Fiammetta P karca


>!
Fiammetta P
Budapesti Molyklub

Ilyen volt a 2019. június 20-i molyklub… (3. rész)

A fenti kép láttán a klub résztvevőinek valószínűleg végigfutott a hátán a hideg, pedig egy gondozóját ölelgető tigris igazán szívmelengető látvány… volt eddig. Minden akkor változott meg, amikor @Arturo beszámolt az I am an Executioner című kötet első novellájáról, amelyben egy hím tigris vall gondozója, egy pocakos, középkorú férfi iránt érzett szerelméről. A történet során az állat vérengzésbe fog, rémséges, taszító jelenetek teszik próbára az olvasót. A második novella jelentette az igazi mélypontot, ezt követően fokozatosan javult a színvonal. Az elefántok fogságba ejtéséről szóló, az állatok szemszögéből megírt nyolcadik novella, valamint a kilencedik, egy idegen bolygón játszódó novella, amely műfaját tekintve sci-fi egy különös rovarszerű fajról és a velük kapcsolatba kerülő emberekről, nagyon is elnyerte Arturo tetszését. Értékelésében mind a kilenc novellára kitér: https://moly.hu/ertekelesek/3228492.

A @Kovaxka által választott könyvben, a Mindezt neked adomban ismét egy krimibe ágyazva jelenik meg a szerelem témája. A sikeres író, Manuel házastársa, Alvaro halála után rájön, hogy a párjának volt egy másik, titkos élete. E pontból visszatekintve tárul fel fokozatosan a kettejük élete, kapcsolata. Szinte végig nagyobb szerepet kap a magánéleti szál, mint a krimi, de az utóbbi is jó Kovaxka szerint. Nagyon jól fel van építve, ki van dolgozva, ahogyan Manuel érzelmei alakulnak a gyász és az igazság feltárásának különböző fázisaiban. Egy kicsit már-már giccsbe hajlott egy-két jelenet, de Kovaxka a könyv többi erényére való tekintettel szemet hunyt e fölött: https://moly.hu/ertekelesek/3220433.

@Melinda_Makkai olvasmányában, az Eszter hagyatékában egy kiegyensúlyozatlan szerelmi viszonynak a végjátékát követhetjük nyomon: a már negyvenes éveiben járó Eszter fiatalkora óta ugyanabba a férfiba, Lajosba szerelmes, aki azonban igazi szélhámos, mindenkit kihasznál a környezetében, Eszter húgát veszi el feleségül, végül pedig kiforgatja Esztert a vagyonából. Eszter pedig mindezt tűri, sőt, annak ellenére szereti a férfit, hogy tudja róla, milyen szemét alak, és miatta utasít el más normális férfiakat. Kívülállóként, ép ésszel nehéz felfogni, hogyan ragadhat benne Eszter ebben a viszonyban. Melinda az azonos című filmet is látta, és tetszett neki.

@Márta_Péterffy is egy klasszikus művel teljesítette a feladatot, bár érthető módon nem akart túl sokat elárulni A Manderley-ház asszonya sztorijából. Mindenesetre biztosított minket arról, hogy van benne nagy szerelem is, csavar is. A legkevésbé sem érzelgős azonban a történet, inkább a pszichothriller műfajába sorolható. Az összes szereplő remekül ki van benne lélektanilag bontva. Márta zseniális könyvnek tartja, és nagyon ajánlja, értékelését itt olvashatjátok: https://moly.hu/ertekelesek/3219984. A könyvből készült filmet is látta, más klubtagok pedig a musicalváltozatot ismerik, és nagyon dicsérték.

A kép forrása: spoiler

Kapcsolódó könyvek: Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya · Márai Sándor: Eszter hagyatéka · Dolores Redondo: Mindezt neked adom · Rajesh Parameswaran: I Am an Executioner

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Márai Sándor: Eszter hagyatéka
Dolores Redondo: Mindezt neked adom
Rajesh Parameswaran: I Am an Executioner
7 hozzászólás
Hirdetés