tengshilun IP karca


>!
tengshilun IP
Irodalmi díjak

Merítés-díj líra kategória

II. Beharangozó

Vigyázz, kész, rajt! Verseny a versek közt, az utánpótlás válogatottból, egy kis vízzel a nagy melegre való tekintettel!

Jó molyunk, @dontpanic kiváló karcát követve folytassuk a kimaradók ismertetését, hogy a nagyközönség a TOP GUN, azaz a TOP 10 mellett azokról a kötetekről is értesüljön, amik a zsűri egyes tagjainak nagy sajnálatára (vagy éppen nagy örömére) lemaradtak a világot jelentő listáról. Az idei év kevesebb kézitusával telt, mint az előző, ugyanakkor kibővülő csipet-csapatunk nem fukarkodott sem dicséretekben, sem kritikában. Lássuk a felhozatalt!

“Nyírj bele a hajamba,/dúdold bele, hogy labamba”. Vagyis nem, inkább “Hajolj bele a hajamba…”. Pedig Nádasdy Ádám legutóbbi, Nyírj a hajamba kötetéről nekem mindig Péterfy Bori hangja ugrik be, ahogy a refrént énekli. @Ciccnyog nak viszont az alábbi értékelés pattant ki az ujjaiból.
“Profi, számomra már túlságosan is. Valahogy hiányzott a lélek, ami lehet, hogy ott volt, de nekem rejtve maradt mindvégig. Nem használ bonyolult nyelvezetet, mégis mindent el tud vele mondani. Ritka kincs. Pontos, jól összerakott, szakmailag nem lehet belekötni. Csak attól az érzéstől tudnék szabadulni, hogy tudatosan megkomponált versek ezek, ahol önmagában a szöveg fontosabb, mint az, hogy érezni lehessen benne az alkotót is. Így számomra csak majdnem kerek egész.”

Péterfy Borival ellentétben, aki él és aktívan alkot, Terék Anna Halott nők című kötetének szereplői már nem ilyen elevenek. @Littlewood meg is jegyzi, hogy “ Nem csak halott nők, hanem halott gyerekek is, meg halott városok, halott életek, halott minden.“

@Juci molynak is sok volt kicsit a kötet töménysége: “A kifejezésmódját tekintve szerintem ez egy nagyon figyelemreméltó kötet: Terék Anna minden mondata helyén van, költői képei evokatívak, működnek, sehol egy pillanatig nem volt olyan érzésem, hogy ez a mondat stilisztikailag ügyetlen vagy túlzó lenne, pedig a kortárs magyar lírában ez még a legjobbaknál is előfordul olykor. Viszont igazat kell adjak @Littlewood-nak abban, hogy a versek és az egész kötet témája szintjén nincs meg ez az arányérzék, bőven túlmegy az érdemi befogadhatóság határán, pusztán érzelmi okokból: egyszerűen túl töményen ömlik ránk a szenvedés, nincs ellenpont, nincs, ami az egészet elviselhetővé és így átérezhetővé tegye, ezért végső soron az olvasó kívül is marad mindezen a szenvedésen, és egy kukkolónak érzi magát. Terék Anna nevét megjegyzem, és fogok tőle még olvasni mást, ez biztos.”

Nem csak Terék Annát fogadták vegyes érzelemmel a zsűri tagjai, de Molnár Krisztina Rita költőt is, akinek Levél egy fjord partjáról című írását is, amiről @lzoltán a maga sajátos, központozást gálánsan nélkülöző stílusában a következőket írja: “nem érzem hogy e kötet lenne a legalkalmasabb az ünnepeltetésre mivel semmivel sem kiemelkedőbb mint az átlagos hazai kortárs költészet bármely más tárgyi résztvevője amely mára már annyi szereplőt felvonultatott hogy lassan a tízmillió költő országa is lehetnénk hogy ezt a közhelyet már ide is behozzam aminek átkozottul nem örülök de egyszerűen rengeteg olyan művön kell átrágja magát az ember ahhoz hogy valami maradandót is találhasson"

Vele szemben @dontpanic moly a lakonikus tömörség ódáját írja a kötethez: ”Szerettem a zeneiségét.” Kéremszépen, így kell értékelni egy kötetet úgy, hogy keveset mondok, de abban mégis sok minden van. :)

Hasonlóan tömörek, mégis sokatmondóak @Ciccnyog sorai Oláh András tréfás című április bolondjai kötetéről, amit méltónak talál a dicséretre: Nyugodt, tiszta és pontos költészet. Nem öncélú, nem modoros, szól valamiről, befogadható és befogadásra méltó. Élő, igazi szövegek. Ilyen kötetekre lenne még szükség a mai magyar lírában.”

Mizsur Dániel is nagy sikert aratott verseivel, amik Karc címmel láttak napvilágot. @_selene_ moly a következőket írja: ”Nagyon szerethető költő. Mondhatni, szavaival azonnal a szívembe varázsolta magát. Hozzásimul a világomhoz, beleénekli magát. Érzékeny, finom lírai képeivel számomra maga a tökély. – Első versesköteteként egy igazi, sziporkázó remekmű ez a könyv. Legyen előtte az Út fényes és sikerrel teli – ezt kívánom.”

@Ciccnyog sem fukarkodik, ha dícsérni lehet egy kötetet: ”Abszolút pozitív csalódás. Azt érzem, hogy fél lábbal abban a bizonyos egyenszókincsű és -nyelvezetű brancsban áll, ahol a legtöbben két lábbal – saját maguk által – bebetonozva, de fél lábbal a saját útján. És ez utóbbitól lesz igazán kiemelkedő a kötet, a maga egyedi atmoszférájával, tiszta és visszafogott hangjával, ami egyben az egyetlen kis hibája is. Kicsit bátrabbnak kell lenni, kísérletezni, fejlődni még, és akkor nem csak kellemes, de hamar illanó benyomásokat hagy maga után, hanem – stílusosan – belénk karcolja a szövegeit.”

Végül, de abszolút nem utolsó sorban, Bari Károly keltette föl @_selene_ tagunk érdeklődését, aki miután elolvasta a Csönd című kötetet, a következő gyöngyszem értékelést írta: ”Erős kötet. Olyan, mint egyetlen, fájdalmas sóhajtásba menekülő lélekzuhanás. Zuhan, zuhan egyre és visz tovább mélyülő önmagába. Magával ragadó, szenvedélyes poézis. Őrületes képek sorjáznak: egy hatalmas, zihálva lélegző, látomásos-színpompás vízió tárul elém e sorokban. Minden tiszteletem.”

Láthatjuk tehát, hogy a zsűri az idén sem tétlenkedett, és a legjobbaknak ítélt köteteken kívűl még bőven van mit olvasni a versszerető molyoknak. Ne tétlenkedjetek, de engedjetek a nyári meleg bágyasztó szavának, és otthon, vagy a vízpart mellett csobbanjatok egy nagyot a versek tengerében (is). Holnap pedig előrukkolunk bűvös 10 tagú listánkkal, akik versenyben maradtak, hogy kiérdemeljék a közönségtől, vagy éppen a versolvasás fáradalmait pihegő zsűritől, hogy a 2017-es év legjobbja címét elnyerjék.

Kapcsolódó könyvek: Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba · Mizsur Dániel: Karc · Terék Anna: Halott nők · Oláh András: április bolondjai · Molnár Krisztina Rita: Levél egy fjord partjáról · Bari Károly: Csönd

Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba
Mizsur Dániel: Karc
Terék Anna: Halott nők
Oláh András: április bolondjai
Molnár Krisztina Rita: Levél egy fjord partjáról
Bari Károly: Csönd

Kapcsolódó alkotók: Oláh András · Molnár Krisztina Rita · Bari Károly · Nádasdy Ádám · Terék Anna · Mizsur Dániel

2 hozzászólás
Hirdetés