vargarockzsolt karca


vargarockzsolt>!

Dzsaváharlál Nehru a Dalai Lámával, akit száműzetése idejére befogadott Indiába.

Yehudi Menuhin írja:
Delhiben mindjárt első estén úgy felbátorított Pandit Nehru*, hogy megmutattam neki a tudományomat. Egy kicsit bizonytalan volt a fejenállásom, miközben a lánya, Indira Gandhi** és a fia Nan Pandit és néhány más kormánytag kritikus szemmel figyelt. Nem, ez így nem jó! – szakított félbe Nehru a maga szigorú módján. – Majd én megmutatom. – Levette a fejéről a kis Gandhi-sapkát, és a szoba szőnyegén nagyon elegánsan és könnyedén bemutatta a fejen állást (azóta nekem is sokkal jobban megy). Kötelességtudóan próbáltam utánozni a gurumat, és egymás mellet álltunk a fejünkön… […] Alighogy megjelent az esemény az újságokban, a guruk sorban álltak nálam, természetesen mindegyik különleges ajánlásokkal.
Az idő tudata, 354-355. oldal

* Dzsaváharlál Nehru, (1889-1964) a független India első miniszterelnöke, az indiai függetlenségi mozgalom, az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetője volt. Az el nem kötelezett országok csoportjának alapítójaként fontos szerepet játszott a világpolitikában is a második világháborút követő évtizedekben. A 20. századi indiai történelem politikai értelemben legbefolyásosabb családja, a Nehru–Gandhi család tagja. Gyakran emlegették a Panditzsi becenéven („Tudós”), mert író és amatőr történész volt.

** Indira Gandhi (1917-1984) Dzsaváharlál Nehru lánya (nem rokona Mahatma Gandhinak), két cikluson keresztül India miniszterelnöke.

Kapcsolódó könyvek: Yehudi Menuhin: Befejezetlen utazás

Yehudi Menuhin: Befejezetlen utazás
Hirdetés