Egy polgár olvasmányai kihívás klasszikus olvasós

!

adrienn_kl

Elolvasandó könyvek száma4
Elkezdődött2019. február 11., 18:00
Jelentkezés vége2020. február 11., 00:00
Véget ér2020. február 11., 00:00

„Erővel olvasni. (…) Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. (…) Elegánsan olvasni, nagylelkűen. (…) Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas." (Márai Sándor: Az olvasásról – részlet a Füves könyvből)

Márai Sándor életében az alkotás mellett különös hangsúlyt kapott az olvasás, amelynek jelentőségéről többször is vall naplóiban, publicisztikájában, és a Füves könyvben. Szerencsére nagyon sokszor megnevezi az aktuálisan olvasott könyv szerzőjét és címét, úgyhogy elég konkrét képet kaphatunk a 20. századi író műveltségének alappilléreiről.
Hozzuk létre közösen Márai igen terjedelmes olvasmánylistáját, és ismerjük meg azokat a könyveket, amelyek végigkísérték pályafutása során, Kassától San Diegoig.

A kihívás teljesítéséhez:
– Elolvasni legalább EGY művet Márai Sándortól (lehet napló, regény, emlékezés, útirajz, verseskötet), hozni egy olvasási linket, és három olyan idézetet, amelyben az író/narrátor egy-egy másik irodalmi művet említ.
– Ezt követően elolvasni a 3 említett irodalmi művet, és ezekről olvasási linket hozni.

Hogyha a Márai-műben nem szerepel három másik könyv (naplók esetén ez teljességgel kizárt :) ), akkor a kihívás könyvei közül lehet kiegészíteni – ezt folyamatosan bővítem.

Előfordulhat, hogy a könyvről kapott információ hiányos:
-Ha csak a szerző ismert, akkor lehet olvasni tőle bármilyen, Márai életében kiadott művet.
-Ha csak a könyv témája ismert (pl. háború), akkor igyekezzünk olyan könyvet találni, amire ráillik az olvasott leírás.
-Ha nem szerepel a könyv címe és szerzője, de jellegzetes idézetet említ az író, akkor is bátran olvashatjuk az adott művet.

Szabályok:
– Csak a kihívás kezdete utáni olvasások érnek.
– Lehet újraolvasás is.
– Bármilyen nyelvű olvasást elfogadok.
– Versek, novellák, fejezetek, kisepikai művek említése esetén a teljes kötetet kell elolvasni, amiben az írás megjelent (pl. Rilke összes versei).

Képek forrása: https://pim.hu/

Kapcsolódó alkotók: Márai Sándor