Zsófi_és_Bea P karca


>!
Zsófi_és_Bea P
Irodalmi díjak

Tegnap @AniTiger karcában már olvashattatok néhány ifjúsági regényről, melyek lemaradtak a 2016-os Merítés díj Ifjúsági irodalom Top10-es listájáról. Nagyon szoros volt a verseny, ami azt bizonyítja, hogy egyre több színvonalas, tartalmas ifjúsági regény jelenik meg magyar írók tollából, melyek nem nélkülözik a könnyedséget és a vidámságot sem.

@AniTiger karca: https://moly.hu/karcok/923646

A könyvek, amelyek részt vettek a zsűrizésben:
https://moly.hu/polcok/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016

Tegnap említettem éppen egyik blogbejegyzésemben, miszerint néha mosolygok magamon, hogy háromgyermekes anya létemre imádom az ifjúsági regényeket (és a gyermekkönyveket is), nem nőttem ki belőlük és szerintem már nem is fogok.

Szeretem lazaságukat, humorukat, szeretem, hogy meg tudnak érinteni, nevettetni. A szerzőik fel merik vállalni a nehezebb, komolyabb témákat is, teszik ezt a fiatalok számára igazán élvezetes stílusban. Nagyon örülök, hogy részt vehettem az ifjúsági irodalom zsűrizésében, nagyszerű élmény volt ezt a fajta irodalmat olvasni.

Ugyanakkor kicsit szomorú vagyok, mert egy személyes kedvencem is lemaradt a Top 10-es listáról, de ez is azt bizonyítja, hogy egy elsőrendű, értékes kínálatból nem könnyű választani.

Ez a kedvenc pedig Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök című könyve, amely egy megható történet első szerelemről, barátságról, betegségről, a kamaszkor minden szépségével és nyűgével együtt.

Értékelésemben többek között ezt írtam:
„Ha végre változtatnának az iskolai kötelező olvasmányok listáján, ezt a könyvet javasolnám a középiskolai olvasmányok közé. Szülőknek is ajánlom és pedagógusoknak is. Segít jobban megérteni a majdnem felnőtt gyerekeket, amire nekik is, és nekünk felnőtteknek is nagy szükségünk van.”
@Zsófi_és_Beahttps://moly.hu/ertekelesek/2336415

@Gelso mintha csak az én gondolataimban olvasott volna:
"Jót tett velem ez a könyv, hiszen már jó régen érettségiztem.
Jó volt az érzelmi hullámhegyeket és hullámvölgyeket már nem kamaszként de kamaszszívvel átélni.
Szeret(t)em ezt a történetet, mert nagyon sok mindent felidézett bennem: a Love Story-t, a Szerelem első vérig-et, és Bery Arit, az osztálybulijainkat, a sulizenekart, akikért rajongtunk: a Sokol BB-t, az „Ez már nemcsak játék” c. musicalt, amit nem is láttam a 80-as évek óta."
@Gelsohttps://moly.hu/ertekelesek/2352817

@Kelemen_Hanna is magával ragadónak találta:
„Mentem a könyvvel, Dorkával bele ebbe a kíméletlen szerelembe, nem volt jó érzés. De közben meg persze igen. Amiről szól, az szorongató, fájdalmas, nehéz. Regényként viszont szorongató, fájdalmas és olvasmányos.”
@Kelemen_Hannahttps://moly.hu/ertekelesek/2228172

@AniTiger pedig így gondolta:
"A történet hangvétele egy egyszerű, ám jól megírt / megfogalmazott ifjúsági regényének felel meg. Kosaraznak, órán ülnek, bolondoznak, az osztállyal kirándulnak, elcsattannak az első csókok, jönnek az első „nagyon komoly”, kamasz kapcsolatok. Nagyon tetszik az írónő stílusa!
De ifjúsági regényhez képest kicsit sok benne a felnőttes téma, ezáltal és amiatt, hogy eléggé a Csillagainkban a hibára hajaztak a főbb momentumai, nekem elég so-so lett a mű."
@Anitigerhttps://moly.hu/ertekelesek/2385138

Ennyi szép és jó után, azt tudom tanácsolni, hogy mindenképpen olvassátok el Hajdú-Antal Zsuzsanna könyvét! Kíváncsian várom a regény második részét.

Nagyon fontos témát dolgoz fel Nagy Anikó Johanna: Egy szót se szólj! című könyve, olyan témát, amiről nehéz beszélni, amire csak hónapok, esetleg évek múltán derülhet fény. Ez a könyv segíthet a fiataloknak abban, hogy ne hagyják magukat, ne váljanak áldozattá.

„Rövid, fontos könyv, amely olyan témát dolgoz fel, amiről nehéz beszélni, amit az ember legszívesebben a szőnyeg alá söpörne. De ahhoz, hogy az áldozat tovább tudjon lépni, és a későbbieknek normális életet tudjon élni, igenis beszélni kell róla. Számomra a könyv erőssége pont az egyszerű nyelvezetében rejlik.”
@Csoszihttps://moly.hu/ertekelesek/2350676

"Nagyon életszagú az egész könyv. Amiket elmesél azok a dolgok bárkivel és bárhol megtörténhetnek.
Meglepődtem, amikor befejeztem és láttam, hogy csak 144 oldalt olvastam. Nekem sokkal többnek tűnt. Sokkal többet tud ad, mint egy 1000 oldalas regény, aminek semmilyen célja sincs. Ennek a könyvnek van célja, és talán el is érte azt."
@h_orsihttps://moly.hu/ertekelesek/2316092

Molnár T. Eszter: Most már igazán című könyvét, amely a Molnár T. Eszter: Stand up! második része, éppen annyira szeretem, mint az elsőt.

„Szerintem ez a rész sokkal mozgalmasabb volt, mint az előző, sokkal jobban pörögtek az események, ugyanakkor kevesebbet nevettem rajta. Azért nem maradt most sem poén nélkül a történet, de ebben inkább drámaiabbakra fordultak az események.”
@Zsófi_és_Beahttps://moly.hu/ertekelesek/2311483

Ezzel a véleményemmel nem is maradtam egyedül. @Csoszi is éppen úgy gondolja, mint én, hogy ez a második rész, mintha pörgősebb, mozgalmasabb lett volna:

"Nagyon jó volt ismét a kissé zakkant Bakos családról olvasni. Valahogy pörgősebbnek éreztem, mint az első részt. Szerettem a napló formátumot. Virág egy vicces tizenéves lány. Madarászkodik, meg állatmenhelyre jár. És közben bizonytalan saját magában, meg a Danival való kapcsolatában.
…Remélem, lesz még több rész is, mert nagyon szívesen olvasnék Bakosékról."
@Csoszihttps://moly.hu/ertekelesek/2385226

Volt, akiknek az első kötet jobban tetszett:

„Humoros, szellemes könyv, továbbra is csípem a természetbúvár, laza főszereplőt, Lajost, az aranyhörcsögét, és úgy általában véve a színes karaktereket, kivétel nélkül. Azonban nem tudta ugyanazt az élményt nyújtani mint az első kötet. Számomra kevésbé volt izgalmas…”
@B_Nikihttps://moly.hu/ertekelesek/2353490

„Rendben van ez is, de az első azért jobban tetszett. Nem tudom, hogy nekem nehéz mostanában belerázódni egy könyvbe, vagy tényleg ilyeneket olvasok, de ez is olyan volt, hogy a feléig kb. nem kapott el a gépszíj, de aztán meg nagyon beindult a cselekmény.”
@meseanyuhttps://moly.hu/ertekelesek/2270754

Akiknek szintén jobban tetszett az első rész, azok drukkoljanak, hogy bekerüljön a Top10-be, Molnár T. Eszternek pedig üzenjük, várjuk a további részeket.

Már csak pár nap és kiderül, milyen könyvek kerültek be a zsűri által legjobbnak ítélt tíz közé, és akkor ti is szavazhattok kedvenceitekre.

Holnap @Kelemen_Hanna folytatja az ajánlókat a tízes listából kimaradt könyvekkel, figyeljétek a zónát.

2 hozzászólás