Larawyn karca


>!
Larawyn
Sellők, Tündérek, Unikornisok

Selkie

A gyönyörű fóka hajadonok, vagy selkie-k Skóciában és Írországban alakváltoztatási képességükről voltak híresek. A szárazföldön halandó formát öltöttek és időnként megesett, hogy foglyul ejtették őket, vagy ők maguk egyeztek bele, hogy emberekkel házasodjanak, de végül mindig visszatértek saját világukba.

Egy hebridai mese megemlékezik egy, a McCodrum klánból származó halászról, aki hét gyönyörű selkie nővért látott a parton táncolni, miközben a közeli sziklákon hét fókabőr feküdt. Ellopta az egyik fókabőrt és így képes volt foglyul ejteni az egyik selkie-t, aki ezután halandó formájában a felesége lett. Két gyermekük született, de ahogy teltek az évek, a bőre pikkelyessé vált és annyira megfáradt, hogy mozogni is alig tudott. Így hát elkezdett a fókabőre után kutatni, mivel tudta, hogy csak úgy tud életben maradni, ha visszatér a tengerbe. Végül a selkie megtalálta a fókabőrét, magára húzta és visszatért a habokba.

A mítosz néhány más változata szerint a fókatündér lánya találja meg a bőrt, visszaadja anyjának és együtt ugrik be vele a hullámokba. Míg a fia apjával éli mindennapjait, gyakran ücsörög a sziklákon, anyja és húga énekét hallgatva. A klán, ahogy mondják, onnan kezdve a Fókák McCodruma nevet viselte. Tagjairól azt állítják, hogy a tündérnépek belső látásával rendelkeznek és arról híresek, hogy pont annyira vannak otthon a vízben, mint a szárazföldön.
Persze ahány mesemondó, annyi verziója van a történetnek…

Az utóbbi időben ismét nagy népszerűségre tettek szert, több sikeres adaptáció is az ő mítoszukkal foglalkozik.
Könyv:
http://moly.hu/konyvek/margo-lanagan-the-brides-of-rollrock-island
Mese:
http://www.imdb.com/title/tt1865505/
Film:
http://www.imdb.com/title/tt1235796/

Kapcsolódó könyvek: Margo Lanagan: The Brides of Rollrock Island

Margo Lanagan: The Brides of Rollrock Island
3 hozzászólás
Hirdetés