Gyula_Böszörményi IP karca


Gyula_Böszörményi IP>!
Ambrózy báró esetei

TESSÉK, CSAK TESSÉK! FOLYVÁST, FOLYVÁST!
Közeleg, már jön, hamarost megérkezik A BARNUM cirkusz és az ő REJTÉLYE!
Sokat kellett rá várni, de tényleg közeleg, hiszen már látni a távolban a mozdonyok füstjét, és ha fülelünk, a gőzkürtök hangja is kivehető.
Mostantól néhány héten át nem a régi családi fotók, hanem a még azoknál is sokkal régebbi Barnum felvételek fogják uralni a karcokat. Bemutatom az új Ambrózy-kötet gigantikus cirkuszát, és persze legfőképp azon valós embereket, akik a regény lapjain is fontos szerepet kapnak. Miközben a Barnum és Bailey csodacirkusz 1901-es Budapesti látogatása illetve Magyarországon tett turnéja után kutattam, rendkívül sok érdekességet találtam, amik végül sajnos nem fértek bele a történetbe. Itt azonban módom lesz megosztani veletek ezeket, és így talán még élőbb, színesebb, izgalmasabb lehet maga a regény is.
Lássuk először magát a cirkuszt.
„A Greatest show on earth (vagyis a A föld legnagyobb show-ja) elnevezésű produkció P. T. Barnum üzleti vállalkozásaként 1871-ben alapíttatott, és 1876-ban – egyesülve James Bailey cirkuszával – tényleg a világ legnagyobb show műsora lett (hozzá hasonló csak Buffalo Bill vállalkozása volt – Bill bácsit azonban nem kedvelem, mivel ő százával mészárolta le az amerikai bölényeket, a kihalás szélére sodorva őket). Barnum – miután leégett állandó cirkusza, valószínűleg gyújtogatás következtében – utazó látványossággá alakította a vállalkozását és bejárta vele az egész USA-t. A „humbugkirály” igazi amerikai mentalitással bírt, vagyis mindenből a legnagyobbat, legzajosabbat, leghátborzongatóbbat, legviccesebbet, legveszélyesebbet akarta megszerezni és bemutatni. Ne feledjük, hogy akkoriban még nem volt tv, internet, rádió! Az emberek elszigetelve éltek lakhelyükön és legfeljebb az újságokból, könyvekből tájékozódhattak a világról, mely így tele volt számukra rejtélyekkel, legendákkal, csodákkal. Mondhatjuk, hogy könnyen becsaphatóak voltak, hiszen számos cirkusz mutogatott például sellőt (halfarkú lányt), és a betérők simán elhitték, hogy az óceánok titokzatos „mélységi városaiban” valóban élnek ilyen hölgyek. Én mégis azt mondom, valahogy jobb, barátságosabb világ lehetett az, ahol még a felnőtt emberek is hittek a csodákban, varázslatban. Barnum ezt a „naivitást” tökéletes érzékkel használta ki, és ha az ámulat (no meg a bevétel) növeléséhez az kellett, hát gátlás nélkül hazudott, csalt, átvert, megvezetett mindenkit – igen, ő volt nagy szemfényvesztő, igazi „humbugkirály”, ám cserébe valami megfizethetetlent adott: hitet a csodákban, nevetést, ámulatot, frenetikus szórakozást!
Barnum 1891-ben bekövetkezett halála után (nevét megtartva) a cirkusz James Bailey irányítása alá került – és ő remek szervezőnek bizonyult! A Barnum és Bailey cirkusz legnagyobb vállalkozását, az 1898 és 1902 között lezajlott európai turnét ő maga vezényelte le, mindvégig a truppal utazva (olykor lemaradt kicsit, elidőzött egy-egy nagyobb európai városban, de aztán sietett a cirkusza után).
Az európai út ötlete 1896-ban merült fel először, mikor is a cirkusz vezetői Angliába utaztak, felmérni a lehetőségeket. A következő évben elkezdték a turné szervezését, ami sokkal bonyolultabb volt, mint első hallásra gondolnánk. Hihetetlen mennyiségű és bonyolultságú logisztikai problémát kellett megoldaniuk, hiszen addig soha nem látott számú ember, állat, takarmány, felszerelés szállításáról, biztonságáról, továbbá azok mérnöki pontosságú napi ellátásáról kellett gondoskodniuk. A Barnum és Bailey cirkusz előtt az emberiség történelmében ennél nagyobb tömeget csupán a hadseregek mozgattak!
1897-ben a trupp átkelt az óceánon, és a 97-98-as évadot Londonban töltötte. Tíz évvel korábban már jártak itt, így ez csupán bemelegítés volt az igazi nagy utazáshoz. A téli időszakot nem számítva, amikor kizárólag Londonban léptek fel, az 1898-99-es évet a cirkusz az angliai helyszínek végigjárására szentelte. A vén kontinens meghódítása 1900. április 14-én, Hamburgban indult – itt csatlakozott hozzájuk a mi drága Madame Orlócynk! Ebben az évben járták be Németországot és Ausztriát, a telet pedig Bécsben töltötték, hogy aztán 1901. áprilisában Budapest felé vegyék az irányt.

Mára ennyi. A következő karcban megérkezünk Budapestre, melynek lakossága már félájultan, lázban égve várja a Barnum és Bailey gigantikus gördülő csodáját!

És persze továbbra is: FREE SZFE!!!!

FOTÓ: GettyImages.com

Kapcsolódó könyvek: Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély

Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély

Kapcsolódó alkotók: Böszörményi Gyula

12 hozzászólás