vargarockzsolt karca


vargarockzsolt>!

George Enescu

Yehudi Menuhin tanító mesteréről George Enescuról:
Nyolc éves voltam, amikor Enescu San Franciscóba jött, hogy előadja saját szimfóniáját és Brahms hegedűversenyét. Még mielőtt egyetlen hangot hallottam volna tőle, máris megnyerte a tetszésemet. Fellépése, tartása, csodálatos fekete sörénye mind a szabad embert jellemezték, cigány módra nem ismert kötöttségeket, természetes, teremtőkészséggel megáldott ember volt, tele tűzzel. Amikor aztán muzsikálni kezdett, olyan fény sugárzott belőle, amilyennel azelőtt még soha sem találkoztam. […]
Talán valóban tatár vér is csörgedezett ereiben, vagy török, görög, ukrán, magyar, mert a moldáv hercegség területéről származott, egy idegen népek által folyton leigázott térségből.
A kárpáti falvak mindennapjaiban az antik klasszikus emlékek az ortodox rítus és a helyi, pogány babonák elemeivel keveredtek, amiket se Róma, se az egyház nem volt képes kiíratni. Ez az alapjaiban többrétegű kultúra tovább gazdagodott az ott átvonuló cigányok* révén.
”Egy rög fia vagyok, a legendák vidékén születtem. Egész életemet gyermekkorom isteneinek pillantása kíséri.” – írta Enescu.
Hazafelé, kelet irányába. 95-96. oldal

http://www.youtube.com/watch…

[*Az „átvonuló cigányokat” Moldvában rabszolgaságban tartották pár száz évig.]

Kapcsolódó könyvek: Yehudi Menuhin: Befejezetlen utazás

Yehudi Menuhin: Befejezetlen utazás
1 hozzászólás
Hirdetés