blueisthenewpink SP karca


>!
blueisthenewpink SP
Budapesti Molyklub

Dráma a Molyklubban 2. rész

Talán nem meglepő, hogy többen is készültek/-tünk a Bárd (nem olyan bárd, nyugi, nem lesz vér, na jó, de, de nem igazi, csak színpadi) drámáival. Nem tett másképp @Trinda_Surikaten sem, aki William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok című darabját olvasta az alkalomra. Nem volt visítva röhögős, de élvezetes, jópofa, fog még Shakespeare-t olvasni. Itt is felmerült, hogy a bohóc viccesnek tűnik, de akár a legkomolyabb szereplője lehet a darabnak. @Timár_Krisztina pedig elmondta, hogy látott egy közvetítést, ahol a Globe-ban úgy adták elő a darabot, mint Shakespeare idejében, vagyis minden szerepet férfiak játszottak, és úgy visítva röhögős volt spoiler.

A Shakespeare-kört @Spaceman_Spiff zárta, és választott kötetével: William Shakespeare – Tom Stoppard: Hamlet / Rosencrantz és Guildenstern halott át is vezetett minket a modern drámákhoz (micsoda érzékkel választott ülőhelyet!). A Hamletről nem ejtett sok szót, hiszen mindenki ismeri, vagy hallott már róla legalább. Azt azért megjegyezte, hogy lám, már Arany János is használta azt a szót, hogy izé. Tom Stoppard zseniális darabja őt is levette a lábáról (mint szerintem sokunkat). Nagyon tetszett neki már az alapötlet is: mit csinál a két mellékszereplő, amikor nincsenek a színen. (Téblábolnak, nincsenek emlékeik, fogalmuk sincs mi történik, hiszen a darabon kívül nem léteznek. De azért kapiskálják, hogy valami nem stimmel – lásd pénzfeldobás) A modern dráma zökkentsen ki – mondta még @Spaceman_Spiff, aztán (vagy előtte) írt egy remek értékelést is, íme: https://moly.hu/ertekelesek/3272738

@Littlewood Térey János: Asztalizene című darabját hozta. Részben emlékolvasás is lett, sajnos. A helyszín a Svábhegy, amelyet jól ismer, ezért is nagyon jó volt olvasni a tipikus XII. kerületi figurákat, akik a White Box nevű fiktív helyen isznak, reflektálnak egymásra, átmegy az egész brazil szappanoperába, de olyan a szöveg, hogy az élmény. Felsőbbségesség, de nem sznobizmus jellemzi. Nyelvileg és városismertetőnek is nagyon jó, ajánlja.

@Nita_Könyvgalaxis a Tizenkét dühös emberről mesélt. Szereti az egyetlen helyiségben játszódó kamaradrámákat, amikor az a fontos, ami az emberek között történik. Említette a Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) című filmet is (https://snitt.hu/filmek/teljesen-idegenek-2016 ), többek szerint (szerintem is) nagyon jó, eddig hat szavazat, hogy nézzétek meg. Vissza a Tizenkét dühös emberhez. spoiler Rávilágít, hogy befolyásolhatóak vagyunk, pedig tetteink hatással vannak mások életére. Ajánlja, könnyen gyorsan olvasható. (Öt csillagra értékelte.) A filmváltozat sokaknak ismerős lehet, az eredeti dráma pedig megtalálható a MEK-en (http://mek.oszk.hu/00200/00293/).

@Oriente Vonnegut egyetlen színdarabját hozta: Kurt Vonnegut: Boldog születésnapot, Wanda June!. Magánéleti válságában írta ezt a darabot, menet közben is többször megváltoztatva a végét. A Hemingwayről megformált Odüsszeusz/Harold 8 év eltűnés után hazatér feleségéhez, Penelope-hoz. A férj barátja az egyik legszimpibb szereplő, vonneguti téziseket mond ki, mellesleg ő dobta a bombát Nagaszakira. A színészek rögtön a darab elején kiszólnak a közönséghez, ami nem biztos, hogy mindenkinek tetszik, ha jól emlékszem, @Oriente-nek sem annyira. Színpadon jól működhet, jók a karakterek, és a színészek megmenthetik a dramaturgiai hibák ellenére. A címszereplő Wanda June egy tízéves kísértet, akinek pöszén előadott monológját a Paradicsomról állítólag színiiskolákban is tanítják. @Oriente azoknak ajánlja, akik egyébként is szeretik Vonnegutot, ő maga négy csillagra értékelte.

@NickyEper Csehovot olvasott, a Négy színműből kettőt is, a Cseresznyéskertet és a Sirályt. Tervezi befejezni a kötetet még az idén, valamilyen plecsni külön motiválja is erre, ha jól emlékszem. A két olvasott darabot összefoglalva azt mondta, soha senkinek nincs pénze, folyton kölcsön akarnak kérni egymástól. @Citrompor javasolta, hogy álljon bosszút Akunyin Sirályának elolvasásával. Korábban a Harry Potter-darabot is olvasta, arról viszont

@Viktorius mesélt nekünk bővebben. Az elátkozott gyermek ambivalens érzéseket ébresztett benne, hosszas tépelődés után sem tudta eldönteni, mit gondoljon. A HP-sorozatot nagyon szerette, és a darab visszahozta az univerzum hangulatát, felidézte a gyerekkori élményt, amikor a sorozatot olvasta. Ez a darab viszont kiszámítható, összecsapott volt szerinte, nem stimmelt az univerzummal, olyan, mint egy fanfiction.
@Viktorius: Miért írt drámát?
@Nita_Könyvgalaxis: Mert lusta volt regényt írni.
@Viktorius: Hogy lehet bármi értelmet belesűríteni egy drámába?
@Spaceman_Spiff: A világirodalom köszöni szépen.

(folyt.köv.)

Kapcsolódó könyvek: William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok · William Shakespeare – Tom Stoppard: Hamlet / Rosencrantz és Guildenstern halott · Reginald Rose: Tizenkét dühös ember · Anton Pavlovics Csehov: Négy színmű · Térey János: Asztalizene · J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek · Kurt Vonnegut: Boldog születésnapot, Wanda June!

William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok
William Shakespeare – Tom Stoppard: Hamlet / Rosencrantz és Guildenstern halott
Reginald Rose: Tizenkét dühös ember
Anton Pavlovics Csehov: Négy színmű
Térey János: Asztalizene
J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Kurt Vonnegut: Boldog születésnapot, Wanda June!
27 hozzászólás
Hirdetés