dtk8 P karca


>!
dtk8 P
Irodalmi díjak

Merítés-díj 2020 Gyermekirodalom
I. beharangozó

A gyermekirodalmi zsűriben is megszületett a tízes lista, nekünk nagyon tetszik, és néhány nap múlva ti is meglátjátok, hogy melyik könyvek lettek a döntősök.
Addig egy kis statisztika: idén 184 könyv került fel a mezőnybe, ami 40%-kal több, mint a tavalyi, és a zsűritagok átlagosan 66 könyvet olvastak el. Szóval nagyon iparkodtunk, és a fáj a szívünk azokért a kedvencekért, amik végül mégsem jutottak be.
Most olyan könyveket szeretnék nektek mutatni, amik ugyan nem kerültek be a top 10-be, de egyrészt szuperek, másrészt egy-egy, szerintem jellemző könyvcsoportot képviselnek.

Nagyon sok verses, zenés könyv készül, és ezek koronázatlan királya Gryllus Vilmos. Az én gyerekkoromból teljesen kimaradt, és csak a zsűrizés miatt ismertem meg pár éve, azóta is lelkes koncertjáró vagyok. Ha egyszer lesz Merítés-életműdíj, akkor én őt nevezem! Az idei mezőnybe a Biciklizős dalok került be, amiről @krlany is szuperlatívuszban írt:
„Ez a könyv/cd zseniális. Nemcsak a dalok, hanem maga a koncepció is, amire fel van fűzve. Figyelmet fordít a zenei nevelésre: könyv + cd + kotta, mind egymást segítik, kiegészítve a másikat, megadva mindent az érdeklődő lurkóknak. Zöldszemléletet ad, autómentes életmódra szoktat, élményt és szórakozást ad mókázva, természetközelivé tesz, és megmutatja a mező mikrokozmoszát, mindenben talál valami érdekeset, segít a dolgok mögé látni, szemlélődni, énekelve tanít növényt és gyógynövényismeretet, állatot, ökoszisztémát, és megmutatja egy kirándulással töltött, izgalmas nap milyenségét az ébredéstől egészen a jól eltöltött nap, jól eső fáradtsággal záródó végéig. Nagyon szép íve van.” (https://moly.hu/ertekelesek/3449755)

És ez fel is vezeti a második csoportot, azokat a könyveket, amik a környezetvédelemmel, környezeti neveléssel, egészséges életmóddal foglalkoznak. Ilyen például Miller-Ferjentsik Viola: Nulla hulladék c. könyve, amit @PTJulia így méltat:
„Remek könyv, óvodás-kisiskolás szinten tanít a hulladékgazdálkodásról. Nagyon tetszik, hogy nemcsak a klasszikus szelektív gyűjtésre hívja fel a figyelmet, hanem pl. a zokni újrahasznosításra, de még jobb, hogy arra, hogy eleve vásároljunk úgy, hogy kevesebb bármilyen hulladék is keletkezik. A melléklet kártyácskákkal játszani is lehet, és a könyv olvasása közben is lehet vele keresgélni. Minden óvodába, első osztályba oda kellene adni ezt a könyvet!” (https://moly.hu/ertekelesek/3727750)

Vannak aztán azok a könyvek, amik egy várost, tájat, épületet mutatnak be: Tóth Zita: Szél hozta rézvitéz c. könyvében például a Parlamentet ismerjük meg a szél hozta rézvitéz kalandjain keresztül. @Boglárka_Madar így írt róla:
„Igazán ötletes és szép kivitelezésű könyv a kis Rézmán és Teréz fia, Patinavölgyi Kornélról. Miközben keresi a helyét, izgalmas kalandokba keveredik és megismerhetjük az Országházat kívülről-belülről. Kíváncsian várom a folytatást!” (https://moly.hu/ertekelesek/3751137)

Ismeretközlő könyvek között külön kategória lehetne a híres emberek életét feldolgozó könyv, a Naphegy kiadó A lány/fiú, aki… sorozatából Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene c. könyve Bartók Béla életét meséli el a gyerekeknek. @icu79-nek nagyon tetszett az ötlet, „hogy híres magyarok életét vigyük közelebb a gyerekekhez. Ez a kötet is jól sikerült, tömören, és kisiskolások számára is érthető módon ragadták meg a géniusz életének főbb állomásait, személyiségének lényegét. A könyv végén található zenelista is nagyon hasznos, magamtól nem kerestem volna rá ezekre, de így összegyűjtve mindbe belehallgattam.” (https://moly.hu/ertekelesek/3633334)

Milyen sok könyv van, ami szórakozás közben nevelni, tanítani akar, és ezek nagyon fontosak is! De olyan is kell, ami csak egyszerűen szép, és simogatja a lelkünk, mint Acsai Roland: Tili és Tiló c. könyve. @Honey_Fly szerint „Olyan mese ez, ami egy pillanat alatt megmelengeti az ember szívét. Azon vesszük észre magunkat, hogy medveháton imbolygunk és kapaszkodunk, öleljük az előttünk ülő derekát, pedig a fotelba ültünk le egy gondolattal ezelőtt egy könyvvel a kezünkben. Utazunk, izgulunk és szurkolunk, de közben belül tudjuk, érezzük, hogy minden rendben lesz. Amikor pedig kalandunk végére érünk, melankolikus mosollyal emlékszünk arra, amikor Tiliként vártuk a mi Tilónkat. Majd sóhajtunk egyet és boldogan nyugtázzuk, hogy a melegség velünk maradt és minden úgy van, ahogyan lennie kell.” (https://moly.hu/ertekelesek/3762097)

Holnap @gab001 fog nektek könyveket ajánlani, addig is nézegessétek a listát (https://moly.hu/listak/merites-dij-gyermekirodalom-2019), olvassatok jó gyerekkönyveket és mondjátok el, hogy szerintetek milyen típusú gyerekkönyvek vannak még. (A képet @Boglárka_Madar-nak köszönöm!)

Kapcsolódó könyvek: Gryllus Vilmos: Biciklizős dalok · Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene · Miller-Ferjentsik Viola: Nulla hulladék · Acsai Roland: Tili és Tiló · Tóth Zita: Szél hozta rézvitéz

Gryllus Vilmos: Biciklizős dalok
Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene
Miller-Ferjentsik Viola: Nulla hulladék
Acsai Roland: Tili és Tiló
Tóth Zita: Szél hozta rézvitéz
3 hozzászólás
Hirdetés