Zónás karcok

>!
B_Scandiacus
Mit olvassak?

Sziasztok!

Olyan könyvet keresek, melynek témája a szerelem, mely idővel átalakul szeretetté, vagy valami mássá, és hogy ezt egy pár hogyan éli meg, esetleg tudják is hogy ez az átalakulás bekövetkezik és hogyan élik meg mindezt.

Köszönöm!

>!
Holdranéző
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Fotóm sajnos nincs, mert eléggé mosogatóvíz állagú ma a kinti fény (esik az eső, meg minden); de olyan ebédet rittyentettem ma, hogy csak na.

Az elmúlt pár hónapban megpróbáltam jobban odafigyelni az étkezésemre, úgyhogy próbálok több friss zöldséget és sovány húst enni, meg új ételeket kipróbálni. Nem mindig sül el jól a kísérletezés, de ma például igen, így született az édes csilis-gyömbéres csirke humuszos tavaszi tekercsekkel.

Hozzávalók a csirkéhez: friss csirkemell, édes csiliszósz, gyömbérpor, só, bors, pirospaprika – ezeket jól összekeverjük, aztán grillsütőn megsütjük. (Csak nem árt néha megállni és letisztítani a sütőt, mert az égett csiliszósz… nem kellemes. Bár a húsról le lehet szedni.)

A tavaszi tekercsekhez: rizspapír, reszelt répa, reszelt vagy felaprított lilakáposzta, salátalevél, uborka, egy-két kiskanálnyi humusz. És kábé ennyi – a rizspapír használatát elég könnyű megtalálni a neten. Bár az én tekercselési technikámból inkább születnek tavaszi táskák, mint tekercsek (lehet, jobb is, hogy nem hoztam képet), de az ízek szerintem nagyon összeillenek.

Nem vagyok az a fogyókúrás típus, de ilyenkor nagyon nem bánom, hogy átálltam az egészséges étkezésre. :)

>!
Bazil P
Itt jártam

Egy négynapos kiránduláson vagyunk túl, feltöltekezve a finom hegyi levegővel, a csönddel, nyugalommal, és sok-sok élménnyel és kalanddal.
Bükkszentkereszt volt a bázisunk, a szálláson cserépkályhával, annak minden előnyével és hátrányával. Hangulatosnak persze hangulatos, de a füstszag beeszi magát mindenhová, és időnként a tűzre is kell rakni.
A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi gyógyteáit a kályha előtt kortyolgatva persze egyből szebb (és egészségesebb) lesz az élet, főleg ha felkeressük a falu határában lévő Boldogasszony kövét, ahol csodás energiák mozognak a kőben, fűben-fában. Ha igaz persze, de ez hit kérdése, de a hely nagyon szép, békés, csöndes, és tényleg, mintha valami lenne ott a levegőben. Szmog és benzingőz azonban biztos nincs, mert ott csodás módon elmúltak az allergiás tüneteink, de itthon – nem csodás módon, újra előjöttek.
Ebbe a pár napba belefért Lillafüred, a vízesés, egy kis buszozás visszafelé a parkolóig, aztán az utazás egyik csúcspontja a Vendéglő a Pisztrángoshoz étterem felkeresése. A mennyei falatok után Miskolcon kapóra jött a Kocsonyafesztivál, bár enni már nem tudtunk, csak nézelődni, és szörnyülködni az árak láttán. Aztán gyorsan hazafelé vettük az irányt, mert nem szerettünk volna összekeveredni a magyar politikával, ugyanis a közelben éppen egy tüntetés is zajlott, de erről ennyi is elég.
Aztán volt még egy kellemes fürdőzés Egerszalókon, egy finom pizzázás Egerben a Dobó téren, kényelmes kanyargás oda-vissza az Egert Miskolccal összekötő úton, az ország egyik legszebb útvonalán, este pedig feltöltődés-regenerálódás a csodaköveken.
Utolsó napra maradt az irodalmi túra, a Lillafüredi Pisztrángtelep, Fekete István kacsolódással (https://moly.hu/karcok/1399370) majd utána Tardona, és Jókai. (https://moly.hu/karcok/1399270)
Bár a tél miatt indultunk útnak, és havat, (jó sok havat és még mindig havat) szerettünk volna látni, érezni és szagolni, de tavasz lett belőle.
Sebaj, így is szép volt.

>!
robinson P
Molyblogolók

Nekem ez egy jól megírt, összetett, fontos kérdésekkel foglalkozó mai magyar regény. Számomra Krusovszky regénye az elmúlt 10 év legjobbjai közt van.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/02/akik-mar-nem-les…

Kapcsolódó könyvek: Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem
>!
EditVagyok P
Imádom a könyveket

Ti hogy készültök a Könyvfesztiválra?
Már csak 9 hét!!!
Elkezdtétek már az agyalást, tervezést?
Szerintem nem lehet elég korán kezdeni!
Vendégcikkem a készülődés és várakozás nehézségeiről megjelent az Imádom a könyveket blogján, az 1000konyv.blog.hu – n. ✍️

Link: https://1000konyv.blog.hu/2020/02/20/konyvfesztivalra-k…

1 hozzászólás
>!
Bazil P
Fekete István

A képen Lutra látható – két kiadásban. A régebbin éppen a hóban settenkedik, ez a ’63-as könyvkiadás címoldalán látható. A kissé nagyobb kivitel pedig a Lillafüredi Pisztrángtelepen található szobor, ami persze nem véletlenül került pont ide:
„Felmászott a gátra, és azonnal lelapult, mert itt a patak kettévált. Egy része a jobb oldali mederben rohant tovább, a másik része balra kanyarodva meglassúdott, és kockákra osztott tavak között tűnt el. És túl a tavakon, a partoldalban ott állt egy ház.
Szép hegyi házacska volt, emelettel, kiugró tornáccal, de Lutrát ez nem érdekelte. Ház volt, és ez embert, az ember pedig mindig bizonytalan veszedelmet jelentett. A ház mellett még kisebb épületek is voltak, de most, a fogyó éjszakában hóval takarva aludtak. Lutrát valami a kis tavak felé húzta. Nehezen kígyózott a nagy hóban, de amikor az első tavacska mellé ért, és szimatolva lecsúszott a vízhez, úgy érezte magát, mint a gyermek, aki olyan éléskamrába pottyant, amelynek egyik falán cukrászsütemények, másik falán hentesáruk, hátul hideg sültek, elöl pedig gyümölcshalmok vannak.
A gyerek álla leesik, s azután azt gondolja, hogy úgyis álmodik, mert ilyen nincs is. De akár van, akár nincs, mindenesetre kézbe vesz egy kacsacombot, aztán egy kis pulykamellet, aztán…
Ilyenformán volt Lutra is, azzal a különbséggel, hogy álomra nem is gondolt, mert Lutra csak kézzel és szájjal fogható valóságokkal foglalkozott.
A kis tó tele volt pisztránggal.
Pisztránggal, ami egy vidra megítélésében előnyösen egyesíti valamennyi étel zamatát, illatát, ízét, s amellyel betelni semmiképpen nem lehet.
A nagy vidrának felcsillant a szeme, lángot vetett benne a vadászösztön, és véres tobzódást rendezett a tenyésztésre szánt pisztránganyák gyülekezetében.”
Fekete István itt a Pisztrángtelepet írja le, ami Lutra számára egyenlő volt a terülj, terülj asztalkámmal.
A telep 1932-ben kezdte meg működését, legendás vezetője volt Vásárhelyi István, a neves zoológus, kinek mai utódja Hoitsy György állíttatta a szobrot, megemlékezve Fekete Istvánról, Vásárhelyi Istvánról, meg persze Lutráról is.*
Mikor a telepen a fotókat készítettem, találkoztam is vele az udvaron, és megköszöntem a Fekete István rajongók nevében a szobrot. Neki éppen látogatói voltak, így elsietett, be a házba. Majd mikor – mivel nemcsak Lutra szereti a pisztrángot, hanem én is**-, megvásároltuk a frissen kifogott pisztrángot, meg a csomagolt, füstölt pisztrángot és még tovább nézelődtünk a halsütödénél (csak tavasztól üzemel), ismét összefutottunk, és ekkor elmesélte, hogy Vásárhelyi István feleségével – Manci nénivel ő még együtt dolgozott, és tőle hallotta az író és Vásárhelyi történetét. Többször is találkoztak itt, éjszakákat átbeszélgettek, és a Lutra, mint könyv ötlete itt született, ezen a helyen.
A regényben Uzsárdi Péter alakjában elevenedik meg Vásárhelyi István, és az író mindent beleírt, amit itt látott, tapasztalt.
„Uzsárdi Mihály vagyok… krokvoak…
– Fogd be a szád, Miska – nézett a hang felé Ferkó, itt most fontos tárgyalás kezdődik a nevelőapáddal. Ha nem hallgatsz, nekiadunk a vidrának…
A sötét sarokból kiballagott ekkor egy szép nagy holló. Felugrott az öreg haltudós – Uzsárdi Péter – térdére, és megcsipkedte ujján a gyűrűt.
– Őrrmesterr vagyok… – mondta a holló.
– Tudjuk, fiam – simogatta meg az öreg nevelt fia bársonyfekete fejét.”
Hoitsy Györgynek láthatóan szívügye Vásárhelyi, és mindent megtesz e méltatlanul elfelejtett tudós emlékének ápolásáért. Köszönet neki ezért, – meg a finom pisztrángért is.
* https://web.archive.org/web/20140110235215/http://piszt…
** https://moly.hu/karcok/1399244

Kapcsolódó könyvek: Fekete István: Lutra

Fekete István: Lutra

Kapcsolódó alkotók: Fekete István · Hoitsy György

Hirdetés
>!
Galaktika KU
Megjelenésre várva

Kedves Molyok!

Márciusban érkezik Anna Cima misztikusan humoros, szórakoztató könyve a Tokióban ébredek, amit most 35%-os kedvezménnyel rendelhettek elő.

termékoldal link:https://galaktikabolt.hu/termek/tokioban-ebredek/
beleolvasó: https://www.scribd.com/document/446886636/Anna-Cima-Tok…

Fülszöveg:
Amikor a tizenhét éves Jana álma teljesül, és Tokióba utazhat, legszívesebben örökre ottmaradna. Hamarosan rájön, hogy egy ilyen kívánságnak beláthatatlan következményei lehetnek, ugyanis egy varázslatos kör foglyaként a forgalmas Sibuja negyedben találja magát.

Amíg Jana fiatal énje a város utcáit rója, meglepő helyzetekbe keveredik, és a hazafelé vezető utat keresi, a huszonnégy éves Jana japanológiát hallgat Prágában, Tokióba szóló ösztöndíjért küzd, és egy felsőbb éves diákkal együtt törik a fejüket egy japán novella fordításán. A novella szerzője, a sokáig elfeledett Kavasita sokkal nagyobb hatással lesz az eseményekre, mint arra bármelyik Jana számítana…

Olvasmányos és friss, fiatalos lendületű regény az útkeresésről, a valóság összetettségéről és egy valóra vált álom kockázatairól.

Kapcsolódó könyvek: Anna Cima: Tokióban ébredek

Anna Cima: Tokióban ébredek

Kapcsolódó alkotók: Anna Cima

>!
Nekromanta P
Molyolók saját írásai

Kapcsolatok, párok az utcán…
Kívülről nézve minden egészen más,
mert nem látni azt, ami belül darabokra szaggat.
Nem érint a fájdalom és az érzelmek.
Hányszor halljuk és tán mondjuk mi is:
Ha becsapnak százszor is és csalódom ezerszer,
szívemet mint álmából kitakart rózsát,
akkor is neked adom, s nem mondom, hogy nem érdemes,
hogy nem érdemes hinni a szerelemben s az emberben.
Nem lehet csodára várni, mert el megy az élet melletted.
Vadak legyetek, prédára lesők, ragadozók,
Nem marad más életben, csak a ragadozó!
Talán felemel egyszer a teremtő akarat,
hogy úgy szeressek, hogy azt érezzék…
Most még beköltözött a bánat ágyamba,
álomba ringat a magány,
De valahol már úton vagy felém.