Annamarie P karca


>!
Annamarie P
Irodalmi díjak

Merítés-díj 2019
Ifjúsági irodalom
3. beharangozó karc

Akár hiszitek, akár nem, a 2018-ban megjelent ifjúsági irodalom listáján 37 könyv szerepelt, akárcsak tavalyelőtt. Ha most, a harmadik beharangozóban elárulom, melyik az a további öt kötet, ami nem jutott be a TOP 10-be, az olyan, mintha már a legjobbakat is kikotyognám. Azért remélem, hogy marad még leleplezésre váró titok! Mert titok az mindig van valahol…

1. Kertész Erzsi: A párduc hazatér

kötete ezt kitűnően igazolja. A Panthera harmadik része megkövetel egy rövid ráhangolódást, @katen szavait idézve: „Nekem kissé nehezen indult ez most, pedig olvastuk az előző két részt, mégis kellett vagy 100 oldal hogy beinduljon a történet, helyére kerüljenek a szereplők. Utána viszont nem volt megállás, sodortak az események, izgalmas kalandok.” A küldetés gondolata ebben a könyvben is fontos szerepet tölt be, talán ezért is válhat a sorozat sokak kedvencévé. Küldetése mindenkinek van, jó, ha ezt minél előbb átérzi az ifjúság. @Gelso az „Izgalmasabb, pörgősebb, alig bírtam letenni, lehetőségeimhez képest gyorsan végigolvastam.” értékelés mellett azt is nagyra becsülte, hogy „jó pár éve tartó olvasásom folyamata során talán ez az első kötet, amin nem a torkomon erőszakkal lenyomva-leszuszakolva éreztem a különcség különféle formáira történő figyelemfelhívást, és azoknak mintegy kötelező elfogadását az olvasó részéről.”

2. Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Titkokban nincs hiány Wéber Anikó könyvében sem. Ádám, a kötet főszereplője, akinek furcsa szokása, hogy imád háztetőkön ugrálni, egy Erőd nevezetű iskolába kerül. A zárt intézmény világa lehetőséget biztosít számára, hogy egész más mélységekig jusson el mind magában, mind az intézményben. A különleges könyv a leginteraktívabban próbálja bevonni olvasóját, a főszereplővel együtt dönthet, hogy melyik utat választja, és aszerint lapoz. @dtk8 szerint is: „Annyira más ez a könyv, mint egy szokásos ifjúsági regény!” @Hintafa is osztja ezt a nézetet: „Nehéz témát dolgozott fel, ügyesen, titokzatosan, izgalmasan. Nekem nagyon tetszett…” @kisboszorka ugyanígy érzett: „Nagyon érdekes és érzékeny témával foglalkozik a könyv, amiről többet nem árulnék el, mert szerintem nagyon jó így, hogy csak később esik le, miért és kiért is van az Erőd.” A könyvhöz egy szavazás is kötődik:
https://moly.hu/szavazasok/zuhanorepules-valasztasa

3. Leiner Laura: Maradj velem

Az Iskolák Országos Versenyének hatodik napjától folytatódik, a már első részben (Leiner Laura: Ég veled ) megszokott izgalmas viadal. @Oláh_Zita úgy véli, hogy „Minden szempontból jó történetet olvashattam, a feladatok izgalmasak, és a szereplőkről is egyre többet megtudhattunk. Épp ezért a jól elejtett viccek és nevetések között mélyebb bepillantást nyerhettünk Hanna anyukájának elvesztésébe, és a gyász szívet markoló pillanataiba.” Jómagam is hangsúlyoztam, hogy „De nem csak a feladványok miatt olvastatja magát a könyv, hanem érdekes konfliktushelyzetekbe is kerülnek a szereplők.” Nem is kérdés, hogy „Egy szó mint száz, várom a következő kötetet, tűkön ülve…” mondja ki mindannyiunk nevében @Oláh_Zita.

4. Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Az elsőkönyves, fiatal szerző nagyon nehéz témát választott könyvének témájául, az anorexiát. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy erről beszélni kell. @Hintafa úgy véli, „Talán az sem áll messze a valóságtól, hogy a könyv egyfajta terápiás célt szolgált, utógondozás a szerző részéről. És ez részemről teljesen rendben is van.” Az anorexia elég sok árnyalatát megismerhetjük a kötetből, de kell hozzá egyfajta érzékenység is, ahogy @Oláh_Zita írta: „Számomra ez a regény legmeghatározóbb mozzanata, hogy mennyire sérülékenyek vagyunk mi emberek.” A témában való érzékenyítésre mindenképp alkalmas a Pulcsiban alszom, de a felnőtt korosztálynak is meglepő lesz. „Az olvasás közben rájöttem, hogy a magam és a gyerekeim érdeke is, hogy ne feledjem el, milyen volt gyereknek és tininek lenni…” írja róla @kisboszorka. Ne féljetek kézbe venni, bíztat minket @PTJulia: „Örülök, hogy normális kiutat, kiutakat kínál, és nem lesz tragikus felhangja. Remélem, sok kamaszhoz eljut ez az olvasmány, meg nem ártana, ha jópár pedagógus is a kezébe venné.”

5. Lénárt Krisztina: Offline

Klasszikus kérdéssé válik lassan az, hogy a gyerekek hogyan is lesznek képesek túlélni a nyarat internet nélkül? Ilyen nehézséggel kell megküzdenie Kendének, akit szülei egy különleges fejlesztőtáborba küldenek. A tanulási nehézséggel küzdő fiúcska nyara kalanddal, nyomozással és izgalmakkal teli, talán ezért is tetszett többünknek a könyv.
„Érzékenyítő könyv… Vannak benne -szerintem- jó ötletek a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek…” írja róla @bagie. Ezt erősíti @meseanyu véleménye is: „Jó a stílusa, érdekesek voltak a feladatok, izgalmas volt a nyomozás.” Olvassátok végezetül @PTJulia gondolatait a kötetről:
„A probléma, amire felhívja a figyelmet, égetően fontos: meg kell oldani azt, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő diákoknak nem menjen el nagyon hamar és örökre a kedve a tanulástól! Szóval Denevérvirág-tábort mindenkinek, akinek szüksége van rá! Sőt! Denevérvirág-programot az iskolákba!”

De ti még csak véletlenül se kapcsoljatok offline módba, mert holnap végre megtudhatjátok @CsakSimánDorka -tól, hogy melyik az a tíz kötet, ami bejutott a legjobb 10-be!

1. Beharangozót itt találjátok https://moly.hu/karcok/1284336 @kisboszorka szemezgetése.
2. Beharangozót itt találjátok https://moly.hu/karcok/1284888 @AniTiger válogatása.

Kapcsolódó könyvek: Bencze Blanka: Pulcsiban alszom · Kertész Erzsi: A párduc hazatér · Wéber Anikó: Zuhanórepülés · Lénárt Krisztina: Offline · Leiner Laura: Maradj velem

Bencze Blanka: Pulcsiban alszom
Kertész Erzsi: A párduc hazatér
Wéber Anikó: Zuhanórepülés
Lénárt Krisztina: Offline
Leiner Laura: Maradj velem
13 hozzászólás
Hirdetés