AniTiger MP karca


>!
AniTiger MP
Irodalmi díjak

Merítés-díj 2019 Ifjúsági irodalom
2. beharangozó karc

Tegnap @kisboszorka karcában már olvashattatok néhány ifjúsági regényről, melyek lemaradtak a 2018-as Merítés díj Ifjúsági irodalom Top10-es listájáról. Nagyon szoros volt a verseny idén is, ami azt bizonyítja számunkra, hogy egyre több színvonalas, tartalmas ifjúsági regény jelenik meg magyar írók tollából.

Az 1. beharangozót itt olvashatjátok: https://moly.hu/karcok/1284336

Az összes 2018-as magyar ifjúsági könyvről itt találsz egy listát:
https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2018

1. Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Az első kiesőnk @Bleeding_Bride álnéven írt ifjúsági története, amit én személy szerint imádtam olvasni, és ami egy ritka jól sikerült első, gyerekeknek szóló kalandregény lett. Van egy hóbortos feltalálónk, Miss Screwy, aki Flex nevű robotkutyával jár el otthonról, és akinek a háza mellett egy léghajó van kikötve. Sem a karakterek, se a mese hangulata nem hétköznapi, ezért nyugodt szívvel ajánljuk mindenkinek, aki szereti a csavaros, rejtélyekkel teli ifjúsági regényeket.

„A világ posztapokaliptikus, a mesélői hang békebeli. Ez az ötvözet pedig egyszerűen fantasztikus! Végig mosolyogva olvastam. Szerzőnk úgy tud ma, a 21. században kortárs meseregényt alkotni, hogy megmutatja, van létjogosultsága a 19. század végi, 20. század eleji mesemondó stílusnak ma is, ha értő kezekbe kerül. A történet egy békés, szeretetteli légkörben csordogál, ahol veszélybe kerülhet ugyan a szereplők, és izgalom is akad bőven, de valahogy tudjuk, hogy a végén a csavaros hölgy és csapata fog győzedelmeskedni. Mese a javából!”
@PTJulia ~ https://moly.hu/ertekelesek/3196365

"Aranyos kis könyv.
Az a szülő, aki Mary Poppins történetein nőtt fel, meg Copperfield Dávidon és a többi klasszikuson túl van – 100%, hogy a gyerekei kezébe fogja adni, disztópiája ellenére. Számomra nehezen indult a történet, ami aztán Miss Valériában teljesedett ki.
@Gelso ~ https://moly.hu/ertekelesek/3218257

2. Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Második kiesőnk az egyik kedvenc magyar szerzőm, aki előszeretettel ír LMBT-szálakat is a történeteibe, és akinek a drámaibb fordulatain nem ritkán elsírom magam olvasás közben. Az idei regényének a főszereplője egy beteg kamaszlány, aki tudja, hogy meg fog halni, de mindenképpen élni akar élete utolsó hónapjaiban. Lilla bakancslistát ír azokról a dolgokról, amiket még szeretne megtenni, és mindent megtesz, hogy kipipálja a lista tételeit. Megrázó történet, amit azoknak az olvasóknak ajánlunk, akik kedvelik a kicsit szomorkásabb, szívhez szóló történeteket, amikben fontos szerepet játszik valamilyen betegség, illetve azoknak, akik egy megrázó és felrázó olvasmányra vágynak!

„Szerintem ez egy érzékenyítő-ismeretterjesztő regény. Nekem legalábbis. Sok-sok érzelemmel, mindennapos és rendkívüli problémákkal. A lényeg közben minden egyes lapról átsüt: az élet ajándék, és minden egyes apró pillanatban megtalálhatjuk a csodát.”
@Oláh_Zita ~ https://moly.hu/ertekelesek/3215816

"Bőgtem, haragudtam, nevettem majd megint bőgtem.
A történet keserédes, de képes megnevettetni az Olvasót. Imádtam Lilla és Noel párosát, még úgy is, hogy egy félig beteljesült szerelemről van szó."
@CsakSimánDorka ~ https://moly.hu/ertekelesek/3182746

Kifejezetten szerettem, hogy ennyire realista és szívbemarkoló a regény! „Az Élni akarok! hatalmas erőssége ismételten az, hogy Tibi iszonyat szerethető, élettel teli és „átlagember” karaktereket tud írni, akikkel az olvasó sorsközösséget vállalhat, de mégsem óvja őket agyon!”
@AniTiger ~ https://moly.hu/ertekelesek/2896429

3. Kun Mia: A pillangó útja

A harmadik kiesőnk főszereplője egy lány, akinek az az álma, hogy a Királyi Balettben táncoljon, és aki az egész életét a balettnek szentelte, de tizenkilenc évesen mégis úgy dönt, hogy még szüksége van pár évre, mielőtt meg tudna birkózni egy társulattal… Szeretettel ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel a tánc világa, akik kíváncsiak arra, hogy a csinos kontyok és a csodás piruettek mögött mennyi munka, rivalizálás és kínszenvedés van.

„Akár beismerjük, akár nem a tánc világa bármilyen gyönyörű, pont olyan küzdelmes is, mint fizikailag, mint lelkileg. Sok lemondással jár, ha valaki az élre akar törni és a legjobb lenni abban,amit szeret. Ez a történet rávilágít, hogy az embernek dönteni kell, hogy mi az, ami igazán boldoggá teszi, mitől érzi teljesnek magát. Könnyed, romantikus, néhol humoros történet, amiben sokkal több van, mint gondolnánk.”
@Szimirza ~ https://moly.hu/ertekelesek/2812893

4. Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye

A negyedik kiesőnk Robin O'Wrightly Tripiconi sztori című sorozatának első része, ami nem meglepő módon Tripiconban játszódik, ami egy kitalált szigetállam az Észak-Atlanti-óceán kellős közepén. Életszagú, mégis fantáziadús, fordulatokban gazdag egy elszegényedő uralkodói családról, aminek az egyik tagja egy titokzatos idegent és egy különös nyakéket talál a tengerparton. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a humoros, könnyed ifjúsági regényeket.

„A kitalált világ zseniális, nekem a karakterek voltak kicsit túl sterilek, de lehet épp ez volt a cél, mivel királyi családról van szó. Nagyon jó történet, és mindenképp elolvasom a többi részét is, csak nekem az a pici plusz nem jött át, amitől kedvencé válna.”
@Oláh_Zita ~ https://moly.hu/ertekelesek/2864524

5. Berg Judit: Drifter

Az ötödik kiesőnk az Berg Judit – Polgár Judit: Alma című kalandregény folytatása. Történetünk szerint az első részben megismert négy fiatal már visszatért a titokzatos Sakkbirodalomból, de időről-időre vissza kell térniük oda, hogy figyelemmel kísérjék a birodalom mindennapjait. Az egyik ilyen látogatás alkalmával olyasmire bukkannak, amire nem lett volna szabad! Izgalmas, ötletes történet, amiben a modern technológia is komoly szerepet kap. Főleg az informatikában jártas ifjúságnak ajánljuk!

„A borító és a leírás alapján nem voltam elragadtatva, de pár fejezet után lenyűgözött a sztori összetettsége mögött rejtőző logika. Izgalmas volt, követhető, érdekes információkkal. Néha kicsit oktató szaga volt a dialógoknak, de többet adtak, mint elvedtek az élvezeti értékből.”
@kisboszorka ~ https://moly.hu/ertekelesek/3182156

„A fantasztikus kalandok a számítástechnika világában zajlanak, a sakknak csak minimális, inkább háttér szerepe van. Viszont a telefonok, IP címek, hackerek, kémprogramok, backdoor-ok, chatbot-ok környezetében otthonosan kell mozognia az olvasónak, ha élvezni akarja a cselekményt.”
@Annamarie ~ https://moly.hu/ertekelesek/3112099

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Holnap érkezik a 3. beharangozó karc, holnapután pedig a zsűri által összeállított TOP10-es listára derül fény!

Kapcsolódó könyvek: Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye · Kun Mia: A pillangó útja · Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok! · Berg Judit: Drifter · Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Kun Mia: A pillangó útja
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!
Berg Judit: Drifter
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Kapcsolódó alkotók: Berg Judit · Bleeding Bride · Rácz-Stefán Tibor · Robin O'Wrightly · Kun Mia · Valeria Screwy

6 hozzászólás
Hirdetés