kvzs P karca


>!
kvzs P

Új-Zéland és az emberek

Sokat hallottam már arról, hogy mennyire kedvesek az emberek Új-Zélandon, de még így is megdöbbentem rajta.
Amikor az első nap Auckland-ben ránk köszöntek az utcán, először azt hittem, valami hiba történt… Majd rájöttem, hogy tényleg mindenki ilyen. Mosolyognak, udvariasak, türelmesek. A boltban bepakolják a szatyorba a vásárolt termékeket, az eladók mindig megkérdezik, hogy milyen napunk van, és honnan jöttünk, és mindenkihez van egy-két kedves szavuk.

A hivatalos nyelv az angol, de elég furcsa akcentussal beszélik, illetve kevernek bele néha maori szavakat is. Ha valamit nem értettem elsőre, szépen, lassan elmagyaráztak mindent újra. Soha nem volt senki türelmetlen, vagy ingerült, ellenben bárki szívesen segített bármiben, ha kérdeztem (vagy akkor is, ha nem), vagy bénáztam.

A lakosság nagy része bevándorló (kiwi-nek nevezik magukat), és kisebb része maori. A bevándorlók vegyesen vannak Európából (a barátaink szomszédai holland illetve lengyel gyökerűek) és Ázsiából. Emiatt Új-Zéland gasztronómiája is nagyon változatos. Sok az indiai és thai étterem is, de találni olasz és török konyhát is. Az jellemző, hogy mindent kicsit másképp csinálni, mint amit itthon megszoktunk (minden konyha alakul egy kicsit a fogadó oszághoz).

Fotó: Giant Sand Dunes

Hirdetés