SFF_Vektor U karca


>!
SFF_Vektor UM
Fantasy

A kisprózák.
|fantasylista

Minden év olyan, mintha egyre nagyobb lendületet kapna a hazai novella-, illetve kisregény-kiadás; nem volt ez másként 2018-ban sem. Bár talán már nem beszélhetünk akkora „bumm”-ról, mint a megelőző évben, de nem egy kiadó jelentkezett színvonalas válogatással. Ezeket (közösen a sci-fi és a fantasy megjelenéseket) itt gyűjtöttük össze:
https://moly.hu/polcok/rovidproza-2018

Rögtön az év elején két vastag antológiát is az olvasókra zúdítottak a kiadók. Egyrészt a @Gabo_SFF tavaly is megjelentette Jonathan Strahan válogatását, Az év legjobb science fiction és fantasynovelláit, másrészt pedig a @Fumax kiadta a következő George R. R. Martin és Gardner Dozois szerkesztésű antológiát, a Veszélyes amazonokat. Főleg utóbbi erősen fantasy-központú kötet, olyan szerzőkkel, mint Joe Abercrombie, Robin Hobb, Brandon Sanderson, Jim Butcher vagy Lev Grossman.
De legalább ennyire izgalmas hír, hogy a @Gabo_SFF év végén elindította a honi szerzőkre koncentráló Az év magyar science fiction és fantasynovellái sorozatát. Az első kötetben jobbnál jobb fantasynovellák sorakoznak – ahogy @pat fogalmaz: „egy remekül szerkesztett, egyenletes színvonalon (jól és jobban) megírt novellákkal teli kötet” spoiler.

Bár Veres Attila Éjféli iskolák című kötetét nehéz kategorizálni, abban viszont szinte minden olvasója egyetért, hogy briliáns novellákat lehet benne találni. @szadrienn szerint: „Kiválóan megírt, brutális horror novellák valahol a szürreális valóság és a lidérces rémálom között, amiből reggelente verejtékben úszva, levegő után kapkodva ébredünk.” spoiler
Szintén a fantasy sötétebb ágának a képviselőivel találkozhatunk az Árnyak az időn túlról válogatásban – a Cthulhu-mítosz köré írt 17 novellát, a korszak legnagyobb zsenijeitől.

A szerzői novelláskötetek között az egyik legnagyobb lelkesedés talán Ken Liu A papírsereglet és más történetek című kötetének szólt, ami teli van szenzációs novellákkal. @ViraMors szerint: „Liu egyszerre ír gyönyörűen, elgondolkodtatóan, változatosan és fantáziadúsan” spoiler, míg @abstractelf úgy fogalmaz, hogy „nem lehetett úgy elolvasni a novellákat, hogy valamilyen módon ne kerüljek a hatásuk alá.” spoiler.
De megjelent itthon két gyönyörű válogatás Ursula K. Le Guin kisregényeiből is: a fantasyolvasók számára A megtalált és az elveszett két kötete közül talán a második lehet az érdekesebb, amiben három Szigetvilág-történet szerepel.

És ha már kisregények, nem szabad elfeledkeznünk Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása kötetéről sem – talán 2018-ban olyan sok kisregény nem jelent meg, de ezt a Lovecraft-ihletésű történetet többen is nagyszerűnek találták. @gesztenye63 szerint: „A kisregény maga káprázatos szövedéke álomnak, rettenetnek, vágyaknak és félelmeknek. Olyan természetes egyszerűséggel kíséri a szerző az olvasót világok során át, valóság és fantázia, csodák és rémségek között, mintha magától értetődő kinyilatkoztatás lenne, hogy az életben csupán a következetlenség következetessége az egyedüli mérvadó.” spoiler

Izgalmas év volt tehát 2018 – ezek után biztosak lehetünk abban, hogy 2019-ben sem lesz okunk panaszkodni…

Kapcsolódó könyvek: Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása · George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok · Ken Liu: A papírsereglet és más történetek · Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról · Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018 · Veres Attila: Éjféli iskolák · Ursula K. Le Guin: A megtalált és az elveszett II. · Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018
Veres Attila: Éjféli iskolák
Ursula K. Le Guin: A megtalált és az elveszett II.
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018
Hirdetés