balagesh IP karca


>!
balagesh IP
Irodalmi díjak

Melyik volt az elmúlt év legjobb magyar szépirodalmi könyve? – bizonyára te is feltetted magadnak ezt a kérdést, a kritikusok és az újságírók szemében pedig ez egy olyan komoly ügy, hogy már az adott év vége közeledtével menetrendszerűen tesznek közzé különböző listákat. De ami a leginkább érdekel mindenkit, hogy vajon az olvasóknak melyik könyv tetszett a legjobban. Erre a kérdésre feleletet kapni szinte lehetetlen… Vagyis: az volt, amíg nem létezett a Moly – az olvasók közösségi oldala.
A Merítés magazinhoz köthető szerkesztői csoport erre a felismerésre alapozva hozta létre a Merítés-díjat. A 18 fős zsűri a 2014-es kortárs magyar szépirodalmi regényeket és novellásköteteket vizsgálja meg, és az Ünnepi Könyvhétre időzítve (június első napjaiban) tesz közzé egy tízes listát az általa legjobbaknak talált művekkel. Erre a listára szavazhat a moly.hu minden regisztrált felhasználója. Emellett a zsűri is meghatározza a tíz mű sorrendjét, így igazán kíváncsiak leszünk, mennyire esik majd egybe a két lista.
A komolyabban megvizsgált művek egy kihívás keretében megismerhetők: http://moly.hu/kihivasok/a-2014-ev-szepirodalmi-prozatermesenek-olvasasa
A zsűri tagjai: @akire, @balagesh, @bargeization, @Ciccnyog, @Csabi, @encsy_eszter, @eme, @giggs85, @Goofry, @Juci, @Kuszma, @Kek, @n, @nyerw, @olvasóbarát, @ppeva, @robinson, @vargarockzsolt

– Szolgálati közlemény: 2015.06.22-én
A hónap elején kiírtuk a szavazást:
http://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2015-kozonsegszavazas
Sokakban merült fel kérdésként, hogy nem úgy lenne-e helyes, ha csak mind a tíz mű elolvasása után szavazna.
Egyértelműen nem!
Az olvasói szavazás lényegéhez hozzátartozik, hogy az olvasó nincs rákényszerítve mind a tíz mű tényleges elolvasására, hanem az olvasási múltja, az ízlése, egyszóval a szíve szerint választja ki, hogy nála a tízből mi jöhet egyáltalán szóba.
Természetesen az volt a célunk, hogy ezt a tízet felkínáljuk, ámde – gasztronómiai hasonlattal: mindenki azt veszi el a tálcáról, amit megkíván, amit ki akar próbálni, vagy éppen csak azt az egyetlenegyet, amiről régóta tudja, hogy imádja.

143 hozzászólás
Hirdetés