Rojik_Tamás IP karca


Rojik_Tamás IP>!
Évértékelés

Nem emlékszem, hogy írtam-e már nyilvános évértékelőt. A 2020-as évbe annyi minden belefért, talán ezt is elbírja. Főleg, hogy rövidített verzió: írós, az olvasóknak.

Az első regényem megjelenése (2016) után személyesen ismertem az első 100 olvasót. A családom, a barátaim, a kollégáim, a tanítványaim. Hatalmas örömet okozott, hogy érdekelte őket, mi kerül ki a kezem közül, hogy a könyvhéten az asztalom előtt akkora sor állt, mint az ismert neveknél. A Befogad és kitaszít többi 120 példánya még fél éven át hevert becsomagolva szerte a lakásban, mire összeszedtem a bátorságom, és vállalni kezdtem, hogy van egy könyvem, és ezt már idegenekkel is közölni mertem. Azt hittem, rajtam marad, de a molyos közösségben akadtak páran, akik nyitottan álltak egy ismeretlen szerzőhöz, és elolvasták. Az ő ajánlásukkal a kötet egyre több emberhez eljutott, míg végül csupán pár darab maradt.

A második könyv a kikerülése (2017) után szinte azonnal, fél éven belül elfogyott. Majdnem minden olvasómat többé vagy kevésbé ismertem. Volt, akivel csak pár sort váltottunk, és levélben kapta meg a könyvet, másokkal az utca közepén, üzletek kapujában találkoztunk, hogy átadhassam.

2020-ban a Szárazságot már a nyári Margó Fesztiválon mutattuk be a regény nagyszerű szerkesztőjével. A könyv a Rákóczi téri Libri kirakatában virított. Kritikák, vélemények jelennek meg róla, Szívünk rajta matricát kapott szeptemberben. A korábbi olvasók mellett számos ismeretlen névtől érkeznek értékelések a molyon, és az előző könyveket is egyre többen fedezik fel.

2020 nagy részét itthon töltöttem a lakásban, de a szövegeim rengeteg emberhez eljutottak. Ha erre az évre gondolok, ezt az élményt erősítem.

Bízom benne, hogy jövőre újra lehet könyvhetet tartani, felolvasásokat szervezni, személyesen beszélgetni. Hiányzik, hogy egy térben üljünk, együtt gondolkodjunk.

Boldog új évet kívánok mindenkinek, találkozzunk 2021-ben!

Kapcsolódó könyvek: Rojik Tamás: Befogad és kitaszít · Rojik Tamás: A csillagos égig · Rojik Tamás: Szárazság

Rojik Tamás: Befogad és kitaszít
Rojik Tamás: A csillagos égig
Rojik Tamás: Szárazság