Fabian karca


>!
Fabian
Harry Potter

A nemes és nagy múltú Black-család – I.

Az aranyvérűek belterjességére az ötödik kötetben nyílik rálátásunk. Sajnos azonban nagyon nem részletezi senki, hogy ki-kinek-a-kicsodája, talán egzaktul csak a Bellatrix Lestrange – Andromeda Tonks – Narcissa Malfoy nővérek, Sirius Black unokatestvérei közötti kapcsolat van leírva. A filmben megjelenik ugyan a családfa, de ember legyen a talpán, aki a háttérből bármit is ki tudott silabizálni…

Szerencsére elérhető egy digitális lenyomat a – további könyvek híján kánonnak tekinthető – Pottermore-on: https://www.pottermore.com/features/black-family-tree (angol tudás előny).

Nos, a belterjességről…
Sirius anyjának (Walburga) apjának (Pollux) az apja (Cygnus), azaz Sirius dédapja testvére volt Sirius másik dédapjának, aki Sirius apjának (Orion) az apjának (Arcturus) az apja (Sirius) volt…
Kevésbé belterjes családban egy ember nyolc darab ükapát tud felmutatni, Sirius viszont ezen adatok alapján csak hetet – mert a papír szerinti nyolcból kettő egy személy, mégpedig Phineas Nigellus Black!

Egyéb érdekességek a családfáról…
– Az aranyvérű családok mind rokonságban állnak – legyintett Sirius. – Aki a gyerekeinek mindenáron aranyvérű házastársat akar, nem lehet válogatós, mert nagyon kevesen maradtunk. Mollyval is szegről-végről rokonok vagyunk, Arthur is az egyik másodfokú unokatestvérem fia. De ezen a családfán hiába keresnéd őket – a Weasleyk mind vérünk árulóinak vannak kikiáltva.
Az angol eredetiben: „Molly and I are cousins by marriage”, azaz „Molly és én házasság révén unokatestvérek vagyunk”.
– Molly vezetékneve Prewett, s Sirius nagynénje (Orion lánytestvére, Lucretia Black) Ignatius Prewetthez ment feleségül. Valószínűleg Ignatius Molly nagybátyja lehetett, ezt támasztja alá az is, hogy Percy második keresztneve is Ignatius volt.
– A Weasley-kapcsolat ettől távolibb. Phineas Nigellus Black fiának, Arcturus Blacknek a lánya, Cedrella Black házasodott Septimus Weasley-vel. Sajnos Pottermore alapján nem derül ki, hogy Septimus közvetlen felmenője volt-e Arthurnak, vagy csak egy nagy-nagybácsikája. (Számomra a Septimus név azt sejteti, hogy hetedik gyermekről van szó, szóval, ki tudja…)

További figyelemre méltó nevek…
Phineas Nigellus Black és gyermekei szinte mind ismert családokkal házasodtak – ahogy ez már csak aranyvérűéknél szokás. Phineas Nigellus felesége Flint – ő a Mardekár kviddicscsapatából lehet ismerős mint csapatkapitány.
Phineas gyermekei közül:
     – Sirius Black Hesper Gamp-hoz ment feleségül, akinek neve ismerős lehet a transzformációs törvény kapcsán. (A hetedik részből: "Az étel az első számú az elemi transzformáció Gamp-féle törvényében említett öt kivétel közül…")
          – Arcturus Black, az ő gyermekük, Melania Macmillanhez ment férjül – ugye ismerős a hugrabugos Ernie Macmillan a könyvekből?
     – Cygnus Balck nem mással, mint Violetta Bulstrode-dal házasodott – és ha Bulstrode, akkor Millicent neve azonnal beugorhat.
     – Belvina Black spoiler Herbert Burke-höz ment feleségül. Burke neve ismerős lehet a Borgin és Burkes antikváriumból, ami előszeretettel kereskedik sötét mágiával átitatott tárgyakkal, talán ő volt az egyik alapító?
     – végül pedig Arcturus Black, aki Lysandra Yaxleyt választotta feleségül – Yaxley neve ismerős lehet az egyik halálfaló miatt… az ő gyermekeik pedig:
          – Callidora Black – férje: Harfang Longbottom (hah!)
          – Cedrella Black – férje: Septimus Weasley (róla már esett szó)
          – Charis Black – férje: Caspar Crouch (a Crouch vezetéknevet Kuporként fordították magyarra…)

Térjünk vissza a Cygnus Balck + Violetta Bulstrode párosra! Az ő gyermekeik…
     – Pollux Black (Sirius egyik nagyapja), aki Irma Crabbe-val házasodott (a Crabbe magyarul Crakként szerepelt)
          – Az ő gyermekuk ugye Walburga, Sirius anyja, valamint Cygnus Black (a Bellatrix-Andromeda-Narcissa trió apja), kinek felesége Druella Rosier volt (a Rosier szintén egy halálfaló-név… és nem tud nem eszembe jutni Druelláról Cruella de Vil, vagyis Szörnyella de Frász… :D)
     – Dorea Black, kinek férje: …dobpergés… Charlus POTTER, szóval lehet, hogy valami módon Sirius és James (és Harry) talán rokonok voltak?! (A Pottermore szerint Charluséknak volt egy fia, de róla többet nem tudunk… A Potter-családfa pedig közel sem ennyire részletes.)

4 hozzászólás
Hirdetés