Gabo_SFF KU karca


Gabo_SFF KU>!
Sci-fi

Arkady Martine tavaly debütált és jövőre magyarul is megjelenő első regénye komplex és izgalmas világával, sokrétű karakterábrázolásával és minden egyes fordulattal új meglepetéseket hozó cselekményével az olvasók és kritikusok kedvence lett. Idén elnyerte a Compton Crook-díjat, valamint jelölték a Nebula-, Arthur C. Clarke-, Hugo- és Locus-díjakra is.

A történet főszereplője Mahit Dzmare, egy erőforrások szempontjából fontos űrállomás nagykövete, aki elődje, Yskander rejtélyes halála után érkezik a hatalmas, csillagrendszerek tömegére kiterjedő Teixcalaanli Császárságba, ahol egy bonyolult és kifinomult, terjeszkedő kultúrában kell helytállnia nemcsak politikai téren, de lehetőleg úgy, hogy ne jusson a korábbi nagykövet sorsára. A császárság azonban maga is borotvaélen imbolyog, és az utódlás körüli bizonytalanság az egész birodalmat megingatja. Arkady Martine regénye egyszerre izgalmas macska-egér játék, alámerülés egy gazdagon megformált világba, és félelmetes kép a kulturális asszimiláció veszélyeiről és vonzásáról, a múltbeli és jelenbeli identitások ütközéséről és arról, hogyan alakítja a nyelv és az intézményesített emlékezet a politikát és a történelmet.

A Memory Called Empire a klasszikus és a modern sci-fi kedvelői számára is igazi csemege, amely 2021-ben jelenik meg a GABO SFF sorozatban, Kleinheincz Csilla fordításában.

Kapcsolódó könyvek: Arkady Martine: A Memory Called Empire

Arkady Martine: A Memory Called Empire
11 hozzászólás
Hirdetés