blueisthenewpink SP karca


>!
blueisthenewpink SP
Budapesti Molyklub

Dráma a Molyklubban 3. rész

@Fiammetta a hűvösvölgyi könyvszekéren csapott le erre a kuriózumra: Károlyi Mihály – Hubay Miklós: Ravelszki. Az a helyzet, hogy ezen kívül mindent leírt értékelésében is, amit én jegyzeteltem (pedig igazán rendesen csináltam), úgyhogy tessék szorgalmasan kattintva olvasni: https://moly.hu/ertekelesek/3306206. Az akciódús dráma fő kérdése, hogy mi az az eszköz, amit be lehet vállalni egy eredetileg nemes cél érdekében.

@Melinda_Makkai Henrik Ibsen: Nóra-ját hozta a klubra. Itt már időszűkében voltunk, és kezdtünk nagyon rákapcsolni. Azt mondta, könnyen, gyorsan olvasható darab, amely főiskolás korában és most is nagyon tetszett neki. A címszereplő rájön, hogy nincs önálló ismerete, véleménye semmiről, vagy az apja vagy a férje szemléletét vette mindig magára. Nem spoilerezett, annyit árult el, hogy érezhető a drasztikus változás lehetősége. Ma már talán nem, de akkor mekkora bátorság kellett ehhez – tette hozzá. (Azért ma is kell hozzá, ezt meg én teszem hozzá.)

Én négy drámát is hoztam,
– az egyiket nagyon ajánlottam: Aaron Sorkin: The Farnsworth Invention, minden Sorkin-rajongónak, amíg éppen nem tud semmit megnézni tőle. (https://moly.hu/ertekelesek/2331096) Azóta hallottam, hogy színpadra adaptálta a Ne bántsátok a feketerigót! című regényt, a főszerepben Jeff Daniels (https://moly.hu/karcok/1311964). Igazán készülhetne felvétel, ezt nagyon-nagyon-nagyon szeretném látni. Nagyon. Addig Newsroom újrával vigasztalódom.
– egy másikat nagyon nem: Dániel András: Odabent a frigóban. Persze aki bírja a bábszínházat… Én attól sikítófrászt kapok, sajnos, de azért aki bírja, olvassa csak, hátha. (https://moly.hu/ertekelesek/3273048)
– hoztam egy Shakespeare-t is, naná: William Shakespeare: The Merchant of Venice. Korábban csak a monológot ismertem, ideje volt elolvasni a többi részét is.
– erről pedig beszéltem is: Martin McDonagh: The Pillowman, bár elég nehéz spoilerezés nélkül hiszen a legnagyobb bravúrok említésével egyben el is árulok valamit a fordulatokból. Nagyon erős, okos, remekül megírt darab, bár ne olvastam volna. Elismerem, hogy bámulatos, ahogy ír, de jobb lenne az élmény nélkül, szülőknek nem ajánlom, csak ha nagyon jól bírják a gyerekbántást olvasni. (https://moly.hu/ertekelesek/3269214)

@dontpanic provokatív felkiáltással kezdte: „Minek olvastok Shakespeare-t, amikor itt van nekünk a Csongor és Tünde?!”. Nagy élvezet volt Vörösmartyt olvasni, lubickolt benne. Lehetett gyötrődni, volt benne humor, gyönyörű a nyelvezete. Tetszettek neki a mesei elemek, valamint a miben találjuk meg a boldogságot kérdése. Be kell hozzá lassulni, régiesebb nyelvezet, de nagyon ajánlja mindenkinek. Ráadásul olyan sértéseket tanulhatunk belőle, mint pl. „Ó, te medvecímer!” (kéne egy jó kis Vörösmarty vs Shakespeare rap battle). Valamikor régen is öt csillagra értékelte már, és most is nagyon lelkesen ajánlotta.

@TiaRengia már alig tudott pár szót szólni választott könyvéről: Puzsér Róbert – Farkas Attila Márton: A zsidók szégyene. Azt mondta, senkit ne rettentsen el a szerző(páros), nagyon jó és elgondolkodtató filozofikus dráma a holokauszttagadás és a szólásszabadság határairól. Az alaphelyzet a következő: egy holokauszttagadó történész visszatér Ausztriába, ahol letartóztatják, védelmét pedig egy zsidó ügyvéd vállalja el. @TiaRengia értékelése pedig itt olvasható: https://moly.hu/ertekelesek/3045371

@Ezüst a Roma hősök című gyűjteményt hozta, melyben öt európai szerző drámája olvasható. Érdekes volt, a cigány kultúra iránt felkelti az érdeklődést, a kötet szerkesztésén pedig látszik az iparkodás. Azért, ahogy gyűjteményeknél lenni szokott, változó a minőség és a szöveggondozás is, ha a szerző nevét háromféleképpen írják, az azért ront az élvezeten. Ugyanakkor jól összerakott kis kötet, kemény borítós, nem fog két olvasás után szétesni. Kedvence az egyik ír szerző drámája volt, akinek figurája mintha Huckleberry Finn és a Trainspottingból ismert Spud keveréke lett volna. @Ezüst értékelése itt: https://moly.hu/ertekelesek/3223380

Köszönöm a türelmet, a következő alkalom már a nyakunkon!
Jelentkezni itt lehet: https://moly.hu/esemenyek/budapesti-molyklub-augusztus-gasztroregenyek

Kapcsolódó könyvek: Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde · Henrik Ibsen: Nóra · William Shakespeare: The Merchant of Venice · Martin McDonagh: The Pillowman · Puzsér Róbert – Farkas Attila Márton: A zsidók szégyene · Aaron Sorkin: The Farnsworth Invention · Mihaela Drăgan – Michael Collins – Farkas Franciska – Dijana Pavlovic – Richard R. O’Neill: Roma hősök · Károlyi Mihály – Hubay Miklós: Ravelszki · Dániel András: Odabent a frigóban

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Henrik Ibsen: Nóra
William Shakespeare: The Merchant of Venice
Martin McDonagh: The Pillowman
Puzsér Róbert – Farkas Attila Márton: A zsidók szégyene
Aaron Sorkin: The Farnsworth Invention
Mihaela Drăgan – Michael Collins – Farkas Franciska – Dijana Pavlovic – Richard R. O’Neill: Roma hősök
Károlyi Mihály – Hubay Miklós: Ravelszki
Dániel András: Odabent a frigóban
1 hozzászólás