Annamarie P karca


>!
Annamarie P

Van még remény.

Ez most nem egy verscím, hanem egy kis összefoglaló arról a kérdésről, hogyan áll a magyar olvasóközönség „gyermekmoly” csapata, a molyocskák.
A héten egy budapesti napközis táborban voltam, ahol körülbelül 500 kerületi gyerek verődött össze. A tábor 7 héten át tart, én a második hetükben vettem részt. Tudjátok, a szokásos reggel jön a gyerek, délután megy haza. A tábor sajátossága, hogy reggel begyűjtik, a nap végén visszaadják a gyerekek mobiltelefonját. Elvileg nem tilos a mobilozás, de eltekintve néhány felsőbb osztályostól, én nem láttam kütyükre tapadt diákot.
De miért is fontos ez? Azért, mert fantasztikus volt megélni, hogy milyen klasszak tudnak lenni a mai gyerekek telefon nélkül. Akármerre mentem átszellemülten játszó gyerkőcre akadtam. A társasjátékok, kártyák, marokkó, Rubik-kockák tengerében legeltettem a szemem. Mandalát színező lányok, macskabölcsős fonaljátékosok, labdázó, görkorcsolyázó nebulókra bukkantam mindenütt. Jelentem a bújócska sem ment ki a divatból, mint ahogy a vízipisztolyozás, a pingpong, a fogócska, a frizbi sem. Barátság karkötők több változatban is készültek. Ehhez jómagam is termékenyen hozzájárultam.
A szerepjátékokat is még simán játsszák az alsósok.
No és az olvasás.
Szinte mindenhol találkoztam olvasó gyerekkel is. Két nap alatt 20 könyvet észleltem. De jelentem: rengeteget nem tudtam beazonosítani, sokaknak a táskájából is kikukucskált egy-egy példány, azok sincsenek jelezve. Maguk a tanárok is elcsodálkoztak azon, hogy ennyire sokan olvasnak. Voltak olvasóklubok is. Az egyik pokrócon négy lány feküdt szerteszét, nyakatekert pózban, és mind olvasott. Én magam pedig beültem egy felolvasásra, ahol az ötödikes nagylány olvasott meséket a kisebbeknek, akik ámulva figyeltek.
Ezért mondom, van remény!
Szárnyalt a lelkem.

Kapcsolódó könyvek: Gárdonyi Géza: Egri csillagok · Fekete István: Vuk · Jeff Kinney: Egy ropi naplója · Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz! · Jim Davis: Garfield, a gazdiszomorító · Rachel Renée Russell: Egy Zizi naplója · Rachel Renée Russell: Buli van! · Maggie Stiefvater: A hajsza · Rosie Banks: Delfin-öböl · Mészöly Ágnes: Tavaszi divatőrület · Megan Rix: Folti, a hős · Daisy Meadows: Pamacs bátor terve · Alice Pantermüller – Daniela Kohl: Micsoda bééénaság! · Jeff Kinney: Egy ropi naplója – Lépjünk le! · Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra · Michael Kogge: Harry Potter & Legendás állatok · Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Fekete István: Vuk
Jeff Kinney: Egy ropi naplója
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!
Jim Davis: Garfield, a gazdiszomorító
Rachel Renée Russell: Egy Zizi naplója
Rachel Renée Russell: Buli van!
Maggie Stiefvater: A hajsza
Rosie Banks: Delfin-öböl
Mészöly Ágnes: Tavaszi divatőrület
Megan Rix: Folti, a hős
Daisy Meadows: Pamacs bátor terve
Alice Pantermüller – Daniela Kohl: Micsoda bééénaság!
Jeff Kinney: Egy ropi naplója – Lépjünk le!
Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra
Michael Kogge: Harry Potter & Legendás állatok
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
16 hozzászólás
Hirdetés