény, amely felkerült az 1001 könyv listájára – egyik emblematikus szereplője.

37 hozzászólás