Algernon P karca


Algernon P>!
Érdekes világ

*** Az Ica-kövek ***
A faragott kövek rejtélye – üzenet az őskorból?
Az Out of Places Articles-ből kialakított mozaikszóval Ooparts-nak, vagyis téren vagy időn túli tárgyaknak nevezik azon eszközöket, melyeknek nem lenne szabad létezniük, vagy legalábbis nem abban a korszakban, melyből feltehetően származnak. Ezeknek másik ékes példája az antiküthérai szerkezet mellett az Ica-kövek.

A furcsa, folyami kövekhez hasonló leleteket 1961-ben találták a perui Ica tartományban, Ica városától nagyjából 40 kilométerre. A hely indián település volt, és számtalan inka sírt is találni itt, a kövek éppen emiatt furcsák: olyan állatokat, például dinoszauruszokat, embereket és életjeleneteket ábrázolnak, melyek sem az indián, sem az inka kultúrához nem kapcsolhatók.

A kövek rejtélye számos neves gyűjtő és kutató figyelmét keltette fel – voltak, akik egészen a rabjává váltak a tanulmányozásuknak. 1966-ban Dr. Javier Cabrera Darquera (elhunyt: 2001) is szembesült a kövek misztériumával. Az orvos azután valósággal a rabjává vált a kövek talányának, és élete hátralevő részét ezeknek a megfejtésére szánta. Saját pénzén hatalmas gyűjteményt halmozott fel (11 ezer példányt gyűjtött össze), majd saját múzeumot rendezett be a kövek számára, hogy minden érdeklődő bátran hozzáférhessen. 1976-ban könyvet is adott ki Az icai vésett kövek üzenetéről címmel.
A legkisebb kövek 15-20 grammosok, a legnagyobbak kb. 50 kilósak. Különböző színűek: szürke, feketés, sárgás, vöröses egyaránt van a kövek között, bár mind andezit anyagúak.

Ma már több mint 30 ezer ilyen követ tartanak számon, ám még mindig nem tudták megfejteni eredetüket, és azzal kapcsolatban is eltérőek a vélemények, hogy hogyan kerülhettek rájuk olyan rajzok pl. melyek együtt ábrázolnak dinoszauruszokat emberekkel. Ezek az állatok a dogmatikus felfogás szerint 225 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és 65 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, valamitől.
A kövek ábrázolnak például 5 ujjú lámákat, lovakat is. Idevágó érdekesség, hogy már 1920-ban, Julio C. Terro amikor tiahuanacoi querókat (lámaszerű állat) tanulmányozott, úgy találta, hogy az állatoknak pata helyett 5 ujjuk van. Később Tello ötujjú megkövesedett lámacsontvázakat is talált perui területen (természetesen ez a felfedezés figyelmen kívül 'hagyódott'). Egyébként az ötujjú lámaősök kb. 40 millió évvel ezelőtt éltek az evolúciós elmélet szerint.

A kövek között olyan is van, melyen felfedezhetők a kontinensek, ám nem a jelenlegi helyük szerint, hanem a kontinensvándorlás akkori állapotának megfelelően. A köveket máig számos laboratóriumban számos régész és kutató vizsgálta: többen alá is támasztották az eredetiségüket, ennek ellenére sokak hiszik, hogy csak hamisítványok
|válasznélkül

3 hozzászólás