AniTiger MP karca


>!
AniTiger MP
Irodalmi díjak

Nyílt titok, hogy felnőtt létemre imádom mind az ifjúsági, mind a young adult regényeket, legyen szó akár külföldi, akár hazai szerzők műveiről. Tavaly megkértek, hogy csatlakozzak a Merítés-díj ifjúsági irodalmat olvasó és elbíráló zsűrijébe, így az elmúlt évet a kortárs hazai szerzők 2016-ban megjelent ifjúsági regényeinek az olvasásával töltöttem!
Róluk van szó: https://moly.hu/polcok/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016

A legjobb tíz ifjúsági regény listája még várat magára pár napot, ugyanis előbb két társammal bemutatunk néhány „kiesőt”, amik éppen csak nem kerültek be a top 10-be. Érdemes megemlítenem, hogy még az utolsó napokban is sokat gondolkodott a zsűri az utolsó pillanatra hagyott regények és a korábban kiosztott pontjaik felett!
Az általam kiválasztott három könyv akár befutó is lehetne, ugyanis kívül-belül igényes munkákról van szó. Mind a történetük, mind a könyvek kivitelezése, a borító és az illusztrációk bravúrosak lettek szerintem.

Számomra az idei év nagy felfedezettje egy borítótervező és illusztrátor: Bernát Barbara Ő tervezte az Amit végleg kitörölnél borítóját, ahogy az Elképesztő!-ét is, bár ez utóbbiban elég sok általa rajzolt illusztráció is szerepel. Kiemelendő, hogy mindkét történethez, illetve a történetek szereplőihez is nagyon jól passzolnak a borítói!

Bosnyák Viktória: Elképesztő!

Bosnyák Viktóriának a történeteit a Tündérboszorkány-trilógia óta szeretem, ezért nagyon boldog voltam, hogy folytatódik a srácok kalandja. A tavaly megjelent könyvében a trilógiából megismert Laci, Dóri és Sári rejtélyes meghívót kapnak egy ismeretlen iskola gólyatáborába, ahol rengeteg mitológiai utalás és kaland vár rájuk. Mivel az írónő íróként és műfordítóként nagyon sok gyerekkönyvet elolvasott, továbbá rengeteg lektori véleményt írt idegen nyelvű gyerekkönyvekről, nagyobb rálátása az ifjúsági irodalomra, mint másoknak. Talán ez a sikere kulcsa?

„Van egyszer az, ami nem tetszik. Egyrészt valahogy esetlennek, életszerűtlennek éreztem párbeszédeket, legalábbis az elején nagyon, hogy aztán menet közben én jöttem-e bele, vagy ő is, azt nem tudom (és lehet, hogy mindegy is). Másrészt meg végig az volt az érzésem, hogy el van kapkodva minden. (…)
És aztán ott van, ami viszont nagyon tetszik: az alapötlet, a csak-egy-kicsit-fantasztikus Budapest (az Időfutárt idézte bennem), a megvalósítás (lenyűgöztek a képregények, és a könyv egész kivitelezése ügyes és igényes), és talán leginkább az az üzenet, hogy a képeket nézni kell, nem beszélni róluk.”
@graphomanhttps://moly.hu/ertekelesek/2204107

Nagyon remélem, hogy egy hatalmas IGEN! a válasz zsűri társam kérdésére:
@Csoszi„Jó kis történet. A rajzok is tetszettek. A könyvben szereplő gyerekek pedig nagyon tehetségesek, szerethetőek. Ugye lesz folytatás? Legyen!”

Nem csak engemet ragadtak magukkal az illusztrátor képregényei:
„A képregények miatt nem csak egy jó ifjúsági regényt olvashattunk, hanem élvezhettük a képregény által életre keltett csodálatos kalandokat, utazásokat. Mozgalmas, jó humorú, eredeti ifjúsági regény.”
@Zsófi_és_Beahttps://moly.hu/ertekelesek/2151936

Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél

Varga Bálint igazából újságíró, aki több mint negyven krimit és ifjúsági regényt fordított magyarra és számos könyvet szerkesztett. Korábban dolgozott már magánnyomozó irodának, de volt analitikus és legális hírszerző is. Első kamaszregénye 2015-ben jelent meg és mostani könyvünk első része: Váltságdíj nélkül

Az Amit végleg kitörölnél cselekményében egy igazi ifjúsági krimi, amiben a fiatalok nyomoznak az elveszett családtagok után, aztán egymás után és közben országokon átívelő kalandokban van részük. Szerencsére jó humorú, fiatalos stílusban megírt, szórakoztató regény a kicsit keményebb alapsztori ellenére is.

„Ahogy a YA, ifjúsági könyvektől megszoktuk a szereplők itt is kénytelenek leválni a szülők világától és egyedül intézni az életüket. Persze az egész kalandnak -ahogy kell- megnyugtató a kicsengése, miközben az izgalom a legvégéig kitart, tele meglepetésekkel. A végső fordulatra pedig igazán nem számítottam. Nagyon jófajta kamaszkrimi, de nem csak kamaszoknak.”
@Hintafahttps://moly.hu/ertekelesek/2127795

Nem csak én találtam megrázónak, hogy mennyi mindent kell a fiataloknak megoldaniuk egyedül:
”Nem találtam a helyemet a regényben; nagyon remélem, hogy nem kényszerülnek az én gyerekeim hasonló feladatok, problémák és kihívások teljesítésére. Mindenesetre dicséretes a helytállásuk, az összetartásuk, egymásról való gondoskodásuk, odafigyelésük, talpraesettségük, lelki erősségük, kitartásuk stb. Én nem tudom, mikor adtam volna fel…”
@Gelsohttps://moly.hu/ertekelesek/2391405

Csendes Nóra: Zápor utca

Csendes Nóráról akkor hallottam először, amikor a kiadója borítótervező játékot hirdetett első könyvéhez, a Zápor utcához. Megragadó, egyedi stílusban ír, érdemes tudni róla, hogy már az általános iskola éveiben kezdett el meséket írni. Jelenleg Budapesten él, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező hallhatója.

”Andalgós hangulatú, de gyorsan kiolvasható regény – csodaszép nyelvezettel. Az én ízlésemhez képest néha sok volt a szerelem, máskor meg a kamaszos nyavalygás, illetve a félelem a felnőtt léttől és a felelősségvállalástól. Mégis szerettem olvasni, élveztem a két lány lassacskán körvonalazódó, aztán összefonódó történetét. Meglepően jó és igényes első könyv, csodás kezdet.”
@AniTigerhttps://moly.hu/ertekelesek/2369003

Persze nem lehet egyöntetűen imádnunk minden könyvet, akadnak ellenvélemények is a zsűrin belül:
„Tanulságos, egyszerű igazságokat hirdet, a nagymamám azt mondaná rá, hogy „avítt” (és nemcsak az ötvenes években játszódó részek, hanem a maiak is). Miközben épp rólam és a korosztályomról szólna, úgy érzem, semmi közöm hozzá. A világképéhez, hogy iskolásan fogalmazzak én is.”
@Kelemen_Hannahttps://moly.hu/ertekelesek/2208490


Nektek melyik könyv nyerte el a tetszéseteket? :)

Holnap @Zsófi_és_Bea folytatja az ajánlásokat, a kimaradók második részével.
Figyeljétek a zónát!

Kapcsolódó könyvek: Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél · Bosnyák Viktória: Elképesztő! · Csendes Nóra: Zápor utca

Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél
Bosnyák Viktória: Elképesztő!
Csendes Nóra: Zápor utca
5 hozzászólás
Hirdetés