nagytimi85 karca


>!
nagytimi85
Keresztény molyok

Sziasztok, keresztény molyok!

Afféle „újrakezdő” keresztény vagyok, aki annakidején vallásos, vallásgyakorló, de nem hívő neveltetést kapott, és most felnőtt fejjel próbálja újra „felvenni a fonalat”.

A Bibliát tanulmányozva találtam egy érdekes részletet, amiről érdekelne a véleményetek, remélem, nem gond, hogy hozzátok fordulok!

Pál apostolnak a Korintusiakhoz írt I. levelében van az a bizonyos részlet a szeretetről, amit esküvők alkalmával olyan szívesen idéznek. ("A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély.", és a többi.) Ezt a részletet keresve lapoztam fel a Bibliát, de ugyanebben a levélben találtam az alábbiakat is (a 7. részben), amiről érdekelne a véleményetek:
"Jó, ha az ember asszonnyal nem érintkezik. (…)
A nem házasoknak és az özvegyeknek ezt mondom: Jó, ha úgy maradnak, mint én is. (…)
Ha asszonyhoz vagy kötve, ne törekedj elválni, ha azonban nem kötötted magad asszonyhoz, ne keress feleséget. (…)
Ha valaki mégis úgy véli, hogy igazságtalanul bánna hajadon lányával, mert eljárt fölötte az idő, ha úgy van rendjén, tegye, amit akar. Nem vétkezik, kössenek csak házasságot.
Akinek azonban szilárd a meggyőződése, s minden kényszerítő ok nélkül, teljesen szabadon úgy döntött, hogy megőrzi hajadon lányát, jól teszi.
Tehát aki férjhez adja hajadon lányát, jól teszi, aki pedig nem adja férjhez, még jobban teszi."

A kivágott részekben a házaséletre és a válásra vonatkozó irányelvek mellett Pál apostol kifejti azt is, hogy „a kicsapongás veszélye miatt”, „engedményként” nem minősül bűnnek a házasság, „nehogy a sátán megkísértsen benneteket, mivel nem tudtok megtartóztatásban élni”, hiszen azért még mindig „jobb megházasodni, mint égni”.

Érdekelne, a fentiek alapján hogyan értelmezitek a házasság megítélését a Bibliában? Pál apostol levele alapján itt a házasság nekem csak egy szükséges kompromisszumnak tűnik a bűn és a legjobb megoldás között. Mi a véleményetek?

Apró kapcsolódó gondolatként: az egyik kedvenc sci-fi sorozatomban, a Firefly-ban volt egy aranyos (és találó) jelenet, amiben a fiatal lány, River nekilátott, hogy „kijavítsa a Bibliát”, megkeresse benne az ellentmondásokat, amire a tiszteletes azt felelte neki, hogy „nem javíthatod ki a Bibliát – a Biblia javít ki téged!”.

Ezt csak azért vetettem fel, mert a fenti kérdésemet nem kötözködésnek szánom, nem akarom „kijavítani a Bibliát”. Csak, ahogy az elején írtam, hiába kaptam hivatalosan vallásos nevelést, mégsem volt olyan a közvetlen környezetemben, aki valóban hívő is lett volna, rendszeresen olvasta volna a Bibliát és megtanított volna értő módon olvasni azt. Ezért tényleg édekel, hogy hívőként hogyan viszonyultok hozzá, ha egy ehhez hasonló furcsán, akár ellentmondásosan hangzó részlettel találkoztok, hogyan oldjátok fel?

Előre is köszönöm a válaszaitokat!

12 hozzászólás
Hirdetés