Boglárka_Madar P karca


>!
Boglárka_Madar P
Irodalmi díjak

MERÍTÉS-DÍJ 2019 – GYERMEKIRODALOM TOP10

Tádám! Amint a fenti képről már láthatjátok (köszönet érte @gab001-nek), megszületett idén is a Merítés-díj gyermekkatergóriájának top10-es listája. Ha valaki most a szívéhez kapna: nem kell megijedni, @meseanyu nem tűnt el, nem is váltott nevet, csupán rám bízta spoiler azt a nemes feladatot, hogy jelentsem be, mely könyveket találtuk a legjobbaknak a 2018-ban megjelentek közül.

Itt találhatjátok az igencsak gazdag listát, amiről válogattunk: https://moly.hu/listak/merites-dij-gyermekirodalom-2018, és ahogy a beharangozó karcokban már olvashattátok @gab001 ( https://moly.hu/karcok/1281210 ), @kisboszorka (https://moly.hu/karcok/1281666 )és @PTJulia (https://moly.hu/karcok/1282262) zsűritársaimtól, nem volt könnyű dolgunk, és bizony mondhatom, az utolsó percekig kiszámíthatatlan volt, melyik könyveknek sikerül felkerülniük a listára.

No, de félre a sok beszéddel, lássuk a lényeget.

Íme a lista:

Acsai Roland: Csipkerózsika
@katen: „El vagyok varázsolva.
Bizonyos illetőnek hála, a családban igen nagy adagban fogyasztjuk a klasszik hercegnős mesék ilyen-olyan változatát. Ez a Csipkerózsika magasan rávert az összes eddigire.
Gyönyörű volt a szöveg, izgalmas a történet, Pásztohy Panka szokás szerint zseniális.
A Carabossa-szál külön figyelemre méltó, mélységgel és borzongató sötét varázslattal töltötte meg az amúgy általában habos történetet. A végén ezt a szálat kissé elsietettnek éreztem, bennem maradt még némi Carabossa-hiányérzet.
A célközönség viszont elájult, vehetem elő megint a hercegnős mesekönyvek garmadáját. Köszönjük. :)”
@Honey_fly: „Mindig nehezen szánom rá magam a hercegnős mesék olvasására. Igaz, itthon nincs is rájuk igény. Most unokahúgokkal és keresztgyerekekkel (4 lány, 1 fiú) körbevéve előkaptam Csipkerózsikát mert a lányokra mindig lehet számítani ha valamiben hercegnőt és/vagy rózsaszínt látnak. Gondoltam, hogy a lelkesedésük rám is átragad majd. Nos, nem kellett igazán ragasztani semmit sem mert ez a Csipkerózsika az elejétől kezdve igazán élvezetes olvasmány volt. Az illusztrációk szépek, nem ijesztőek. Bár általában nem az én színvilágommal dolgozik, Pásztohy Panka rajzait mégis mindig szívesen veszem kézbe. Szeretem emberalakjait, az arckifejezésüket, a gesztusaikat. Jó kedve lesz tőlük az embernek. Az állatok pedig szupercukik. Valahogy mindig az az érzésem az ő illusztrációit nézve, hogy a világ egy jó hely ahol minden gond megoldható kedvességgel, egy mosollyal és leginkább szeretettel. (…) A legifjabb hallgatóm 5 éves volt, a legidősebb 75. Mindenkinek tetszett.”

Berg Judit: Maszat űrhajózik
@Pöfivonat: „A fiam hatalmas kedvence Maszat, így nem volt kérdéses hogy az új rész is a polcán landol. A Maszat űrhajózik kimagaslóan az egyik legjobb Maszat könyv lett, szép rajzokkal, jó pofa történettel és mint mindig, aranyos szereplőkkel. Biztos vagyok benne, hogy ezt is még egy jó párszor elfogjuk olvasni. ;)”
@dtk8: „Maszat szokás szerint nagyon édes, de most nem a hétköznapi életébe pillantunk bele, hanem a fantáziavilágába. Az első részben bunkit épít a barátaival (persze hárman háromfélét akarnak játszani, de a legvégén csak megtalálják a megoldást a bunkiban), aztán űrhajóra szállnak, és felfedezik a lakás különböző pontjait az űrhajós szemszögéből. Nagyon aranyos volt, ötletes, vicces, kimagasló Maszat-könyv.”

Bodor Attila: A tél menyasszonya
@Driz: „Köszönöm a szerzőnek, hogy visszarepített ezzel a történettel a gyerekkoromba. Igazi királynős, próbatételes, boldog véget érős mese. Szívesen olvasnék hasoló meséket a jövőben is. :)”
@dianna76: "Szóval akkor minden jó érzés a lélekből fakad? Merthogy Zelkának nincs szíve, mégis csupa szeretet és önfeláldozás. A történet szépen megírt, igényes a szövege. Már az elejénél megkedveltem a mesét, ahogy megjelentek a különleges nevet viselő asszonyok. Tetszett a történet népmesejellege, és hogy végig fenntartott némi izgalmat. Habár fordulatokban nem bővelkededik, mégis fogvatartja az embert. A téltől pedig ne tartson senki, mert csak látszatra rideg! Aki pedig minél előbb tavaszt szeretne, várja ki türelemmel, hogy Zelka hazalátogasson!
Szimonidesz Hajnalka illusztrációiban természetesen nem kellett csalódnom. Egyszerűen meseszépek!"

Bosnyák Viktória: És most hogy festek?
@Enikő_Juhos: „Nagyon szép történet, gyönyörű a rajzolàsa, és a mondanivalója is. Az olvasàssal többé vàlunk, és bàrhovà eljuthatunk (elbújhatunk). Nagyon élveztem minden percet, amit ezzel a könyvvel töltöttem!”
@gab001: „Mi a teendő, ha egy kaméleon nem tudja változtatni a színét? Különböző ötleteket kapunk, de a megoldás még magát Kamit is meglepi. Nagyon szépek a rajzok és aranyos a történet. A tanulság sem marad el. Szerethető meseköny”

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
@icu79: „Egy óvodapedagógus kolléganőm, aki nyugdíj előtt állt, egyszer azt mondta, hogy az az egyik nagy baja a mai fiatalságnak, hogy nincsenek példaképeik. Természetesen vannak sztárok, celebek, akiket lehet utánozni, de olyan igazi, akiket érdemes is maguk elé állítani etalonnak, nincs. Nos, kérem, ez a könyv felsorakoztat rögtön 50 és ráadásul magyar nőt, akik mind-mind példaképek lehetnek. Már csak választani kell! Nagyon hasznos és fontos könyv, én is gazdagabb lettem általa. Biztos, hogy pár éven belül lesz belőle saját példánya a lányaimnak.+
@bagie: „Annyira, de annyira jó – és annyira kellett egy ilyen könyv.
Sok-sok magyar női példakép, rövid élettörténetek – apró kiegészítések.
Örülök, hogy a polcomon tudhatom ezt a könyvet is!”

Harcos Bálint: A boszorkánycica
@Hintafa: „Részünkről Pindur for President!, ez pedig egy könyv, minden esetre. Harcos Bálint verses meséje, Julia Donaldson könyvecskéinek hangulatát idézte. Masnisok, nyeglék, bugrisok, kelekótyák, fogatlanok. Változatos kompánia, amiből a boszi három próbával szándékozik kiválasztani a megfelelőt. A sok hóbortos kóborló macska közül Pindur a nyerő. Okos, empatikus, kedves, aki nemcsak ügyesen megjegyzi a varázsigéket, de a morcos Banyaguffot is megszelídíti.
A szöveg jópofa, vicces, aranyos rímek, barátságosan ismerős szókészlet, élvezetes szópárosítások. A karakterek nagyon jól eltaláltak (a nyegle bonviván, a kényeskedő Masni, akik a próbákat viccesebbnél viccesebb módokon bukják el), a történet nem kiszámítható (kivéve a végét), végig izgalmas marad. Pindur, a kiscica pedig egy tündérbogár. Végtelelenül jóságos, mindenben a jót és a szépet látja, igazi ‘feel good’ történet.”

Kántor Kata: A szagtalan betörő
@dianna76: „Egyre javul ez a sorozat, mert a mostani kötetet nem tudom öt csillagnál kevesebbre értékelni. Úgy éreztem magam olvasás közben, mint egy gyerek. Már az első oldaltól beindult az izgalomszál, semmi felesleges szöveg. Így aztán esélye sem volt lanyhulni a figyelmemnek. Újabb kutyus is bekerült a történetbe, s talán ezzel együtt a sorozatba is. A kötet nem mentes némi tudománytól, nem beszélve a technika csodáiról. Nekem tetszett!
Ez szép munka volt Nózi! (És tsi.)”
@kisboszorka: „Nem olvastam az előző könyveket, de ezt nagyon élveztem! Izgalmas volt, és tök jól felépített, szuper karakterekkel. :)”

Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló
@meseanyu: „Nagyon helyes könyv, egy fontos téma empatikus feldolgozása. Így kell szerintem a gyerekeknek tálalni a hajléktalanságot, szeretettel, derűvel, de azért nem elhallgatva a nehézségeket sem. Megmutatja a történet, hogy miért lesz valaki hajléktalan, hogy mivel jár ez, de csak szőrmentén, hogy ne legyen azért annyira megrázó. Plusz kis mellékszálak, varázslatosságok színesítik még az alapsztorit, hangulatos, humoros és egyben megható az egész. Mindehhez pedig remek illusztrációk társulnak.”

Varró Dániel: A szomjas troll
@Boglarka_Madar: „Varró Dani ismét egy egyedi, izgalmas, humoros könyvvel örvendeztette meg kisebb (és nagyobb) olvasóit. Én sem tudok mást tenni, csak rajongani ezért a kis viking legendáriumért.
A troll, az óramanó és a kis hablegény történetei a messzi északról egy-egy szeletét mutatták meg ennek a varázslatos világnak. Az utolsó (és leghosszabb) mese az elátkozott vikingekről viszont már egy komplex történet, fel-felbukkannak benne az első három meséből megismert fő- és mellékszereplők. Persze, hogyha szerencsés az olvasó és sikerrel végigjárja eme fordulatokkal és kalandokkal tarkított mesét. Itt ugyanis bármi megtörténhet, és nem mindig koronázza siker a kalandozásokat. Nekem nagyon tetszett ez a szerepjátékokra hajazó mese, még úgy is hogy elsőre kb a feladatok harmadánál elbuktam. :D
Imádom, hogy Dani ilyen kreatívan faragja a rímeket és a történeteket, hogy a könyveiben mindig ott a humor és mindig tud újat mutatni.
A könyv hangulatához és témájához illeszkedő fantasztikus illusztrációkat is meg kell említenem, Maros Krisztina szuper munkát végzett."

Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú
@PTJulia: „Humorral, népmesei elemekkel és bűbájjal átitatott sajátos mesevilág! Egyedi és eredeti, egyben nagyon igényes: választékos szóhasználattal, összetett mondatokkal, helyenként leírásokkal merészeli megszólítani a gyerekeket; vagyis mer szépirodalmi ugródeszka lenni.
Az illusztrációk is gyönyörűek, a belső borítók piros pont-fekete pont témája különösképp tetszett.
Valamiért a jövő évi Merítés top 10-be sejtem. Legyen úgy.”

És akik ezt a remek kis listát összeállították, a lelkes zsűri: @bagie, @Boglárka_Madar, @dianna76, @Driz, @dtk8, @Enikő_Juhos, @gab001, @Hintafa, @Honey_Fly, @icu79 , @katen , @kisboszorka, @meseanyu, @Pöfivonat, @PTJulia, @Szávitrí, @szemüveges_süni.
Köszönöm mindenkinek az aktív részvételt!

Itt szavazhattok, ha szeretnétek ti is közreműködni a közönség-díjas könyv kiválasztásában, amelyre szeptember 26-ig van lehetőségetek:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2019-gyermekirodalom-kozonsegdij
(Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy csak a szavazás kiírása előtt regisztrált profilokról származó szavazatok számítanak érvényesnek.)

Itt pedig egy kihíváson is részt vehettek, ha mindet szeretnétek elolvasni:
https://moly.hu/kihivasok/merites-dij-2019-gyermekirodalom-top10

A 10 könyvből álló lista itt található, ezen jelölhetitek be, melyik könyvet olvastátok már:
https://moly.hu/listak/merites-dij-2019-gyermekirodalom-top10

Reméljük találtok majd kedvencet az általunk ajánlott könyvekből, sokat el is olvastok a top10-es listáról is és szavaztok az általatok legjobbnak ítéltre.

Mert ne feledjétek Csukás István szavait: „A mese örök."

Kapcsolódó könyvek: Bosnyák Viktória: És most hogy festek? · Harcos Bálint: A boszorkánycica · Acsai Roland: Csipkerózsika · Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő · Berg Judit: Maszat űrhajózik · Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú · Varró Dániel: A szomjas troll · Bodor Attila: A tél menyasszonya · Kántor Kata: A szagtalan betörő · Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Bosnyák Viktória: És most hogy festek?
Harcos Bálint: A boszorkánycica
Acsai Roland: Csipkerózsika
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Berg Judit: Maszat űrhajózik
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú
Varró Dániel: A szomjas troll
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Kántor Kata: A szagtalan betörő
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló
21 hozzászólás
Hirdetés