Átrágjuk magunkat a történelmen! kihívás olvasós történelmi

!

Dénes_Gabriella P

Elolvasandó könyvek száma12
Elkezdődött2019. április 15., 11:28
Jelentkezés vége2020. december 15., 11:00
Véget ér2021. június 1., 23:00

A kihívás teljesítése rém egyszerű. Molyokhoz illően: átrágjuk magunkat a történelmen! De ne féltse senki a fogsorát… nem törik egyetlen fog sem bele ebbe. Csupán 12, azaz tizenkét, a kihívás ideje alatt átrágott olvasmány kell ehhez.
TEENDŐK
1. ismételjük át a világtörténelem európai szemléletű felosztását. Röviden: őskor (i. e. 4. évezredig tartott), ókor (i. e. 4. évezredtől i. sz. 5. századig), középkor (i. sz. 6. századtól 15. századig), újkor (16. századtól a 20. századig), jelen (21. század). (Lehet sok korszakhatárt vitatni, de most nem fogjuk.)

2. A teljesítéshez tudományos/ismeretterjesztő és fikciós műveket is kell olvasni.
a.) A tudományos/ismeretterjesztő művekből kettőt kérek elolvasni eltérő korszakról, vagy ha ugyanaz a korszak érdekel, akkor más terület, más népcsoport legyen a fókuszban. Itt játszik a konkrét történelmi eseményeket feldolgozó művektől kezdve a régészeten, művészettörténeten, vallástörténeten át a helytörténeti alkotásokig minden.
Az értékelésben nem tilos (sőt!) kritikusan viszonyulni az olvasottakhoz, természetesen érvekkel alátámasztva állításaidat – főleg, ha olyan kiadványt forgatsz, ami nem vádolható elfogulatlansággal.
Itt újraolvasás nem ér.
b.) A fikciós művekből kérek tízet elolvasni. Elvárás, hogy eltérő évszázadban játszódjanak az alkotások, vagy ha ugyanaz a század, akkor teljesen más legyen a társadalmi réteg / népcsoport / világrész, ahol a mű cselekménye játszódik.
A tíz műből három lehet olyan, ahol nem kap különösebb hangsúlyt a korrajz/társadalomrajz, azaz e szempontból „limonádé”.
A tíz műből kell legyen három, amely nemcsak eltérő évszázadban játszódik, hanem eltérő történelmi korszakban is. Ez a három nem egyezhet meg a három „limonádéval”.
A tíz műből legtöbb nyolc szólhat ugyanarról a népről/országról.
Az értékelésben írj arról is, milyen korban játszódik a regény, illetve milyen történelmi/társadalmi/vallási stb. problémát mutat be a szerző. Ez természetesen a „limonádéra” nem vonatkozik.
A fikciós műveknél egyéb műfaji kikötést nem teszek. Amennyiben a hozott könyvben több alkotás található, mert pl. novellagyűjteménnyel teljesítenél, akkor az írások mind ugyanabban a korban és/vagy ugyanabban a társadalmi környezetben kell játszódjanak.
Itt elfogadok két újraolvasást.

3. A teljesítéseket egyben kérem. A teljesítésről szóló hozzászólás kell tartalmazza: a.) az Én és a könyv linkeket, b.) melyik korra vonatkozik vagy melyik évszázadban, melyik korban és melyik országban/államban játszódik a mű, és kérlek azt is így jelezd, ha „limonádénak” használod valamelyiket.
Ne feledd, értékelést is kérek minden olvasmányhoz!

Kihíváskép: Segesvári utcarészlet.
Kitüntetéskép: Tűztánc (Fotó: Thomas Kelley)

2 hozzászólás