vicomte P karca


>!
vicomte P

Haldokló Föld ciklus

„– Ha egyszer kialszik a nap, semmilyen cselekedetnek nem lesz többé jelentősége.”

Ez a kulcsmondat a legutoljára megjelent kötetben, a Démonpikkelyekben hangzik el, de megvilágítja a sorozat lényegét: ebben a világban a szereplők a József Attila-i kérdés első feléig jutottak el, és úgy döntöttek, hogy inkább Shakespeare-t követik, s gazemberek lesznek.

És sikeresen is jártak ezzel a döntésükkel!

És most lássuk az értékeléseket!

Jack Vance: Haldokló Föld

A ciklus névadó novelláskötete 1940 és 1950 között született novellákat tartalmaz. Már ebben is tetten érhető a dekadens életérzés, de ezekben a novellákban még nem minden szereplő rohadék – bár Liane, a Kósza azért megvillant valamit abból, ami később eltéphetetlenül hozzákapcsolódik a Haldokló Föld hangulatához.

@csartak: http://moly.hu/ertekelesek/169906
@Dave_Bowman: http://moly.hu/ertekelesek/1164197
@Ornicar: http://moly.hu/ertekelesek/1268835

Jack Vance: A túlvilág szeme

„Az ingyenesen kínált dolgok csak a legritkább esetben nem kerülnek valóban semmibe; így vagy úgy, az Egyensúly Törvénye diadalmaskodik.”

Nos, ebben a kötetben ez az alapigazság sokszorosan is bebizonyosodik, és a főszereplő, Ravasz Cugel annyiszor kerül kínosabbnál veszélyesebb helyzetbe, ahonnan mindig csak a legnagyobb nehézségek árán tud kereket oldani, hogy az ember a végén már némileg szánni kezdi, hiába is van itt szó egy semmirekellő, arrogáns és önző tolvajról.

Hiába: ennyi gonoszságot csak az igazán kegyetlen írók művelnek a karaktereikkel.

@csartak: http://moly.hu/ertekelesek/1276605
@kalamáris: http://moly.hu/ertekelesek/246678

Jack Vance: Démonpikkelyek

@csartak: http://moly.hu/ertekelesek/1280711
@Dave_Bowman: http://moly.hu/ertekelesek/1145442

Michael Shea: Ravasz Cugel

Ez a kötet látszólag kilóg a sorból, hiszen nem Vance írta, de Shea az ő hozzájárulásával küldte a Túlvilág szeme eseményei után újabb vándorútra Ravasz Cugelt– a szerző mellesleg a Nift the Leancímű regényéért tíz évvel ennek a regénynek a megírása után World Fantasy-díjat nyert.

@csartak kritikusabb, ő hiányolja azt az igazi, mély aljasságot, amelyhez már hozzászokott a korábbi regényekben: http://moly.hu/ertekelesek/1283698
@Melani sokkal elnézőbb: http://moly.hu/ertekelesek/1280565

De nem csupán Shea az egyetlen, akit megihletett a ciklus. Néhány évvel ezelőtt George R. R. Martin szerkesztésében és felügyelete mellett született egy novellaciklus is: Gardner Dozois – George R. R. Martin (szerk.): Songs of the Dying Earth olyan szerzők közreműködésével, mint Glen Cook, Neil Gaiman, Robert Silverberg és természetesen maga Martin.

Az pedig külön öröm a számomra, hogy az év elején megfogalmazott titkos reményem, úgy tűnik, be fog teljesülni, és megjelenik ez a kötet: http://moly.hu/konyvek/jack-vance-rhialto-a-csudalatos

(Illusztráció: Marc Simonetti)

Kapcsolódó könyvek: Jack Vance: A túlvilág szeme · Jack Vance: Démonpikkelyek · Jack Vance: Haldokló Föld · Michael Shea: Ravasz Cugel · Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Jack Vance: A túlvilág szeme
Jack Vance: Démonpikkelyek
Jack Vance: Haldokló Föld
Michael Shea: Ravasz Cugel
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos
9 hozzászólás
Hirdetés