Augusztus 20. államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, (könyvekkel) 2017 kihívás olvasós

!

csillagka P

Elkezdődött2017. július 31., 18:42
Jelentkezés vége2017. augusztus 19., 18:00
Véget ér2017. augusztus 21., 10:00

Olvassunk el egy magyar nemzeti vonatkozású könyvet 2017.08.19. 18.00- 2017.08.21. 10.00 között. Téma magyar történelem, alkotmány, királyság, esetleg István :P minden könyv jöhet, amit István írt. (István!!! magyar szerző)
A szabályok ismertek másik ilyen témájú kihívásaimnál, ((olvasási linket kérek az elején én+könyv linket a végén)) minimum oldalszám 100 oldal.
Kérek mindenkit, fokozottan figyeljen az olvasási linkek felvitelére (ne babráld, használd, jelöld, az olvasási link dátuma nem lehet 2017.08.21.10h utáni)

Polc:
https://moly.hu/polcok/augusztus-20-allamalapito-szent-istvan-unnepe-nemzeti-unnep
A polc szabadon pakolható (egy nap alatt elolvasható könyvekkel) a kihíváshoz csatolva lesz + az Istvánok olvashatók :) a könyvek listája a kihívás könyvek fülnél megtalálható.
Gyertek minél többen, és hívjatok meg pár barátot, hátha nekik van kedvük egy kicsit elmerülni a múltunkban. (Jó buli szokott lenni.)
Nehezítés: nemcsak a végén, hanem az olvasás kezdetén is kérek egy jelzést, az elején olvasási linket a végén én+ könyv linket.
Egy kis történelem:
Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot, és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg.
Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István (illetve még abban az évben fia, Imre, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.
I. (Nagy) Lajos uralkodásától (1342-1382) kezdve egyházi ünnepként élt tovább e nap. István kultusza ugyan bajor és német városokban, valamint Namurben és Monte Cassinóban is elterjedt, de az egyetemes egyház nevében csak 1686-ban XI. Ince pápa nyilvánította szentté. A pápa akkor elrendelte, hogy Buda vára töröktől való visszafoglalásának évfordulóján az egész katolikus világ évente emlékezzen meg Szent István ünnepéről, amelyet az egyetemes egyház augusztus 16-án tart.
borító: http://www.costadelsolmagazin.com/sites/default/files/p…
kitüntetés: https://mnm.hu/sites/default/files/styles/gallery_image…

Kapcsolódó alkotók: Örkény István · Fekete István · Nemere István

89 hozzászólás