akire P karca


akire P>!

Színházban jártam, mellékelem az ajánlót…

John Pielmeier: Ágnes, Isten báránya
(Noir Színház előadása a Spinozában)

Ágnes hite burok. Körülöleli őt, mint a kolostort az áthatolhatatlan fala. Ágnes novícia a hitébe burkolózik akkor is, amikor kiderül az igazság – gyermeket szült. Keményen koppannak a szavak. Livingston doktornő menteni akarja őt a gyilkosság vádja alól, de a lány neki sem nyílik meg. Vajon Miriam nővér hiteles kapcsolat-e közöttük? Van-e kivezető út a valós bezártságból és az önkéntes bezárkózásból? …és mit bocsát be, aki kitárja az ajtót?
Fekete Réka-Thália átszellemülten tartja az égiekkel a kapcsolatot, a földi dolgokat Boldizsár Tünde képviseli a doktornő szerepében. Az Andai Györgyi alakította nővér a helyzettől függően húz egyikükhöz, vagy másikukhoz – mindvégig takargatja, hogy tulajdonképpen övé a kulcsszerep. A három színésznő érzékenyen felel egymás jelzéseire.
Felvillanásokat látunk – Iványi Árpád rendező nem is tagadhatná, hogy díszlettervezőként végzett filmes munkái során a fényhatásokra került a hangsúly. Fekete-fehér-szürke jelmezek, díszlet nincs. Fojtogató a zárt tér. Egy Bergman film ilyen. Ideje, hogy magunkba tekintsünk.
Lehet-e hideg egy ölelés, magányos az együttlét? A hit minden esetben átmelegít?
…az újszülöttet sem volt, aki életben tartsa, mint ahogy Ágnest sem kapja el senki, amikor zuhanni kezd. Lesz-e belőle felemelkedés?

Hirdetés