kmaria karca


>!
kmaria
Mert magyarok mindenhol vannak!

[…] Úgy vélte, a javamra válhatnak azok a magasröptű beszélgetések és viták, amelyekre késő este került sor a Hellfire Clubban, annak is elsősorban a felső emeletén, ahová külön meghívó birtokában lehetett belépni. Ezek az eszemcserék gyakran természetfeletti és okkult kérdéseket boncolgattak, illetve olyan szélsőséges orvosi elméleteket taglaltak, melyekhez képest Mary Shelley látomásai is ártalmatlannak tűntek, akár egy szokványos szakszöveg.
Ritkán vettem részt ezeken a beszélgetéseken, mert olyan nyugtalanítónak találtam a témájukat, hogy utána napokig elkerült az álom. Az egyik ilyen kerekasztal-beszélgetés alkalmával találkoztam azzal a férfival, aki reményeim szerint aznap este is felkereste a klubot: egy magyar professzorral, akit Arminius Vámbérynak hívtak.
[…]
– Vámbéryt lehetetlen értesíteni. Ennyi erővel leadhatnék egy füstjelet azzal az utasítással, hogy a domb tetején forduljon nyugat felé. Nincs állandó lakcíme, sem postafiókja, ahová levelet, táviratot vagy üzenetet lehetne küldeni. Senki sem tudja, hol hajtja álomra a fejét. Nekem egyszer azt mondta, sohasem alszik kétszer ugyanazon a helyen. Abban sem vagyok biztos, hogy valóban Vámbérynak hívják. Sokan úgy vélik, hogy a kormánynak kémkedik, de erre természetesen nincsenek bizonyítékok, ahogyan az ellenkezőjére sem. Ugyanakkor a leghomályosabb dolgokról is rendkívül beható ismeretekkel rendelkezik, éppen ezért felsőfokú oktatási intézmény számtalanszor felkérik előadónak. Amikor az ember beszélgetésbe elegyedik vele, olyan érzése támad, mintha egy két lábon járó könyvtárral társalogna. Egyelőre nem találtam olyan témát, amelyben ne mozogna otthonosan.

Kapcsolódó könyvek: Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

Kapcsolódó alkotók: Vámbéry Ármin

6 hozzászólás
Hirdetés