DiBook U karca


>!
DiBook U
DiBook – E-könyveken innen és túl

Sziasztok Molyok!
    
Tudtátok, hogy Norvégiában van egy jelenség, amit Påskekrimnek, azaz húsvéti kriminek neveznek?
    
Húsvétkor a norvégok hagyományosan krimit olvasnak. Nehéz megfejteni, hogy ez vajon miért alakult így. Az egyik magyarázat szerint a húsvét amúgy is véres ünnep Krisztus keresztre feszítése miatt, így jól illik hozzá a krimi műfaja. Barátságosabb elképzelés, hogy a norvégok a húsvétot régen jellemzően a vidéki hyttéjükben (nyaralójukban) töltötték, ahova szórakoztató irodalmat, például krimit vittek magukkal olvasnivalónak – amit aztán ott is felejtettek.

Mindemellett irodalmi eredete is van a húsvéti kriminek. A történet egészen 1923-ig nyúlik vissza, amikor is két ifjú, ám szegény norvég szerző, Nordahl Grieg és Nils Lie megírta húsvétkor játszódó Bergenstoget plyndret i natt! [Ma éjjel kifosztották a bergeni vonatot!] című regényét. A művet közös álnéven, Jonatan Jervként publikálták. (Talán a fiatalemberek humorát tükrözi, hogy a jerv rozsomákot jelent, amely állat gyakran más állatok zsákmányát rabolja el.) A könyv népszerűsítésében Nordahl bátyja, Harald – irodalmi szerkesztő, a Norvég Gyldendal Kiadó későbbi alapítója – segített nekik egy szokatlan reklámkampánnyal. Egy hétre hirdetési felületet vásárolt a máig legnépszerűbb norvég napilapnak számító Aftenposten címoldalán, és virágvasárnap előtt egy nappal a figyelemfelkeltő könyvcím az újságok címlapjára került. Mellette apró betűvel a könyv ára és kiadója szerepelt, amit sokan nem vettek észre, és megijedtek, mert azt hitték, valóság, amit olvasnak. Mindezekután azonban 7000 példány kelt a könyvből, vagyis a marketingfogás sikeresnek bizonyult.

Ezen túlmenően Harald Grieg kiadóként elhatározta, hogy míg korábban főként csak ősszel jelentek meg újdonságok, bevezeti a “tavaszi szezont” is. Manapság pedig már direkt erre az időszakra időzítik a kiadók a krimik megjelentetését, sőt, többen külön novellagyűjteményt is kiadnak Påskekrim címmel minden évben.

Az 1970-es években a norvég tévé detektívsorozatokkal és -filmekkel, az 1980-as évektől pedig a norvég rádió rádiójátékokkal csatlakozott a húsvéti krimi őrülethez. Az utóbbi időben pedig már mindenféle platformon ezzel találkozhatunk, és számos kihívás is kapcsolódik a jelenséghez, amelyről fényképeket és videókat töltenek fel az internetre a lelkes krimirajongók.
    
És hogy mindez hogy jön ide?

A DiBook oldalán számtalan krimit és thrillert találtok, ráadásul sokat most hatalmas kedvezményekkel vásárolhattok meg.
Kattintsatok ide, nézzétek meg akcióinkat: https://www.dibook.hu/
Szerezzétek be most a jobbnál jobb krimiket (és más regényeket), és olvassátok el őket húsvétkor, ahogyan a norvégok is teszik!

És ha van kedvetek, vegyetek részt a mi Påskekrim kihívásunkban: csináljatok egy fotót húsvéti nyúllal és a friss szerzemény borítójával az e-olvasótokon, és mutassátok meg nekünk, hogy együtt örülhessünk veletek! :)

Jó olvasást, jó egészséget, izgalmas húsvétot kívánunk!

#olvassotthon

Forrás: spoiler

Hirdetés