Kriszta IP karca


>!
Kriszta IP
Ex libris

Ehhez a kihíváshoz: https://moly.hu/kihivasok/sajat-ex-libris-alkotas

A suli utolsó félévében kaptuk azt a feladatot, hogy készítsünk egy tipográf (tehát ami csak betűket tartalmaz, semmiféle más grafikai elemet nem) ex libris tervet papírmetszet technikával, és nyomtassuk is ki.
Először is meg kellett tervezni úgy a szöveget, hogy az egy darabban kivágható legyen a papírból. Igazából ez a folyamat volt a legnehezebb.
Miután kivágtam a tulajdonképpeni nyomódúcot a papírból, felragasztottam egy hordozó papírra, és jöhetett a nyomtatás. Festékező hengerrel befestékeztem az egészet, majd átküldtem a nyomóprésen, és kaptam egy nyomatot, ami balra fent látható.
Csakhogy nekem nem tetszett, hogy ilyen maszatos az egész, nekem csak a szöveg kellett volna nyomtatva, ezért leoperáltam a papírmetszetet a hordozó felületről. Ez az üres hordozó papír látható balra lent, szerintem olyan, mint egy horrorfilm főcíme.
Ezután a papírmetszetet külön befestékeztem és így ügyeskedtem rá egy hófehér lapra, majd jött a következő nyomtatás, ennek eredménye látható jobbra fent. Ez már olyan könyvjegy lett, ami szép tisztán kiadja a szöveget, be lehetne ragasztani egy könyvbe.
Ahogy levettem a papírmetszetet nyomtatás után a tiszta papírról, maradt rajta egy kis lenyomat, ezt mutatja az utolsó kép.
Szóval fent két nyomat látható, lent pedig két negatív, a két hordozó papír.

Magának a szövegnek a mérete: 7×9 cm, és csak azért nem ragasztom be egy könyvbe sem, mert én magamnak majd grafikával ellátott ex librist szeretnék csinálni.

2 hozzászólás
Hirdetés