petamas P karca


petamas P>!
Sci-fi

Számtalanszor felmerült már a kérdés, hogy milyen sorrendben érdemes olvasni Asimov Alapítvány-Birodalom-Robot (továbbiakban: ABR) történeteit. Ebben a karcban erre a kérdésre próbálok valamiféle választ adni.

Az egyik megközelítés az, ha a történetek keletkezési sorrendje szerint haladsz, így látod, hogyan rakta össze Asimov az univerzumot a kezdetben független történetekből. Ez nem egy rossz megoldás, de elég nehéz összeszedni a történeteket ebben a sorrendben.

A másik fő megközelítés (egyben az egyik legnépszerűbb), ha kronológiai sorrendben, vagyis a történetek belső időrendje szerint haladsz. A Szukits-féle gyűjteményes kiadás (továbbiakban EG=Encyclopedia Galactica) például ebben a sorrendben tartalmazza a műveket. Ha az ABR történeteket ilyen sorrendben olvasod, akkor több probléma is akad: először is a közepe táján van pár unalmasabb regény, amik elvehetik a kedvet a folytatástól, másrészt vannak olyan kötetek, amik ugyan korábban játszódnak, de később íródtak, így elég durva spoilereket tartalmaznak. Ez a sorrend itt is elérhető: http://moly.hu/polcok/isaac-asimov-teljes-alapitvany-birodalom-robot-univerzuma

Én elég sokszor olvastam mindegyik kötetet, szerintem az alábbi sorrendben érdemes ismerkedni a sorozattal (1A és 1B sorrendje tetszőleges, az egyes csoportokon belül sorban haladj, kivéve, ha külön jelzem, hogy nem kell):

1A) Robottörténetek
* Én, a robot (9 novella, ez az „alap”, amiből megismered a Robotika Törvényeit.)
* Acélbarlangok (regény)
* A mezítelen nap (regény)
* Tükörkép (novella, megtalálható a Robottörténetek I-ben és az EG1-ben)
* A Hajnal bolygó robotjai (regény)
Sokan ide teszik a Robotok és Birodalom c. regényt is, de szerintem azt később jobb olvasni, viszont ha nagyon nem akarsz elszakadni Daneeltől és Giskardtól, akkor nyugodtan olvashatod itt is. A Tükörképet nyugodtan kihagyhatod, ha nem tudod épp megszerezni. Ha szeretnél még robotnovellákat olvasni, ugorj az 5B-re. :)

1B) Alapítvány-trilógia
* Alapítvány (regény)
* Alapítvány és Birodalom (regény)
* Második Alapítvány (regény)
Ez az alap-trilógia.

2) Alapítvány-folytatások
* Az Alapítvány pereme (regény)
* Alapítvány és Föld (regény)
Semmiképp ne olvasd el őket addig, amíg a robotos történeteket nem olvastad!

3) Alapítvány-előzmények
* Az Alapítvány előtt (regény)
* Előjáték az Alapítványhoz (regény)
Semmiképpen ne olvasd el őket addig, amíg a robotregényeket, a trilógiát és a folytatásokat nem olvastad! Persze ezek nélkül is élvezhetők, de egyrészt az utalásokat nem érted meg a szövegben, másrészt jól elspoilereznek egy csomó mindent. Asimov ezeket írta kb. utoljára.

4) Robotok és Birodalom
* Robotok és Birodalom (regény)
A Robotregények (1B) folytatása, de tartalmaz olyan dolgokat, amiket inkább csak így „utólag” lehet megérteni.

5A) Birodalmi történetek
* A csillagok, akár a por (regény)
* Az űr áramlatai (regény)
* Kavics az égben (regény)
* Zsákutca (novella, megtalálható a Halálos ítéletben és az EG3-ban)
Ezek a történetek nem kapcsolódnak egymáshoz, bármilyen sorrendben olvashatod őket. Szerintem nem olyan jók, mint a többi. Igazából a többi regénytől teljesen függetlenül, akármikor olvashatók, azért raktam a végére, hogy ne vegyék el a kedved.

5B) További robottörténetek
Az Én, a robot c. kötet 9 novelláján kívül is nagyon sok robotnovella van. Azt javaslom, hogy szerezd be az Encyclopedia Galactica 1. kötetét, és olvasd végig – ez tartalmazza az összes robotnovellát, és az első két robotregényt is (Acélbarlangok, A mezítelen nap). Igazából olvashatod ezt is az elején az Én, a robot helyett (azokat is tartalmazza), ha szereted a novellákat.

A lényeg tehát: a robotos történeteket és az Alapítvány-trilógiát olvasd először, és miután mindkettővel végeztél, utána olvasd először az Alapítvány folytatásait, aztán az előzményeit. Így semmilyen poént nem lő le egy túl korán olvasott kötet.

Kapcsolódó alkotók: Isaac Asimov

50 hozzászólás