blackett P karca


>!
blackett P

Gasperini-karcok, III. felvonás: Lugano, Valsolda, San Mamete

Ha nincs az internet és az a sok-sok lelkes ember, akik informatív oldalakat készítenek mindenféle témáról, talán sosem tudom kibogozni azt a rejtélyt, amelyet Gasperini imádott tóparti házának pontos helye jelent. Mert az talán nem lep meg senkit, hogy a tóparti ház tényleg létezik, tényleg ott van valahol a Luganói-tó partján, és tényleg annyira elbűvölő (már amennyire a képekből megállapítható), mint ahogy Gasperini megírta. A pontos helyével kapcsolatban viszont három település, Lugano, Valsolda és San Mamete neve is fel-felmerül az egyes könyvekben.

A tisztánlátás kedvéért nézzük sorban ezeket a településeket. A Luganói-tó egy majdnem 50 négyzetkilométeres olvadékvíz-tó, két másik tó, a Lago Maggiore és a Comói-tó közé ékelődve, Észak-Olaszországban. Legalábbis egy része – a kisebbik – kétségtelenül Észak-Olaszországban fekszik – két részletben. A nagyobbik része meg Svájcban. Egy egészen kis része pedig közigazgatásilag teljesen független terület. Érdemes egyszer térképen megnézni, roppant tanulságos.

A tó svájci részének – szóljatok, ha már teljesen összezavarodtatok – a legnagyobb városa Lugano, ami hiába svájci, mégis olasz, hiszen Svájc olasz nyelvű Ticino kantonjában található. A tó olasz csücskében pedig ott van Valsolda, amit jobb híján talán településcsoportnak nevezhetünk. 1639 lakosa 10 településen szétszórva él. Ezek: Cressogno, San Mamete, Albogasio, Oria és Santa Margherita a Luganói-tó partján, valamint Loggio, Drano, Puria, Dasio és Castello a tóparti hegyekben.

Valsolda egészen a 18. századik egyházi fennhatóság alatt állt, és a milánói ambroziánus szerzetesek birtoka volt. Közigazgatási központja éppen San Mamete volt. Napjainkban kedvelt turistacélpont, egyrészt a természeti környezet miatt – szinte az egész környező terület tájvédelmi körzet – másrészt a történelmi és kulturális emlékei miatt. Szinte minden települése büszkélkedhet egy-egy templommal, amelyet többek között Salvatore Pozzi, Paolo Pagani és Giovan Battista Pozzi gyönyörű, 17. századi freskói díszítenek. Castello egy 17. századi kastéllyal dicsekedhet, amely 2008 óta a valsoldai művészek alkotásainak szentelt múzeum és képtár, Casa Pagani néven.

Gasperini óta tudjuk, hogy Valsolda legalább két íróval is büszkélkedhet: az egyik Antonio Fogazzaro, aki Oriában élt és alkotott, és itt is játszódott több műve. Oriai háza, a Villa Fogazzaro Roi, ma múzeum. A másik író pedig maga Gasperini, San Mametéből.*

Valsolda – meg az egész Luganói-tó – egyébként, nem meglepő módon, gyönyörű. Készítek egy polcot a karchoz, hogy több képet mutathassak, de azt hiszem, ez a saját szemmel kell látni-kategória. Pár éve néhány lelkes rajongó elzarándokolt San Mametébe, és felkereste magát a Kikötőt, a tóparti házat, amely a mai napig a Robecchi család tulajdonában van – ha jól tudom, a jelenlegi tulajdonos Gasperini egyik unokaöccse. Itt találtok néhány amatőr fotót erről az útról, amiken megcsodálhatjátok magát a Kikötőt, az Itália Csillagát teraszostul, a san mametei templomot, sőt, még azt a szigetet is, ahol a hattyúk fészket raktak.

További képek a Tess nevű blogger jóvoltából ezen a kicsit szétcsúszott honlapon: http://tessthevampire.iobloggo.com/114//&cid=382703, valamint Brunella Gasperini Facebook-oldalán: http://www.facebook.com/BrunellaGasperini. Innen való a karchoz tartozó kép is, amely – nem meglepő – a Kikötőt ábrázolja.

*Persze igazából többel, sőt építészekkel, festőkkel és szobrászokkal is. Továbbá kőfaragókkal és balett-táncosokkal. Ne mondjatok semmit, péntek van.

UPDATE: az ígért képes polc – http://moly.hu/polcok/brunella-gasperini

|író |érdekesség

Kapcsolódó könyvek: Brunella Gasperini: Én és ők · Brunella Gasperini: Egy nő és egyéb állatfajták · Brunella Gasperini: Ő és mi · Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Én és ők
Brunella Gasperini: Egy nő és egyéb állatfajták
Brunella Gasperini: Ő és mi
Brunella Gasperini: Mi és ők

Kapcsolódó alkotók: Brunella Gasperini

9 hozzászólás
Hirdetés