500 oldal helyett 500 karakter. kihívás nem olvasós

!

Gombolyag

Elkezdődött2018. január 24., 05:59
Jelentkezés vége2018. december 31., 21:01
Véget ér2018. december 31., 21:01

Arra gondoltam, hogy talán nem becsüljük kellőképpen az írók munkáját. Azt mondjuk a regényekre, hogy túl rövid, túl hosszú, unalmas vagy túl pörgős és követhetetlen. Ezzel a kihívással megtudhatjuk, hogy (nagyjából) mennyire is könnyű az ő dolguk. Ez csak egy kis ízelítő persze, de általa hátha megtanuljuk jobban becsülni, ha valaki képes megírni egy 500 oldalas könyvet. :)
Nekünk most csak 500 karaktert kell. Na, de hogyan? :)
A kihívás lényege:

– Jelentkezz
– Olvass el bármilyen könyvet. A kihívás kezdetétől kell kezdődnie az olvasásnak és nem lehet egy perces. Csillagos értékelést kérek és szövegest. Hozhatsz több könyvet is, ha akarsz, de minden értékelésnek meg kell felelnie a szabályoknak. Az Én és a könyv linket kérem a végén.

A szöveges értékelés szabályai ezen a kihíváson:
– Írj PONTOSAN 500 karakteres értékelést. (Ez kb. 8 mondat. Nem olyan vészes, az 500 pedig egy szép kerek szám.) Nem lehet egyetlen karakterrel sem rövidebb vagy hosszabb! :) Játszanod kell tehát a szavakkal és átgondolni egész addig, amíg tökéletes nem lesz. Az írók is ezt csinálják. Itt is az a cél, hogy megértsük, mennyire nehéz dolog adott keretek között, szabályok szerint írni. Az 500 karakter szóköz nélkül értendő! (A karakterek számát a Word-ben ellenőrizheted vagy ha nincs olyanod, akkor az ingyenes www.wordcounter360.com oldalon. Ott van a menüben magyar nyelv is, ha nem tudsz angolul.)
– Az értékelésed nem tartalmazhatja a szokásos klisé szavakat, amiket állandóan használunk ilyenkor. Hiszen az íróknak is nyilván megadja a kiadó, hogy ne használjanak reklámnak minősülő szavakat, megmondják, hogy mennyire lehetnek trágárak, mennyire lehet benne erotikus tartalom stb… Most nekünk is meg van mondva rendesen, hogy mit szabad és mit nem. :) Tehát ezeket a szavakat nem tartalmazhatja az értékelés (máshogy ragozott formában sem!):
szeretem, imádom, kedvenc, jó, tetszett, rossz, utálom, hosszú, rövid, unalmas, izgalmas
– Nem használhatsz többszörös mondatvégi írásjeleket, mint: ???, …, !!!
– Hangulatjelekből maximum egy darab megengedett. Vagy ez: :) Vagy ez: :(

A kihívásomnak két oka is van:
1 – Rámutatni arra, hogy milyen nehéz az írói szakma, mint ahogy ezt már felvázoltam. Én magam nem vagyok író, de egyszer indultam egy novellapályázaton, ahol megadott terjedelemben és stílusban kellett írni. Ez adta az ötletet ehhez, mert előtte el sem tudtam képzelni, milyen nehéz így írni! De ugyanakkor kihívás is volt és élveztem. Remélem ti is fogjátok élvezni az én kihívásomat! :)
2 – Az íróknak szeretnék ezáltal „küldeni” minél több változatos, kevésbé általános értékelést, amiből informatívabb visszajelzést is kaphatnak a munkájukra annál, minthogy: „Tetszett! Az egyik kedvenc könyvem!” :)

MEGJEGYZÉS:
A Moly csak úgy fogadta el ezt a kihívást, ha „nem olvasós”-ként indítom, mert itt nem az olvasáson, hanem az értékelés íráson van a hangsúly.
Ettől függetlenül KELL olvasni, tehát minden kiírt feltétel ugyanúgy érvényes!
Aki nem ért valamit a jelentkezők közül, az nyugodtan kérdezzen!

Jegyzetek

221 hozzászólás