n P karca


>!
n P

Mészöly Miklós az alkotás dilemmájában
(M.M. levele P.A-nak, 1953. ápr. Bp-ről Cecére ceruzával)

"Dezsővel [Szilágyi Dezső] beszéltem telefonon. Elmeséltem neki a Cserép meséjét, hogy tetszik-e bábnak. Tetszett, s kérte, hogy küldjem el a mesét. Ezt is küldöm Mártával, nem a bábváltozatot. A novella tetszetősebb s úgyis újra kell írni – ha darab kerekedne belőle.
Kormosnál is érdeklődtem a lehetőségekről. Azt mondja, nagy a papírgondjuk, sok olyan könyvet készít elő, amelyet csak 54-ben adnak ki. De a Medvét még ebben az évben. (A pénzt feladja hétfőn.) Andrisnak is tetszett; azt mondja, jobb, mint a Tolsztoj (az ifjabbik) 3 Medvéje, amit most adtak ki. No! S hát hogy jó a „humorom”, olyan groteszk. Kormos nagyon számít a kötetre, olyanokra benne, mint a Cserép. Megpendítettem, hogy én, mint fiatal – írhatnék-e olyan „múltbéli” gyermek-történetet, mint pl. Móricz Pipacsokja. Azt mondja: nyugodtan. Hát ezt a kettőt – a mesekötetet, meg egy ilyen gyerm. regényt – azt szívesen megcsinálnám. Azt hiszem, munkának, pénznek is elegendő volna, egyelőre.
A kisregényt abból a régi „Fekete madár” c. novellámból gondolom kinöveszteni. Amikor én és a sánta barátom, elindulunk éjszaka ladikkal egy fekete gólya után. A novellában a fekete gólya kicsit szimbolikus ( a nő, az ébredő szexualitás) – hát ezt fel lehetne oldani s egy konkrét kislány szereplővel gyermek-szintre lehetne vinni. S az egész köré odarajzolni Bátát, a Duna-erdőt – mindazt, amit Te is ismersz. S egy-két éles, jó figurát a gyermekek mögé. S a falut. S a halászokat.
Ezt rágcsálom. Érzem, valami elpengő, vidáman szomorkás történet magja mindez, csak meg kell találni azt az egyszerű történet – szálat, melyre felfűzhető. Le is utazom Bátára – elhatároztam! -"
(A bilincs a szabadság legyen 90.old.)

Kapcsolódó könyvek: Mészöly Miklós: Fekete gólya · Mészöly Miklós: A bánatos medve · Mészöly Miklós: A hiú Cserép-királykisasszony · Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós: Fekete gólya
Mészöly Miklós: A bánatos medve
Mészöly Miklós: A hiú Cserép-királykisasszony
Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen

Kapcsolódó alkotók: Mészöly Miklós

Hirdetés