kvzs P karca


>!
kvzs P

Miért éppen Új-Zéland?

Február végén és március elején bő két hetet töltöttem Új-Zélandon. A látogatás apropóját az adta, hogy egy nagyon régi barátnőm ott él már több mint 10 éve, és folyamatosan rágta a fülem, hogy látogassam meg végre őket. Mivel a déli féltekéről van szó, így nyár végére esett a nyaralásunk. Sajnos ez eléggé látszott a vízhiányon és a szárazságon (nagyon szigorú vízkorlátozások voltak az észeki részen, így hatalmas öröm volt minden csepp eső).

Az első két napot Auckland-ben töltöttük, majd egy hetet voltunk a barátnőméknél, és egy hétig utazgattunk. Az idő rövidsége miatt csak az északi sziget egy részét tudtuk megnézni, így egyszer még vissza kell mennem a déli szigetet is bejárni.

Új-Zéland a világ legelszigeteltebb állama (ez az előnye és hátránya is), 1500 km-re van Ausztráliától. Háromszor akkora, mint Magyarország, viszont kb. fele annyian laknak ott, így nagyon alacsony a népsűrűsége, ami a településszerkezeten is látszik.
Az ország legnagyobb városa Auckland, ami a belvárosi részen kívül olyan, mint egy hatalmas kertváros. Az az igazság, hogy Auckland belvárosán kívül nem is nagyon láttunk emeletes házat (azok is max 1-2 emeletesek voltak). A városok északon jellemzően a városközpont körül (ami boltokból, szolgáltatókból és néhány házból állnak) nagy területen vannak szétszórva, így a házak néha kilométerekre állnak egymástól.

Érdekesség: mivel kicsi a népsűrűség és nagyon a távolságok, így nagyon sok helyen egyáltalán nincs vezetékes víz, hanem esővizet gyűjtenek, és azt használják tisztítás után.

Fénykép: Auckland látképe a Mt. Eden (a sok vulkán közül az egyik…) kráterének pereméről (és igen, örültek, hogy vittünk némi esőt)

Hirdetés