CsakSimánDorka P karca


>!
CsakSimánDorka P
Irodalmi díjak

*dobpergés*
Megérkezett az idei Merítés-díj ifjúsági irodalom top10-es listája a 2018-ban megjelent könyvek közül.
A napokban már láthattátok, hogy mely könyvek kerültek be a top10-be líra (https://moly.hu/karcok/1284398 ), széppróza (https://moly.hu/karcok/1281231 ) és a gyerekirodalom (https://moly.hu/karcok/1282671 )kategóriákba. Most pedig az ifjúsági könyvek kerülnek a reflektorfénybe.

A listát itt megtekinthetitek, amiről zsűritársaimmal, kemény munkával a hátunk mögött sikeresen kiválasztottuk a 10 legjobb könyvet:
https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2018

A beharangozókból (https://moly.hu/karcok/1284336), (https://moly.hu/karcok/1284888), (https://moly.hu/karcok/1285371) – amiket köszönünk @kisboszika, @AniTiger @Annamarie – pedig kiderül, hogy nem volt könnyű kiválasztani a legjobbakat.

Na de ennyi felvezető után, mutatom is a top10-es listát:

Berg Judit – Kertész Erzsi: Az óra rejtélye
@Szimirza: Akciófilm könyvformában minden korosztálynak :) Ez volt az első dolog, ami eszembe jutott, mert kellő képen érdekes és izgalmas ez a történet ahhoz, hogy gyerek és felnőtt is igazán élvezze. Ami kiemelkedően jó volt számomra, hogy a karakterek nagyon jól ki voltak dolgozva.Ajánlom!

Ecsédi Orsolya: Banyavész
@PTJulia: Izgalmas, ötletes, ízig-vérig gyerekregény! Kaland, küzdelem, csúfolódás, kibékülés, titkok és mesés elemek. Vajon megküzd mindezzel a három jóbarát? Hiszen egy igazi banya is útjukat állja – vagy éppen segíti őket az utukon? Ki is valójában Adél néni? És Ulrik, a tacskó? Lehet mondanivalója egy homelessnek is? S vajon mi a mai, igazi véráldozat (külön csillagos ötös, hogy ez bekerült a könyvbe!!)?
Kötelező olvasmánynak is bátran ajánlanám 4-6. osztályban.

Gabriella Eld: Talpig feketében
@kisboszorka: Beszippantott a neon bagolyvilág, a szuper leírásnak köszönhetően tényleg úgy éreztem, hogy ott vagyok, a karakterek megelevenedtek és kiugráltak a könyvből. Tetszett a feszes tempó, a történet szövése, az izgalom és a meglepetés. Gyorsan végeztem is vele, de mivel az események sem ölelnek fel pár óránál többet, nagyon realtime-nak tűnt. Az villant be, hogy utoljára ilyet az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal közben éreztem.

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból
@gab001: Tetszett, hogy gyermek szemszögből ismerkedtem a témával, ahogy először találkozik ezzel a borzalommal. Dani egy nap kimarad a foci csapatból, aminek köszönhetően rájön, hogy mit is jelent zsidónak lenni, s milyen lehetett ez 1944-ben. Kiábrándító volt, hogy nem volt a környezetében egy felnőtt sem, akivel beszélhetett volna erről, mindenki tabutémaként kezelte. Sajnos hajlamosak vagyunk erre, pedig a történelem arra való, hogy tanuljunk az elődeink hibáiból. Nehéz megítélni, hogy mikor érik meg egy gyermek erre, de ez a könyv nagyon jó kezdés lehet hozzá. Az tetszett a legjobban benne, hogy valóban hihető volta gyermeki szemszög, az érzelmek kavalkádja, ahogy Dani próbál elzárkózni akár a gondolataitól is. Illetve az is, hogy a végén kapunk egyfajta megoldást. Beszélni kell róla.

Krausz Emma: Osztálykép
@Annamarie: Az Osztálykép elsősorban a nemi identitás megtalálására teszi a hangsúlyt, de szerepet kap a gyász feldolgozása, önmagunk keresése, iskolai szekálások és a barátság kérdése is. Nekem nagyon tetszett a Krausz Emma által választott hangnem, teljes mértékben át tudtam érezni a fiatalok helyzetét, kicsit az osztály tagja lehettem, kicsit szülő, kicsit tanár, kicsit barát. Jó volt megtapasztalni, hogy lejjebb tudtunk menni egy szinttel, nem ragadtunk le a tinik külsőségeinél.

Majoros Nóra: Pityke és prém
@meseanyu: Jó a történet, a stílus, az üzenet, egészen a végéig úgy gondoltam, hogy ez egy tökéletes könyv lesz számomra. Az utolsó oldalakon viszont kicsit eluntam a harcot, volt olyan meglepetés, ami nem tetszett, és a lezárás se sikerült elég meggyőzőre. Ettől függetlenül nagyon ajánlom mindenkinek, mert egyedi, érdekes világot teremtett a szerző, aktuális a mondanivaló, és sok-sok szerethető dolog van benne. Viszont van egy pár elég kemény mozzanat is, úgyhogy csak bizonyos kor fölött javaslom.

Maksai Kinga: Mia & Maja
@Oláh_Zita: Különleges és mégis mindennapi történet. Nincsenek benne sárkányok, vagy időhurkok, viszont vannak szerethetően-esendő főhősök, akiknek a mindennapjait nyomon követhetjük. Nagyon könnyen belefeledkeztem a történetbe, magával ragadott, és kíváncsi voltam Mia és Maja barátságára, ami sokaknak szokatlan lehet, de én is úgy gondolom, hogy a barátság nem kor, nem, vallás, és egyéb „külsőségek” függvénye, hanem hogy mennyire vagyunk egy hullámhosszon az adott személlyel. És egy barátság ilyen, ott vagyunk a másiknak, néha nem értjük, néha haragszunk egymásra, de szeretjük és támogatjuk egymást, örülünk, ha a másik boldog, és támogatjuk, ha valami gond éri.
Mia és Maja is támogatják egymást, egy szép barátság kialakulásának kezdetét olvashatjuk, ahol a mindennapok öröme és bánata egyaránt megtalálható. A szívem csücske lett a könyv.

Szakács Eszter: Babilon
@h_orsi: Az írónő nem sok időt hagy a gondolkozásra, rögtön beledob minket a mélyvízbe, és onnantól kezdve nincs megállás.
Jól megírt, pörgős és olvasmányos történetet olvashatunk egész végig. A főszereplőnk is jelentős változásokon megy át a regény végére. Eleinte kicsit szeleburdi, álomvilágban élő kisgyerek, aki a sok megpróbáltatás ellenére sohasem veszíti el a hitét. Az események és a megpróbáltatások hatására felnő és képes lesz éretten megoldást találni a problémákra.

Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
@dtk8: – Üdvözlök mindenkit a gyógyult időfutárfüggők csoportterápiás ülésén – mondta. – dtk8 vagyok, és már nem gondolok a hadronra.
A nagy kaland után az élet visszatér a normális kerékvágásba (egy-két szereplő kivételével), amikor ismét bekapcsolódunk a történetbe. Van aki utazik, térben vagy időben, van, aki megváltozik, és van, aki soha nem változik.
Ez megint iszonyatosan jó volt! Én nem is tudtam, hogy mennyire hiányoznak a szereplők az életemből, erre tessék, megint megy a remix, és megint izgulok, hogy mi lesz velük. Szóval, vigyázat, a könyv elolvasása azonnali visszaesést okozhat!

Zágoni Balázs: A Gömb
@Gelso: Vannak olyan helyzetek, amikor meglepődöm saját magamon.
Én és Zágoni könyve-olvasás élmény egy ilyen helyzet.
Azt hittem „erőszakot teszek” magamon, és sci-fi nem-olvasó létemre lenyomom a torkomon ezt a falatot és megyek tovább – azzal, hogy igen, én megpróbáltam, de nem….
Hát nem!
… itt ragadtam…
(…)
Érdekes helyzet alakult ki, mert semmi porcikám nem kívánta ezt az olvasást – nem kedvelek általában utópiákat, falanszter jeleneteket, elképzelt jövőben játszódó könyveket. Ijeszt és rémiszt a személytelenségük, a lélektelenségük, az érzelmek kiiktatni akarás, a szürkeség, a monotonitás – és egyebek, amiket elképzelek…
Aztán itt ez a könyv.
Amivel sarokba dobhatom az eddigi kliséimet.
Azazhogy mindent megtarthatok közülük, de ez a könyv megengedi, hogy megtarthassam a régi gondolataimat, és azt is, hogy más szemszögből élvezzek, élvezhessek egy, a jövőről igazából rémisztő képet festő utópiát.
Miért?
Mert emberi érzelmek vannak benne – nincs „robotizmus”, nincs lélektelenség, inkább lelketlenség. Nincs szürkeség és monotonitás – de igenis van pörgés, fények villódzása, izgalom, félelem és féltés, izgalom és izgatottság, szerelem és szeretet, barátság és ellenség, izgalom, harc és küzdelem, tanulás és tanítás, tanulság és okulás, bizalom és csalódás – egyszóval érzelmek jelenléte nagyon hangsúlyos, és nagyon előtérben áll – teljesen átszövi a regényt – és ez teszi számomra különlegessé, mássá, élvezhetővé, emberivé részemről fogyasztható sci-fi-vé, okos, intelligens, sokoldalú, bátor főhősök szerepeltetésével.

A zsűri tagjai, akiknek nagyon köszönömöm a munkáját:
@meseanyu, @katen, @Kelemen_Hanna, @Hintafa, @Oláh_Zita, @Áfonya74, @AniTiger, @h_orsi, @Gelso, @Annamarie, @bagie, @dtk8, @PTJulia, @gab001, @kisboszorka, @Szimirza

A top10-es lista itt elérhető:
https://moly.hu/listak/merites-dij-2019-ifjusagi-irodalom-top10

Most pedig Ti jöttök! Adjatok hangot a véleményeteknek! Október 3-ig szavazhattok arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat a top10-es listán szereplő könyvek közül:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2019-ifjusagi-irodalom-kozonsegdij

Ha pedig plecsnigyűjtő Molyok vagytok, itt van a top10-hez készült kihívás is:
https://moly.hu/kihivasok/merites-dij-2019-ifjusagi-irodalom-top10

Kapcsolódó könyvek: Majoros Nóra: Pityke és prém · Zágoni Balázs: A Gömb · Gabriella Eld: Talpig feketében · Krausz Emma: Osztálykép · Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép · Szakács Eszter: Babilon · Berg Judit – Kertész Erzsi: Az óra rejtélye · Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból · Ecsédi Orsolya: Banyavész · Maksai Kinga: Mia & Maja

Majoros Nóra: Pityke és prém
Zágoni Balázs: A Gömb
Gabriella Eld: Talpig feketében
Krausz Emma: Osztálykép
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Szakács Eszter: Babilon
Berg Judit – Kertész Erzsi: Az óra rejtélye
Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Maksai Kinga: Mia & Maja
13 hozzászólás